Τα εν ΔΗΜΩ…εν ΟΙΚΩ!…Αναλυτικό ρεπορτάζ της 28ης Τακτικής Μεικτής Συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 07/12/22, επί του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κηφισιάς για το 2023.

0
244

Πλήθος έργων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς  για το 2023!

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται 22 νέα έργα, 56 συνεχιζόμενα, 17 χρηματοδοτούμενα, 22 νέες μελέτες και  12 συνεχιζόμενες.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κηφισιάς σταδιακά και βαθμιαία έφτασε σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης, αυτοδύναμης εκπόνησης μελετών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο και παράλληλα έλεγχο της διαδικασίας και της ποιότητας των έργων.

Την δεύτερη Δημοτική Περίοδο ο ετήσιος αριθμός δημοπρατήσεων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, χάρη στην εργατικότητα και το φιλότιμο των εργαζομένων, της Διευθύντριας, των Προϊσταμένων και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μακρή.

Ο κ. Θωμάκος αναφέρθηκε επίσης στους στόχους  για το 2023:

1.Νέα προγραμματική σύμβαση για το μεγάλο αθλητικό κέντρο στην Κάτω Κηφισιά.Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται η έγκρισή του.

2.Παράδοση-Ολοκλήρωση των δύο ιστορικών σχολείων σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία.

3.Παράδοση-Ολοκλήρωση του αθλητικού χώρου πίστας skateboard και BΜΧ. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και ήδη έχει αναδειχθεί εργολάβος.

4.Παράδοση-Ολοκλήρωση της Πλατείας Αδαμών. Το έργο δημοπρατείται τον προσεχή μήνα.

5.Ολοκλήρωση της κατασκευή του 6ου Περιμετρικού Διαδρόμου στο Ζηρίνειο Στάδιο Κηφισιάς, όπου οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Θέλουμε Ζηρίνειο χωρίς αποκλεισμούς και για όλα τα αθλήματα.

6.Δημοπράτηση των τριών προπονητηρίων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη

7.Δημιουργία στίβου στην ΧΑΝ

8.Ολοκλήρωση επισκευών στο ΔΑΚ Πολιτείας

9.Αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου. Επίσπευση της προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση αντιπλημμυρικής μελέτης, σε επίπεδο οριστικής μελέτης, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, που έχει ήδη εγκριθεί.

Τα αποτελέσματά της θα οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικό έργο για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων που εντοπίζονται σε τέσσερις λεκάνες απορροής για όλο το Δήμο.

Η μελέτη του αντιπλημμυρικού έργου της περιοχής Μορτερό βρίσκεται σε επεξεργασία στο ΣτΕ,  ενώ γίνονται προσπάθειες και για αντιπλημμυρικό έργο στη οδό Δήμητρος στην Νέα Ερυθραία.

10.Σημαντικές είναι οι εντάξεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Έργα χρηματοδοτούμενα πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στον Δήμο μας.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Αλέξιος  Μακρής ευχαρίστησε το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κηφισιάς για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος αλλά και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες του Δήμου μας που βοήθησαν στην υλοποίηση των στόχων και των έργων.

«Πετύχαμε πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στους 327 Δήμους της χώρας δημοπρατήθηκαν 517 έργα το 2021. Ο Δήμος Κηφισιάς δημοπράτησε 32, ποσοστό 8,3% πανελληνίως. Είναι πραγματικά πολύ υψηλό ποσοστό».

Την παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας κα Ελένη Γιαννιτσοπούλου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε:

-Μεγάλα έργα καθημερινότητας:

Σε ποιους δήμους εγκρίθηκαν έργα 98,1 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” - Ypodomes.com

1.Μεγάλο έργο ασφαλτόστρωσης

2.Δύο έργα διανοίξεων δόμων

3.Δύο  έργα κατασκευής πεζοδρομίων

Δέκα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δήμο Κηφισιάς

4.Δύο έργα κατασκευής και συντήρησης ηλεκτροφωτισμού

5.Έργα μικρότερης κλίμακας, όπως κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής, επισκευής λακουβών κ.α.

-Έργα αναπλάσεων:

1.Ανάπλαση με Βιοκλιματικό σχεδιασμό: Παναγίτσα Κηφισιάς, Πλατεία πάνω από το Πάρκινγκ Πλατάνου και Πλατεία Μικράς Ασίας (στο εμπορικό κέντρο Νέας Ερυθραίας)

2.Ανάπλαση στην Περιοχή Γράμμου Φοίνικα (χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο)

3.Διαμόρφωση πλατείας Αδαμών καθώς και νησίδας της οδού Ρόδων στην Εκάλη (χρηματοδοτούμενα από το Πράσινο Ταμείο)

-Αναβαθμίσεις-Συντηρήσεις σχολικών κτηρίων:

1.Εργολαβία συντήρησης (σε εξέλιξη)

2.Έργο ενεργειακής αναβάθμισης (με θερμοπροσόψεις, αντικατάσταση κουφωμάτων και  συστημάτων θέρμανσης). Εκτελείται με χρηματοδότηση.

Νέο έργο υλοποίησης μέτρων πυροπροστασίας στις Σχολικές Μονάδες χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Φιλόδημος, θα δημοπρατηθεί με βάση μελέτη, επίσης χρηματοδοτούμενη, που είναι σε εξέλιξη.

Τέλος ένα νέο έργο προβλεπόμενο στο Τεχνικό Πρόγραμμα που σχετίζεται με την εξοικονόμηση ενέργειας, αφορά Ενεργειακές Αναβαθμίσεις σε Δημοτικά Κτήρια.

