Τάκης Παπαματθαίου: Έχω τη λαχτάρα ενός παιδιού που παίζει καλά το παιχνίδι του!

0
500

Είναι απόφοιτος της Νομικής και αριστούχος τελειόφοιτος της Σχολής Κάρολου Κουν. Τελικά τον κέρδισε η υποκριτική, αφού έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και σε αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο.

Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ Παγκόσμιου Θεάτρου σε Φλωρεντία, Βερολίνο, Αμβούργο, Άμστερνταμ, Ζυρίχη και Βρυξέλλες.

«Ο Ηθοποιός πρέπει να ‘ναι ένας ιερωμένος – ένας παπάς – πού να ‘χει μεγάλη πίστη σ' αυτό το λειτούργημα πού κάνει, ώστε να πείσει το ποίμνιό του-το κοινό του-να τον ακολουθήσει.»  

Έχει πάρει μέρος και σε τηλεοπτικά σήριαλ αλλά και στην ταινία της Νία Βαρντάλος «My life in ruins».Έχει ξεχωρίσει σε ρόλους κωμικού και για χόμπι του έχει το σκάκι! Είναι μάλιστα πρωταθλητής Ελλάδας Ηθοποιών και σπάνια υπάρχει αντίπαλος που τον κερδίζει.

Τη φετινή σαιζόν πρωταγωνιστεί στο πλάι του Σπύρου Παπαδόπουλου στην γαλλική σούπερ κωμωδία «Μου λες αλήθεια;» στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ.

Μαζί μας ο ξεχωριστός Τάκης Παπαματθαίου…… 

Κύριε Παπαματθαίου, σας καλωσορίζουμε με χαρά, κοντά μας. Πείτε μας όλη αυτή η κρίση που περνάμε και δεν λέει να σταματήσει, σας έχει επηρεάσει , σας έχει απογοητεύσει, ώστε να σκέφτεστε «σε τούτο τον τόπο δεν αξίζει να παλεύεις για τίποτα»…..

«Και ποιόν δεν έχει επηρεάσει; Όμως το ένστικτο τής επιβίωσης μάς υπαγορεύει να ελπίζουμε. Σε ό,τι αφορά το πριν και το τώρα, μιας και αναφερόμαστε για οικονομική κρίση, στο παρελθόν δεν εκμεταλλεύτηκα τούς «καλούς», αλλά και «ύποπτους» καιρούς για να βγάλω χρήμα, άλλωστε αυτό ποτέ δεν ήταν ο στόχος μου, ή, τ 'όνειρό μου, αν θέλετε.

‘Oτι έκανα, το έκανα για να βιοπορίζομαι κάπως άνετα, γι' αυτό και τώρα μου ‘χει έρθει πιο μαλακά. Για παράδειγμα δεν χρωστούσα, ούτε χρωστάω στην Εφορία…..κάτι είναι κι αυτό! Έτσι αυτό τώρα πού μου δίνει χαρά είναι η αγάπη τού κόσμου, όταν μάλιστα αυτή την αμφίδρομη σχέση την έχτισα – «I did it my way» όπως λέει και το τραγούδι – χωρίς παραχωρήσεις.»

Μετανιώσατε που δεν ακολουθήσατε το επάγγελμα του δικηγόρου;

Και στην εποχή της κρίσης κάνουν καλές δουλειές…..

«Φυσικά κα δεν το ‘χω μετανιώσει. Τότε ήμουνα ένας ρομαντικός νεανίας πού πίστευα ότι θα υπερασπίζομαι το δίκιο. Αλλά τώρα θα μ 'αφήνανε; Το ‘βλεπα σαν λειτούργημα και όχι σαν επάγγελμα, άρα πώς θα βιοποριζόμουνα;» 

Είναι «μικρόβιο» η ηθοποιία; Αν δεν το έχεις δηλαδή δεν μπορείς να ξεχωρίσεις;

«Ναι, είναι μικρόβιο κι αν δεν το ‘χεις μέσα σου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις σαν ηθοποιός. Παρ' όλα αυτά άμα παίζεις σε σίριαλ , μπορείς να ξεχωρίσεις σαν…..πρόσωπο.»

Τελικά στην εποχή μας παίζει ρόλο το ταλέντο ή οι δημόσιες σχέσεις; 

«Αν δεν το ‘χεις, όπως είπα και πριν, μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι δημόσιες σχέσεις. Αν τώρα έχεις ταλέντο, πάλι το ίδιο ισχύει.» 

Έχετε αποφοιτήσει με άριστα από τη Σχολή Κάρολου Κουν, που σημαίνει ότι στη δουλειά σας είστε πολύ…δυνατός. Πως βλέπετε τους νέους ηθοποιούς;

«Λυπάμαι πού τα νέα παιδιά δεν προλάβανε τούς μεγάλους δασκάλους, ή μάλλον αρχιμάστορες καλύτερα, μιας ακόμα και ο Κουν – αυτό το σπουδαίο κεφάλαιο τού νεώτερου πολιτισμού τού τόπου μας – μάς έλεγε ότι «δεν μου αρέσει ο χαρακτηρισμός Σκηνοθέτης, εγώ είμαι….παραστασάς!»

