ΤΑ ΕΙΠΕ ο Πρωθυπουργός στον Ερντογάν: Αλλά ο όποιος διάλογος να μην γίνει όχημα για να κερδίσει η Τουρκία τα F-16…του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
181

Η ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε δύο σοβαρά στοιχεία, στα οποία πρέπει να δώσει κανείς σημασία:

Πρώτον, τη διακήρυξη ότι η Ελλάδα έχει κατακόκκινες γραμμές στο Αιγαίο, το οποίο θα προφυλάξει με κάθε θυσία. Υπογράμμισε σχετικά τα εξής:

Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές», τότε λέω το εξής:

Οι Τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας Ελληνικού εδάφους ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» για όλους τους Έλληνες.

Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ότι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν.

Και δεύτερον, ότι «ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός βρίσκονται σε αρμονική συνύπαρξη. Οκτώ χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης»… θύμισε με νόημα.

Και συνέχισε:

«Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.

Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ήταν σαφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Για το μήνυμα, δεν νομίζω ότι χωρά καμία αμφιβολία. Είμαστε έτοιμοι και για την ειρήνη και για ότι χρειαστεί για να προστατευθεί η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που ήταν υβριστικός, αγενής και πολεμοκάπηλος, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε με ηρεμία και ψυχραιμία την Τουρκία και τον ισλαμιστή πρόεδρο της, για τα μύρια προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

Επίσης τόνισε:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here