Επί του Τεχνικού Προγράμματος του 2023 τοποθετήθηκαν Δημοτικές Παρατάξεις οι οποίες εξέφρασαν τις απόψεις και τις ενστάσεις τους, με απούσα και πάλι την Μείζονα Αντιπολίτευση!

Υ.Γ. Δέκα εκατ. ευρώ στο Δήμο Κηφισιάς από το «Αντώνης Τρίτσης»-Τα 6 έργα που χρηματοδοτούνται.

Εγκρίσεις έργων άνω των 10  εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος  «Αντώνης Τρίτσης» στο Δήμο Κηφισιάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Κηφισιάς:

Εγκρίσεις έργων άνω των 10  εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος  «Αντώνης Τρίτσης» και νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Κηφισιάς, γεγονός που αποδεικνύει τη συστηματική δουλειά που γίνεται από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και το αρμόδιο τμήμα Σχεδιασμού Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων.

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ»

Στο πρόγραμμα «Α.ΤΡΙΤΣΗΣ» έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έξι μεγάλα έργα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα,  συνολικού ύψους 10.064.813,58€

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος παρακολουθεί στενά την πορεία ένταξης έργων του Δήμου σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα:

«Ο Δήμος Κηφισιάς διεκδικεί και πετυχαίνει εγκρίσεις υψηλών χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομών και αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Δήμου μας που συνεργάζονται στη διεκδίκηση μεγάλων έργων καθώς και τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους, Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου που εργάστηκαν και εργάζονται για να πετύχουμε ακόμα πιο υψηλούς στόχους».

Αναλυτικά τα έργα που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι:

  1. Αγωγοί Ύδρευσης Νέας Ερυθραίας

Συνεχίζεται το έργο αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης  στο Δημοτικό Δίκτυο Ύδρευσης της Νέας Ερυθραίας (έργο μεταφερόμενο από το Φιλόδημο) προϋπολογισμού  3.956.491,08€

  1. Διαχείριση στερεών αποβλήτων

Με το έργο αυτό συνολικού προϋπολογισμού 996.499,95€ θα προωθηθούν δράσεις ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και κυκλικής οικονομίας. Στην πράξη αφορά τη δημιουργία τριών κινητών πράσινων σημείων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κηφισιάς, καθώς επίσης και τη δημιουργία τεσσάρων γωνιών ανακύκλωσης με υπόγειους κάδους ανακύκλωσης μετάλλου, χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών μικροσυσκευών.

  1. Αστική αναζωογόνηση

Σημαντικό έργο για τον Δήμο Κηφισιάς, προϋπολογισμού 2.447.946,00€. Περιλαμβάνει την ανάπλαση χώρου πρασίνου και την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αισθητήρων έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών σε διάφορες εκτάσεις του Δήμου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η ανάπλαση του πάρκου Ξενίας μέσω της δημιουργίας παιδικής χαράς, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και εκγύμνασης ενηλίκων και ενός χώρου ανάπαυσης και συνάθροισης.

Τα συστήματα  πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών θα εφαρμοστούν σε δασικές περιοχές και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου.

  1. Κατασκευή νέας πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

Προχωρούν οι εργασίες  στο   «1ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς (ανάπλαση διατηρητέου και προσθήκη πτέρυγας)» με ποσό χρηματοδότησης 1.747.301,91 €. Το έργο στο συγκεκριμένο σχολείο είχε ξεκινήσει να υλοποιεί ο Δήμος, με ιδίους πόρους ωστόσο η  ένταξη στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, παρείχε τη δυνατότητα, να διατεθούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια, προς αξιοποίηση άλλων, απαραίτητων έργων στον Δήμο.

  1. Συντηρήσεις σχολικών κτηρίων

757.916,64€ για εργασίες συντήρησης σε σχολικά κτίρια του Δήμου Κηφισιάς. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε 29 σχολικά κτίρια του Δήμου και αφορούν σε επιδιορθώσεις δαπέδων, επισκευές-μονώσεις οροφών, εσωτερικούς-εξωτερικούς ελαιοχρωματισμούς, αντικατάσταση ειδών υγιεινής, αντικατάσταση κουφωμάτων, έλεγχος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, επισκευές κτιριακού κελύφους κτλ.

  1. Εκθεσιακός χώρος στο ΚΕΜΜΕ

Πρόκειται για τη δημιουργία και λειτουργία ενός μόνιμου Εκθεσιακού τόπου Ιστορίας, Μνήμης και Βιωματικής Εμπειρίας στο Κ.Ε.Μ.Μ.Ε., του Δήμου Κηφισιάς. Ο συγκεκριμένος χώρος θα καλύπτει ανάγκες ανάδειξης και προβολής τόσο της συνεισφοράς των Μικρασιατών στην επανάσταση του 1821, όσο και του  πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. Το έργο είναι προϋπολογισμού  158.658,00€.

ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μετά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SPARCS ο Δήμος Κηφισιάς διεκδίκησε και πέτυχε τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Ανταγωνιστικό Πρόγραμμα «One Step Open DBL (Digital Building Logbook) Solution» («Επιδεικνύοντας τα οφέλη του ψηφιακού ημερολογίου κτηρίων») από το Πρόγραμμα Horizon 2020, προϋπολογισμού 4.060.800€ με 100% συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 εταίροι μεταξύ αυτών και ο Δήμος Κηφισιάς, ο οποίος θα λάβει ποσό χρηματοδότησης 356.250 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό ημερολόγιο στα κτήρια του Δημαρχείου Κηφισιάς και του Παιδικού Σταθμού στη Βίλα Μιχλ, όπου θα παρακολουθεί την ενεργειακή κατανάλωση των κτηρίων καθώς και τις ανάγκες για τη συντήρησή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here