Τα «βρώμικα αρχεία» του Πούτιν για τον Ερντογάν: Ισχυρισμός ότι τον εκβιάζει με τη διαφθορά.

0
338

Ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ πιο προσεκτικός όσον αφορά τις σχέσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν απ’ ότι με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, καθώς η Ρωσία έχει περισσότερη ισχύ (leverage) επί της Τουρκίας, υποστήριξε ο αναλυτής Ömer Taşpınar, που αυτό το διάστημα συνεργάζεται με το Brookings Institution.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AHVAL, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ έχει περισσότερη ισχύ, καθώς θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις, ο Ερντογάν βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση έναντι του κ. Πούτιν, δήλωσε ο Τασπίναρ.

«Σύμφωνα με όσα ακούω, ο Πούτιν διαθέτει πολλά αρχεία που θα μπορούσαν – αν το επιθυμούσε – να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν, όπως (στοιχεία) για περιπτώσεις διαφθοράς μέχρι το αληθινό πρόσωπο της 15ης Ιουλίου»…είπε, αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ως γνωστό, έχουν ακουστεί κατά καιρούς φήμες ότι το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν ήταν σικέ. Ο Τασπίναρ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να παίξει βρώμικα. «Για παράδειγμα, αν η Ρωσία κάνει μια κίνηση σχετικά με την Idlib, χιλιάδες Σύριοι μετανάστες θα μπορούσαν να σπεύσουν στα σύνορα της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ρωσία βομβαρδίζει την Idlib, όπου βρίσκεται η τελευταία ισχυρή τζιχαντιστική παρουσία στη Συρία και φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Σύριους και υποστηριζόμενες από την Τουρκία τρομοκρατικές ομάδες.

Προσθέτει ότι υπάρχουν γερουσιαστές των ΗΠΑ που φοβούνται ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη στροφή του  Ερντογάν προς τη Ρωσία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτό συνέβη ήδη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ «μαλακές» προς τον Τούρκο πρόεδρο, δήλωσε ο Τασπίναρ.

Το μόνο εμπόδιο που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και των κυρώσεων των Αμερικανών Γερουσιαστών, είναι ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ζήτησε από τον Ερντογάν να αναβάλει την ενεργοποίηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 που αγόρασε η Τουρκία, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να σταματήσει τις κυρώσεις.

Η Τουρκία απομακρύνθηκε από το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η Γερουσία των ΗΠΑ προετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβίαση του νόμου CAATSA, για την αγορά των ρωσικών S-400.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here