Τον ενδιέφερε δηλαδή το πρακτικό αποτέλεσμα τής παράστασής του, να ‘χει απήχηση στο απλό κοινό, και όχι να πουλάει δήθεν κουλτούρα για να εντυπωσιάζει, παρ 'όλο πού αυτός τουλάχιστον θα ‘χε το δικαίωμα να το κάνει, ενώ αρκετοί τωρινοί σκηνοθέτες το κάνουν πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Άρα τα νέα παιδιά, πολλά και ταλαντούχα, θα πρέπει να ψαχτούν ακόμα περισσότερο από τούς παλιούς, για να βρουν το δρόμο τής Υποκριτικής Τέχνης.» 

Ο γιος σας έγινε ηθοποιός. Τι τον συμβουλεύετε μετά από τόση εμπειρία που έχετε;

«Ο γιος μου, ήδη έχει σχηματίσει την άποψή του και πολύ χαίρομαι γι 'αυτό. Ακολουθεί το δρόμο πού τού δίνει χαρά.»

Έχουν ανοίξει πολλές Σχολές Δραματικής, που όμως ενθαρρύνουν και παιδιά δίχως ταλέντο. Τι γνώμη έχετε πάνω σ αυτό το θέμα;

«Είναι εγκληματικό. Παίζουν με τις άδολες ψυχές τους.»

Τι κρατήσατε από το μεγάλο σας δάσκαλο τον Κουν;

«Τη λαχτάρα ενός παιδιού πού παίζει σοβαρά το παιχνίδι του. Μας έλεγε θυμάμαι: «Δεν κάνουμε Θέατρο για να ζήσουμε, κάνουμε Θέατρο για να καλυτερέψουμε τον εαυτό
μας.»»

Με την τηλεόραση ποια είναι η σχέση σας;

Είχατε μια επιτυχημένη συνεργασία στο Πρωινό του Mega που παρουσίαζε η Έλντα Πανοπούλου προ εικοσαετίας. Σε πολλά σήριαλ βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, τόσο που να καταντάει βαρετό…..Πράγμα που συμβαίνει και στο θέατρο….

Υπάρχουν….κλίκες που υποστηρίζει ο ένας τον άλλο πέρα από αξιοκρατία και ταλέντο; Θα ήθελα τη γνώμη σας μιας και δεν….μασάτε τα λόγια σας.

«Το πρώτο μου σίριαλ ήταν και το πρώτο στην ιδιωτική τηλεόραση. Σαν νέος ηθοποιός ήθελα να γνωρίσω και αυτό το είδος. Τελικά διαπίστωσα ότι δεν με βοηθούσε να εξελιχθώ σαν ηθοποιός.

Τα αντίθετο μάλιστα. Εισβάλλοντας μέσα σε τόσα σπίτια και οικογένειες, έπρεπε να προσαρμόσω το παίξιμο στα γούστα τού καθενός, να γίνω ευκολοχώνευτος σε μια μεγάλη μερίδα τηλεοπτικού κοινού, πού για κάποιους προσωπικούς λόγους, δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο Θέατρο.

Μετά με ενδιέφερε να συμμετέχω στο πρωινό τού Mega, στο «Μεταξύ μας», όχι τόσο σαν συ- παρουσιαστής, όσο σαν ηθοποιός, όπου κάθε Παρασκευή παρουσιάζαμε με την Πανοπούλου αυτοσχέδια κωμικά σκιτσάκια, δικιάς μας επινόησης, δικά μας δημιουργήματα δηλαδή, χωρίς κατευθυνόμενες απόψεις από κάπου αλλού, με τεράστια ποσοστά τηλεθέασης.

Τώρα γιατί αυτό το πρωινάδικο δεν συνεχίστηκε για άλλα 20 χρόνια, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν κλίκες και κυκλώματα, άλλωστε και πού δεν υπάρχουν; εγώ πάλι δεν το ‘χω με τις συνομωσίες. Αυτό τον ρόλο δεν τον παίζω καλά. Εδώ…..μπάζω σαν ηθοποιός…..» 

Πόσο ευάλωτος είναι ένας ηθοποιός παντρεμένος στους πειρασμούς; Είναι μέσα στο πρόγραμμα ψέμα-απιστία;

«Προφανώς και είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά όλα είναι θέμα χαρακτήρα, ή, μάλλον ..να κρατάς χαρακτήρα!»

Και για να έρθω στο σχετικό με την προηγούμενη ερώτησή μου, έργο που παίζετε φέτος στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ μαζί με τον Σπύρο Παπαδόπουλο «Μου λες αλήθεια;», πως είναι η συνεργασία σας;

«Πρέπει να σάς ομολογήσω ότι με τον Σπύρο είναι από τις σπάνιες στιγμές στην πορεία μου πού επικοινωνώ τόσο δημιουργικά με συνάδελφο .Ο Σπύρος είναι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος.»

Τι σημαίνει ηθοποιός για εσάς;

«Μιας και το Θέατρο στην Ελλάδα γεννήθηκε απ' τις αρχαίες λατρείες τού θεού Διόνυσου, ο Ηθοποιός πρέπει να ‘ναι ένας ιερωμένος-ένας παπάς- πού να ‘χει μεγάλη πίστη σ' αυτό το λειτούργημα πού κάνει, ώστε να πείσει το ποίμνιό του-το κοινό του-να τον ακολουθήσει.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here