Τα άλογα είναι οι θεραπευτές!

0
1609

Θα φανταζόσαστε ποτέ ότι το ωραιότερο, το πιο περήφανο, το πιο κοινωνικό και το πιο έξυπνο ζώο μπορεί να γίνει ο γιατρός σας; Εμείς όχι. Αλλά είναι κοντά μας κάποια που θα μας μιλήσει γι αυτό.

Η δρα Νίκη Μαρκογιάννη, σπουδαία νευρολόγος-ψυχίατρος με 30 χρόνια πείρα και 40 χρόνια ενεργό ενασχόληση με τα ιπποειδή (και πιστοποιημένη στις θεραπείες που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των ιπποειδών) που πριν 4 χρόνια δημιούργησε μαζί με τη Δανάη Μαρνέρη (Κτηνίατρο εξειδικευμένη στα ιπποειδή σε Αγγλία, Ουγγαρία και Καναδά) στον Μαραθώνα την ΙΠΠΟΛΥΣΗ (όνομα το οποίο προέρχεται από το ίππος και λύση, το άλογο δίνει λύση δηλαδή) μία ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ένα κέντρο Εναλλακτικής Θεραπείας και Αυτογνωσίας, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος EAGALA (Equine Assisted Growth and Learning Association), άγνωστη μέχρι τώρα στη χώρα μας, όμως πολύ διαδεδομένη σε Αμερική και Ευρώπη.

Τα άλογα έχουν ιδιαίτερα υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και έτσι μπορούν να γίνουν καθρέφτης της ψυχής μας. 

Οι συνεδρίες αποτελούνται από ασκήσεις που εκτελεί ο άνθρωπος μαζί και δίπλα στο άλογο (χωρίς να ανεβαίνει επάνω του ), πάντα υπό την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού.

Φιλοξενούμε την δρα Νίκη Μαρκογιάννη για να μας εξηγήσει πως λειτουργεί η EAGALA στην ΙΠΠΟΛΥΣΗ.

Κυρία Μαρκογιάννη επιτελείται ένα αξιοθαύμαστο έργο . Εξηγείστε μας τι είναι ακριβώς η μέθοδος ΕAGALA;

«Η μέθοδος EAGALA ( αυτογνωσία μάθηση, εξέλιξη , θεραπεία με την βοήθεια του αλόγου ) είναι μια μέθοδος που πιστοποιήθηκε – πριν 20 χρόνια στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στις Σκανδιναβικές χώρες – σαν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο μάθησης και θεραπείας.

Τα άλογα είναι κοινωνικά ζώα, όπως και οι άνθρωποι, με πολλαπλούς και περίπλοκους τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας. Όταν είναι μαζί με τους ανθρώπους, η συμπεριφορά τους καθρεφτίζει τη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα των ανθρώπων.»

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε έχοντας και πολύτιμο συνεργάτη την κόρη σας Δανάη Μαρνέρη;

«Από αγάπη και ενδιαφέρον για το καλό & την ψυχική υγεία των ανθρώπων και των αλόγων .Τα άλογα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες μάθησης μέσω της δράσης τους χωρίς κριτική, βοηθώντας στην αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση και η διορατικότητα που προϋποθέτει η επίλυση απαιτητικών καταστάσεων στη ζωή. Με μέγεθός που δημιουργεί δέος, έχουν την ικανότητα να οδηγούν τους ανθρώπους στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους.»

Σε ποια άτομα απευθύνεστε; Σε ποιες ηλικίες;

«Σε άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν να λύσουν προβλήματα, να βρουν και να μάθουν τις δυνατότητες τους, να απαλλαγούν από συμπτώματα, να απαλλάξουν και να …καθαρίσουν την ψυχή και την ζωή τους από δυσλειτουργικές «εγγραφές» και συνήθειες.

Η μέθοδος EAGALA απευθύνεται είτε σε ένα άτομο ή σε ζευγάρια, οικογένειες, μαθητικές ομάδες, αθλητικές ομάδες, ακόμη κι εργασιακές ομάδες. Γιατί μετά την κρίση που ξέσπασε ,πολλές εταιρείες κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην καινούργια αχαρτογράφητη (ακόμα) εποχή με παλιές μεθόδους εργασίας, συνεργασίας, ηγεσίας των εργασιακών ομάδων.

Κατάλαβαν ότι χρειάζονται καινούργιες προσεγγίσεις και άνοιγμα σε εναλλακτικές λύσεις. Άρχισαν να χρησιμοποιούν τα άλογα σαν δασκάλους και οδηγούς. Τα προγράμματα για εταιρείες είναι εξειδικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εταιρίας.»

