Σφοδρά Πυρά Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία.

0
314

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και τη διαλογή ασθενών σε σχέση με τις κλίνες ΜΕΘ άσκησε από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας παράλληλα απαντήσεις από τον Άδωνη Γεωργιάδη που με κατεξαίρεση άδεια έγινε νονός ενόσω η πανδημία βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα έξαρσης.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε πως η κατάσταση στο ΕΣΥ «έχει ξεφύγει», μιλώντας για το «τεράστιο και δυσεπίλυτο ηθικό δίλημμα» των γιατρών ως προς τη διαλογή των ασθενών που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ.

«Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα της κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να συναισθάνεται, να γνωρίζει τι κάνει, να έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης» είπε και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι όχι μόνο η εικόνα αλλά και η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκεστε σε κατάσταση πανικού. Η εικόνα που εκπέμπετε είναι εικόνα απόλυτης παράλυσης».

O κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί, να σταματήσει τη δημιουργική λογιστική με τις κλίνες ΜΕΘ και να αυξήσει τον αριθμό των τεστ. «Πάνω από 130 συμπολίτες μας βρίσκονται προχείρως διασωληνωμένοι όχι σε ΜΕΘ» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν ενταχθεί στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ, περιμένοντας αν και όποτε αδειάσει κρεβάτι ΜΕΘ.

Επ’ αυτού, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ και του διευθυντή του Ακτινολογικού του «Γεννηματάς», με τις οποίες επιβεβαιώνεται η επικίνδυνη αναμονή περισσότερων από 120 ασθενών για κλίνη ΜΕΘ και η διαλογή ασθενών. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην επιστολή του γιου ασθενή με εγκεφαλικό, ο οποίος επί 11 μέρες παραμένει εκτός ΜΕΘ.

«Να παραιτηθεί ο Γεωργιάδης αν το παλιόχαρτο αποδειχθεί πλαστό»

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε και τα μηνύματα ανευθυνότητας που εκπέμπει η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο «κορονογλέντι» στον ΕΟΔΥ παρουσία υπαλλήλων και στενών συνεργατών του Παναγιώτη Αρκουμανέα, διαπίστωσε πως το θράσος του επικεφαλής του ΕΟΔΥ είναι προϊόν της ανεμελιάς του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και την Ικαρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, καυτηρίασε τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης σε κατεξαίρεση βάφτιση, κάνοντας λόγο για διακριτική μεταχείριση. «Στην κορύφωση της πανδημίας ο Αδ. Γεωργιάδης έγινε νονός. Άξιος-άξιος, έτσι δεν λένε;» διερωτήθηκε δηκτικά και ρώτησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Ξέρετε πόσοι ανέβαλαν τελετές ή πόσοι δεν πήγαν σε κηδείες δικών τους ανθρώπων;».

Χαρακτήρισε «παλιόχαρτο» την κατ εξαίρεση άδεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επίσημες απαντήσεις αναφορικά με το αν το χαρτί είναι αληθές ή πλαστό. «Αν είναι πλαστό, ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να καταθέσει τώρα κιόλας την παραίτησή του» υπογράμμισε και ρώτησε πόσες κατ εξαίρεση άδειες έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Υπάρχει κώλυμα…»

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι πατέρας του παιδιού που βάφτισε ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ο επικεφαλής της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ζήτημα κωλύματος με βάση τα όσα ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Παραθέτοντας το περιεχόμενο του άρθρου 36 του κώδικα, αναρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος της Αρχής, Γ. Κατοπόδης, θα παραμείνει στη θέση του, αφού «υπάρχει ηθικό και νομικό ζήτημα». Μάλιστα, διερωτήθηκε αν πρόκειται για «κυβέρνηση της κουμπαριάς» για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here