Τα εν ΔΗΜΩ…εν ΟΙΚΩ!…αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με την επιβολή διαφόρων ΤΕΛΩΝ για το 2020 κτλ., στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 13/11/19.

0
438

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 7.30μμ με «σημαντικά»  θέματα όπως ο καθορισμός (1) των Δημοτικών τελών για το 2020 (2) κοινοχρήστων χώρων της υπαίθριας διαφήμισης (3) των τελών  για όσους διαφημίζονται σε δημόσιους  χώρους και (3) των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Επίσης έγινε ο  ορισμός των μελών της Ανθοκομικής και του ΚΕΜΜΕ, των δύο ΝΠΔΔ του Δήμου Κηφισιάς που δεν είχαν οριστεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία πάρθηκε  κατά πλειοψηφία, να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα στα Οικιακά τέλη με τις ανάλογες μειώσεις για τις ευπαθείς αλλά και άλλες ομάδες, όπως και πέρυσι, κατέθεσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στο τελευταίο συμβούλιο της 13ης  Νοεμβρίου.

Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή πρότεινε και ψηφίστηκε αύξηση 20% στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και 5% στους επαγγελματικούς χώρους άνω των 100τμ.

Επιπλέον ψηφίστηκε, η επιβολή νέων τελών σε μη στεγασμένους χώρους στην Κηφισιά και την Νέα Ερυθραία σε ακάλυπτους 0,51 μέχρι 100τμ και 0,56 άνω των 100τμ και τέλος  στην Εκάλη 1,02 για όλους τους ακάλυπτους χώρους.

Τα έσοδα από τα τέλη στο τέλος κάθε χρονιάς, ανέρχονται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ.  

Μόνο τα πάγια έξοδα όμως της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (μισθοί, υπερωρίες κλπ.) ανέρχονται γύρω στα 11 εκατομμύρια, ενώ  υπάρχουν ακόμα έξοδα για αποπληρωμή έργων ηλεκτροφωτισμού, leasing  και γενικά έργα υποδομών.

Ο κ. Θωμάκος τόνισε ότι τις προηγούμενες χρονιές είχαμε μειώσεις της τάξεως του 17% , με αποτέλεσμα να είμαστε από τους φθηνότερους Δήμους στα ανταποδοτικά τέλη, έστω και αν έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες ακινήτων.

«Ο νόμος του Καλλικράτης», είπε ο Δήμαρχος, «αφήνει περιθώριο να γίνει διαφορετική κοστολόγηση στα τέλη ανά περιοχές, έτσι μπορεί να έχουν διαφορετικά τέλη οι κάτοικοι ανάλογα με το αν ζουν στην Πολιτεία, την Εκάλη, τις Εργατικές Κατοικίες, τα Αλώνια τη Νέα Ερυθραία  ή αλλού». Αυτό είπε ο Δήμαρχος ότι θα εκμεταλλευτεί ο Δήμος από την επόμενη χρονιά, ώστε να ελαφρύνει τα βάρη στις φτωχότερες περιοχές.

Φέτος, αν και υπάρχουν στο πρόγραμμα για αποπληρωμή 4 εργολαβίες Ηλεκτροφωτισμού, καθώς επίσης και το leasing για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας, τα πλεονάσματα των προηγούμενων ετών επιτρέπουν στη Διοίκηση να μην προβεί σε αυξήσεις.

Ο Δήμος Κηφισιάς, έχει φτάσει στο ανώτερο ποσοστό που μπορεί να πληρώσει για μισθοδοσίες,  που αφορούν κυρίως υπαλλήλους καθαριότητας, αφού και προσλαμβάνει και στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων του ακόμα και σε δικαστήρια, ώστε να παραμείνουν στην υπηρεσία του, ακόμα κι αν έχουν λίγους μήνες στη δούλεψή του.

Διένεξη ανάμεσα στα μέλη της αντιπολίτευσης και τη διοίκηση υπήρξε για τη μετάθεση των βαρών της καθαριότητας στους επαγγελματίες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα οικονομικά κ. Βαγγέλης Αυλήτης είχε προτείνει στην Οικονομική Επιτροπή, αυτό που τελικά ψηφίστηκε, μηδενική αύξηση για τα νοικοκυριά και αύξηση 20% στα καταστήματα ενδιαφέροντος και 5% στην επαγγελματική στέγη άνω των 100τμ…..πρόταση όμως που δεν βρήκε σε συμφωνία τον Δήμαρχο, ο οποίος ψήφισε λευκό.

Η αντιπολίτευση δεν δέχτηκε το βάρος να πέσει μόνο στους επαγγελματίες και όλες οι παρατάξεις, εκτός από τις συνεργαζόμενες, καταψήφισαν την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής.

Έτσι η πρόταση της Διοίκησης για μηδενική αύξηση στα νοικοκυριά και αύξηση στα υγειονομικού και τους επαγγελματικούς χώρους άνω των 100τμ καταψηφίστηκε με 13 ψήφους υπέρ και 20 κατά.

Παρόλα αυτά η πρόταση της Διοίκησης πέρασε αφού είχε προταθεί από την Οικονομική Επιτροπή.

Το ερώτημα είναι γιατί τελικά θα πρέπει να έρχονται θέματα προαποφασισμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το οξύμωρο του καινούργιου νόμου της απλής αναλογικής στους Δήμους, που αλλιώς προτάθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλιώς κατέληξε στα χέρια της επόμενης.

Στο βωμό της ανάγκης για κυβερνησιμότητα στους Δήμους, όπως το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, θυσίασε εντελώς την ιδέα της αναλογικότητας στις εκλογές.

Παρακολουθήστε ζωντανά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου……και τα συμπεράσματα δικά σας:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here