Ποια τα οφέλη και σε ποιες παθολογικές καταστάσεις επιδρούν θετικά;

«Η γνώση για την θεραπευτική επίδραση του αλόγου στον άνθρωπο υπήρχε από την αρχαιότητα και εξελίχθηκε στη διάρκεια των αιώνων. Όταν οι «καθιερωμένες» προσεγγίσεις απέτυχαν να βοηθήσουν να λυθούν διάφορα προβλήματα όπως το μετά-τραυματικό σύνδρομο, άρχισε η έρευνα γύρω από τα άλογα.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και η μέθοδος σήμερα εφαρμόζεται στην εκπαίδευση βοηθώντας σε μαθησιακές δυσκολίες αλλά και διευρύνοντας την ικανότητα του ανθρώπου να «μαθαίνει», στο δρόμο των προσωπικών του αναζητήσεων, και στην θεραπεία του (ψυχοθεραπεία).

Εκτός από το μετά-τραυματικό σύνδρομο, η κατάθλιψη, οι φοβίες, οι αγχώδεις διαταραχές , οι διατροφικές διαταραχές, οι εθισμοί, οι σεξουαλικές ανεπάρκειες και τα ψυχοσωματικά προβλήματα, βοηθούνται αποτελεσματικά από τα άλογα μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία της μεθόδου.

Θεωρείται επίσης η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τα προβλήματα εθισμών: στη Νότια Κορέα π.χ. λόγω της δυνατότητας της μεθόδου να θεραπεύει τον εθισμό από το διαδίκτυο σε μικρό χρονικό διάστημα, το κράτος ανοίγει συνεχώς νέα κέντρα για πρόληψη και θεραπεία αυτού του σύγχρονου προβλήματος.

Η βιωματική αυτή μέθοδος επιλέγεται γιατί, αξιοποιώντας τις εκ φύσεως θεραπευτικές ιδιότητες των ιπποειδών, προσφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά θεραπευτικά οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων ζητημάτων, απευθυνόμενο σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.»

Πως γίνεται θεραπευτής ένα άλογο;

«Για να γίνουν Δάσκαλοι και Θεραπευτές χρειάζονται να έχουν και να αισθάνονται ελευθερία , ασφάλεια, και σεβασμό, που χρειάζεται εξάλλου οποιοσδήποτε θεραπευτής . Στην ΙΠΠΟΛΥΣΗ , άλογα ταλαιπωρημένα, γερασμένα, βρίσκουν χώρο αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί κάθε ένα για να νοιώσει ασφάλεια και να αποκτήσει την πρόθεση να βοηθήσει τους ανθρώπους, ποικίλει.

Στην μαθησιακή – θεραπευτική διαδικασία συμμετέχουν οι άνθρωποι ως συντονιστές σε ομάδα που αποτελείται από εξειδικευμένο ψυχίατρο – ψυχολόγο με εκπαίδευση και πιστοποίηση στη μέθοδο και εξειδικευμένο στα άλογα (equine specialist).

Επίσης στην ΙΠΠΟΛΥΣΗ έχουμε κτηνίατρο εξειδικευμένο στα άλογα και διπλωματούχο προπονητή ιππασίας , εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο στη μέθοδο ΕAGALA.»

Πότε βλέπει κάποιος αποτελέσματα;

«Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία, η μάθηση και η ανάπτυξη με τη βοήθεια ιπποειδών (μέθοδος EAGALA) έχει ιδιαίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα – για αυτό εντάσσεται και στις βραχείες ψυχοθεραπείες.

Οι θεραπευόμενοι δεν χρειάζεται να μιλήσουν με τους συντονιστές για τα θέματα τους , τα άλογα δεν προδώσανε ποτέ τα μυστικά κανενός, οπότε εξασφαλίζεται το «απόρρητο», για αυτούς που δεν θέλουν να μοιραστούν με άλλους το πρόβλημά τους και να το κρατήσουν για τον εαυτό τους.»

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία;

«Ο χρόνος και η συχνότητα των επισκέψεων εξαρτάται από την κάθε περίπτωση . Συνήθως ένας κύκλος 6 επισκέψεων είναι επαρκής , άλλα όπως σε όλες τις θεραπείες, η διάρκεια , η συχνότητα και ο αριθμός των επισκέψεων διαφέρει από άτομο σε άτομο.».

Είναι ακριβή η συμμετοχή;

«Όλοι οι άνθρωποι στην ΙΠΠΟΛΥΣΗ είναι εθελοντές και προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους . Όσοι θέλουν την βοήθεια των αλόγων προσφέρουν δωρεές για την συντήρηση των τετραπόδων δασκάλων – θεραπευτών δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλοι πόροι για την συντήρηση τους.»

ΙΠΠΟΛΥΣΗ: Λεωφόρος Πλατεών 95- Μαραθώνας, τηλ. 69.45.911.405

Λειτουργεί: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη από τις 10.00-17.00 το χειμώνα και το καλοκαίρι τις ίδιες μέρες από τις 8.00-10.00 το πρωί και μετά τις 18.00 το απόγευμα.

{jcomments on}

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here