«Ταύρος» μαινόμενος ο Ερντογάν: Τα έβαλε με όλους και με όλα κατά την επίσκεψή του στην Γαλλία.

0
170

Φανερά πιεσμένος από τα προσωπικά του προβλήματα, αλλά και τα ανοικτά θέματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Ταγίοπ Ερντογάν εξαπέλυσε λυσσώδη επίθεση εναντίον των πραγματικών και των φανταστικών εχθρών του.

Η αντίδραση του κ. Ερντογάν στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απλά έδειξε τον άνευ προηγουμένου αυταρχισμό του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, κούρασε την Τουρκία σοβαρά και αυτό ίσως μας οδηγήσει σε μια απόφαση. Δεν εξήγησε ποιά είναι αυτή η απόφαση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν, είπε από την πλευρά του ότι θέλουν ένα μέλλον με την Τουρκία εντός της ΕΕ. Κατά τη συνέντευξη Τύπου προκλήθηκε ένταξη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και Γάλλου δημοσιογράφου όταν ο τελευταίος αναφέρθηκε σε όπλα που στάλθηκαν στη Συρία. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο δημοσιογράφο ότι μιλάει με το στόμα της οργάνωσης FETO (κίνημα Γκιουλέν). Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι: 

«Ασφαλώς αυτό όπως έχει κουράσει σοβαρά εμάς το ίδιο κούρασε και τον λαό. Ίσως αυτό μας οδηγήσει κατευθείαν σε μια απόφαση. Δεν έχουμε και πολλή διάθεση να λέμε συνεχώς ‘σας παρακαλούμε εντάξτε μας’. Αυτό το λέω από την Γαλλία, απευθύνομαι από τη Γαλλία», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι άνοιξαν 16 κεφάλαια από τα 35 αλλά δεν έκλεισαν. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε καλά στην Τουρκία. «Θέλουμε ένα μέλλον με την Τουρκία εντός της ΕΕ», ανέφερε. 

Ένταση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και Γάλλου δημοσιογράφου προκλήθηκε όταν στην ερώτηση του τελευταίου έγινε αναφορά σε όπλα που στάλθηκαν στην Συρία. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε αμέσως «ποιος έστειλε όπλα στη Συρία» και ο δημοσιογράφος απάντησε ότι αναφέρεται στα φορτηγά που σταμάτησε η ΜΙΤ τον Ιανουάριο του 2014 τα οποία μετέφεραν όπλα στη Συρία.

«Εσύ μιλάς με το στόμα FETO», του είπε αμέσως ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Γάλλος δημοσιογράφος ανταπάντησε «Μιλάω σαν δημοσιογράφος». 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αυτοί που έκαναν την επιχείρηση ήταν εισαγγελείς της FETO και αυτή τη στιγμή είναι στην φυλακή. Ο Τούρκος Πρόεδρος ρώτησε επίσης τον Γάλλο δημοσιογράφο γιατί δεν κάνει έρευνα και για τα 4 χιλιάδες φορτηγά που έστειλαν στη Συρία οι ΗΠΑ. 

«Αφού είσαι δημοσιογράφος κάνε έρευνα και γι αυτά. Γράψε και αυτά. Όταν κάνετε ερωτήσεις να είστε ευαίσθητοι σε αυτά. Και μην μιλάτε με το στόμα άλλου. Να ξέρετε ότι απέναντί σας δεν υπάρχει κάποιος που τα καταπίνει αυτά εύκολα. Μάθετε παρακαλώ να μην μιλάτε με το στόμα ενός FETO», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ερωτηθείς για το θέμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και συγκεκριμένα για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα που εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι είναι ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν, ενώ ανέφερε ότι έδωσε στον Τούρκο ομόλογό του και λίστα με ονόματα δημοσιογράφων.

«Ας γίνει μια προεργασία, αυτό είναι πιο αποτελεσματικό. Το να λέμε ονόματα αριστερά και δεξιά δεν έχει νόημα. Στην διμερή μας συνάντηση συζητήσαμε τα ονόματα ένα ένα», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος ενώ ανέφερε ότι το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης είναι ένα και αδιαίρετο. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του είπε πως ο Οσμάν Καβάλα έχει δικηγόρους και είναι καλοί, ωστόσο κάλεσε τη δημοσιογράφο να κάνει έρευνα για τους πρωταγωνιστές των γεγονότων του Γκεζί το 2013. 

«Δεν είναι δυνατή η πρόοδος» στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία εμποδίζουν ουσιαστικά την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, προτείνοντας μια «εταιρική σχέση» αντί της πλήρους ένταξης. 

Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι βαρέθηκαν να περιμένουν να ενταχθούν στην ΕΕ μετά από μισό αιώνα. 

«Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και επιλογές δεν επιτρέπουν την πρόοδο της διαδικασίας» δήλωσε ο Μακρόν. «Θα ήταν ψέμα εάν έλεγα ότι μπορούμε να ανοίξουμε νέα κεφάλαια» είπε αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία. 

«Είχαμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα» είπε στους δημοσιογράφους ο Μακρόν, προσθέτοντας πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά. 

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ένα ειρηνικό διάλογο που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε μια σχέση, η οποία στα δικά μου τα μάτια είναι ουσιαστική, τόσο για τους εαυτούς μας όσο και για την περιοχή» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προειδοποίησε δε τον Ερντογάν ότι «οι δημοκρατίες πρέπει να σέβονται πλήρως το κράτος δικαίου».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here