Τα εν ΔΗΜΩ…εν ΟΙΚΩ!…αναλυτικό ρεπορτάζ της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 02/09/20.

0
1605

Με 11 απουσίες, μάσκες και στην αρχή μάλλον με καλή διάθεση συνεδρίασε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις διακοπές, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, σχετικά στην ώρα του. Προηγήθηκε η τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Εταιρίας «Μένανδρος Α.Ε.».

Όλοι στα θρανία τους ή σχεδόν όλοι αφού έλειπαν αρκετοί σύμβουλοι από τη μειοψηφία, κάνοντας έτσι και τη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης πιο «εύπεπτη» και μέσα στα χρονικά όρια της μίας ώρας που είχε θέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σταύρος Ζαπάντης. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με παρόντες τους 30 από τους 41 Δημοτικούς Συμβούλους.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, στην ενημέρωσή του επικεντρώθηκε στα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ήδη έχουν εξεταστεί πάνω από 500 υπάλληλοι του Δήμου σε συμβεβλημένο μικροβιολογικό εργαστήριο της πόλης μας και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Ανέφερε  πως η αναστολή της έναρξης λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών της πόλης είναι προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της πανδημίας αφού η Κηφισιά έστω και αν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πουθενά, θεωρείται από τους Δήμους με μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων, λόγω επιστροφής από τις διακοπές των κατοίκων της.

Βέβαια τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα για τους γονείς που εργάζονται και δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους.

Ένα άλλο μέτρο προς την κατεύθυνση του περιορισμού της πανδημίας είναι η 24ωρη αστυνόμευση σε πάρκα και πλατείες ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της συγκέντρωσης ομάδων, ειδικά μετά τα μεσάνυκτα που κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τόνισε  ότι τώρα που όλοι σχεδόν έχουν γυρίσει από τις διακοπές τους, ειδικά οι νέοι, θα αρχίσουν πάλι οι έξοδοι στην πόλη και για αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση της αστυνόμευσης.

Τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου αμφισβήτησε η δημοτική σύμβουλος  Άννα Κορογιαννάκη, λέγοντας ότι στην Κασσαβέτη τα βράδια γίνεται ένας κακός χαμός.

Στην ενημέρωσή του για τα σχολεία ο Δήμαρχος ευχήθηκε στα παιδιά που πέτυχαν στα Ανώτατα και Ανώτερα Ιδρύματα καλή επιτυχία στις σπουδές τους και ανέφερε πως ο Δήμος, με χρηματοδότηση από το κράτος, θα προσλάβει 43 καθαριστές για να είναι συνεχώς τα σχολεία καθαρά και με ασφαλείς συνθήκες για τους μαθητές.

Αυτό το δυναμικό στην καθαριότητα θα είναι το τριπλάσιο από άλλες χρονιές.  «Το στοίχημα για την προσχολική αγωγή και τα νηπιαγωγεία» κερδήθηκε είπε ο κ. Θωμάκος και με την έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν μόνο τρεις προκάτ αίθουσες και αυτές για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού πολύ σύντομα θα παραδοθεί το 10ο Νηπιαγωγείο στον Γράμμο Φοίνικα.

Τελειώνοντας ανέφερε ότι η πανδημία στέρησε από τον Δήμο σημαντικά έσοδα με αποτέλεσμα να γίνονται οριζόντιες περικοπές σε όλο τα φάσμα του Δήμου και πιο συγκεκριμένα τα τακτικά έσοδα του Δήμου είναι μειωμένα κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση από πέρυσι, ενώ το χρηματικό υπόλοιπο έχει πέσει και αυτό στα 787.000 ευρώ. λιγότερα από πέρυσι.  Σημαντικό μέρος των εσόδων του Δήμου προέρχεται από τα δημοτικά τέλη από τα κασταστήματα εστίασης, τα οποία συρρικνώθηκαν στο ελάχιστο.

Από την άλλη μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένεται αύξηση των δημοτικών τελών των νοικοκυριών με την αναπροσαρμογή της δήλωσης των τετραγωνικών, όπου προβλέπεται ότι θα προκύψουν μεγαλύτερες ιδιοκτησίες.

Τον λόγο πήραν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τις τοποθετήσεις τους προ ημερήσιας διάταξης και μετά ακολούθησαν τα κυρίως θέματα που αφορούσαν αναπροσαρμογές στον προϋπολογισμό του Δήμου  και άλλα κυρίως διαδικαστικά.

Η συνεδρίαση κύλησε σχετικά ομαλά και έληξε πριν τα μεσάνυχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here