Σφυροκόπημα κατά Άγκυρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν πέρασαν οι Βρετανικές πονηριές.

0
317

Η συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαρώσια κυριάρχησε στη χθεσινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου επίσης συζητήθηκαν και οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές του υπηρεσίες.

Τα μέλη εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το Βαρώσι, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία, ενώ τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα, με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η εικόνα που μετέφερε η κ. Σπέχαρ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία.

Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξη στη βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ιδιαίτερα θερμή σ’ αυτό τη Ρωσία.

Η τοποθέτησή τους ενισχύει όλα τα μόνιμα μέλη που αντέδρασαν σε νέα ορολογία που συμπεριέλαβε στο τέταρτο άρθρο του προοιμίου του σχεδίου ψηφίσματος η Βρετανία, σε σχέση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο διατακτικό δεν υπήρξε αλλαγή).

Παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων 4 μονίμων μελών, αντί να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο «5», η Βρετανία έστειλε το σχέδιο ψηφίσματος σε όλα τα μέλη και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις.

Μέλος του Σ.Α. υποστήριξε ότι και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ φέρεται να δήλωσε στην ενημέρωση του σώματος ότι χρειάζεται να βλέπουμε τα ψηφίσματα του Σ.Α. με ευρύτερη οπτική, αλλιώς είναι περιοριστικά.

Σε σχέση με το Βαρώσι, έντονη ήταν η ανησυχία που εκφράστηκε από όλα τα μέλη, ενώ διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα έντονες τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας, της Κίνας και Ινδίας.

Η πλειοψηφία των μελών ζήτησε εντονότερες λεκτικές διατυπώσεις για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης το οποίο τους μοίρασε η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με κάποια μέλη, επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σ.Α. πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.

Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, το βράδυ της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.

Πηγή ΚΥΠΕ, Απόστολος Ζουπανιώτης, Ηνωμένα Έθνη, ΗΠΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here