Τα εν ΔΗΜΩ…εν ΟΙΚΩ!…αναλυτικό ρεπορτάζ της «χρονοβόρας» προ ημερησίας συζήτησης, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 30/10/19.

0
393

Περίπου τέσσερις ώρες κράτησε η ενημέρωση και η προ ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς το βράδυ της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου και αυτό χωρίς να υπάρχουν κάποιες αντεγκλήσεις ή σοβαρά θέματα να λυθούν.

Απλά είναι πάρα πολλοί οι ομιλητές, λόγω των πολλών παρατάξεων που  έχουν εκλεγεί, οι επικεφαλής των οποίων πρέπει να πάρουν κάποιες θέσεις.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πλην του Δημάρχου, μίλησαν οι 12 από τους 13 Επικεφαλής, Μίλησαν επίσης και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και φυσικά απάντησαν και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

«Οδηγίες» προς τους….Δημοτικούς Συμβούλους  από τον Σταύρο Ζαπάντη

Προ των ευθυνών τους βάζει πλέον τους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι χρησιμοποιούν παρελκυστικές πολιτικές, ο πρόεδρος του Σώματος Σταύρος Ζαπάντης, θέλοντας να «σφίξει τα λουριά», προκειμένου να αποκατασταθούν σε σωστούς ρυθμούς οι διαδικασίες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερα που στη σημερινή του σύνθεση μετέχουν δεκατέσσερις συνδυασμοί.

Έτσι, με το σκεπτικό αυτό, στην εναρκτήρια ομιλία του πριν από την (Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Σταύρος Ζαπάντης, έδωσε τις κατευθύνσεις, με τη μορφή «οδηγιών», προς τους Συμβούλους, θέλοντας να επιβάλει την πιστή τήρηση του Κανονισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζαπάντης, μετά τις ευχαριστίες του, γιατί σε γενικές γραμμές οι δημοτικοί σύμβουλοι τηρούν τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους για τοποθετήσεις, επισήμανε τα εξής:

«Η μορφή που έχει το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο με τις δεκατέσσερις (14) παρατάξεις κάνει επιβεβλημένη την αυστηρή τήρηση των «διατάξεων» του Κανονισμού Λειτουργίας του.

Κατόπιν τούτου, θα τηρείτε ο  Κανονισμός Λειτουργίας που προβλέπει ότι δευτερολογία σε ένα θέμα προβλέπετε μόνο στους επικεφαλής των συνδυασμών και αυτή έχει διάρκεια μέχρι 3 λεπτά. Φυσικά τριτολογία δεν θα υπάρχει.

Επίσης, η κανονιστική λέει ότι η Προ Ημερισίας συζήτηση μπορεί να κρατάει 60 λεπτά (40 ερωτήσεις–τοποθετήσεις και 20 απαντήσεις) συν 15 λεπτά για τους δημότες.

Κατόπιν τούτου, με την ολοκλήρωση των 40 λεπτών, θα ολοκληρώνει την τοποθέτηση του αυτός που έχει τον λόγο και στη συνέχεια θα δίνετε ο λόγος για 20 λεπτά στους αρμόδιους  για απάντηση δημοτικούς συμβούλους και μετά θα ολοκληρώνετε η συζήτηση Προ Ημερησίας.

Ο χρόνος που δίνετε στην Προ Ημερισίας συζήτηση για όλους τους ομιλητές δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 λεπτά.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω τα ακόλουθα: Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της μειοψηφίας έχει καταλάβει ότι οι σημερινές συνθήκες στο Δημοτικό Συμβούλιο χρήζουν διάθεσης συνεργασίας για το καλό της πόλης. Και πράττουν αναλόγως!

Μία πολύ μικρή μειοψηφία Δημοτικών Συμβούλων, όμως, δείχνει ότι θέλει να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία σε Συμβούλους της μειοψηφίας στο Σώμα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να οδηγεί τις αποφάσεις σε αναβολές!

Αυτό έχει αρχίσει να γίνετε αντιληπτό από στην τοπική κοινωνία. Οι δημότες θέλουν έργα και τα θέλουν το συντομότερο! Αυτοί που επισταμένα προσπαθούν να χρησιμοποιούν παρελκυστικές πολιτικές και ζητούν συνέχεια αναβολές στην ψήφιση των θεμάτων, πάνε εναντίον στην κοινή θέληση και εναντίον στα συμφέροντα του Δήμου που όλοι είμαστε εκλεγμένοι να υπηρετούμε».

Ο Νίκος Χιωτάκης σχολίασε πως οι καθυστερήσεις και οι αναβολές των θεμάτων θα μπορούσαν να αποφθεχτούν αν υπάρχει καλύτερη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή και διαβούλευση πριν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει και καλύτερο αποτέλεσμα.

Η συζήτηση για τη μεγάλη διάρκεια των συνεδριάσεων πήρε αρκετό χρόνο από τη συζήτηση της προ ημερησίας συζήτηση καθώς επίσης και το θέμα των Συνοικιακών Συμβουλίων και Συνελεύσεων.

Επίσης έγινε αρκετή κουβέντα για το θέμα της Καθαριότητας, όπου ζητήθηκε από την Αντιπολίτευση να γίνει ειδική συνεδρίαση, ώστε να βρεθούν λύσεις ώστε να σταματήσει αυτή η εικόνα που έχει η πόλη μας με τα κηπαία και τα ογκώδη να αποτελούν μόνιμη εικόνα στο κάδρο της Κηφισιάς.

Αναφορά έγινε και από τον Γιώργο Τσούλο για το θέμα της πυρκαγιάς στην Κάτω Κηφισιά και για τα ξερά χόρτα στις ιδιοκτησίες, πράγμα που όπως είπε ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος εκτός από την αποστολή ειδοποιητηρίων ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Η έκταση του Δήμου και οι δημοτικοί χώροι αλλά και τα περιαστικά δάση είναι τεράστια και δεν μπορεί ο Δήμος να ανταπεξέλθει αποψιλώνοντας και ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Γύρω στα μεσάνυκτα ξεκίνησαν τα παρακάτω κύρια θέματα:

1.Εκλογή εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Π.Ε.Δ.Α. (σύμφωνα με το π.δ. 94/2019 «Τροποποίηση π.δ. 75/2011-Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας»).

2.Ορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.».

3.Περί αποδοχής των όρων του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων-ενταγμένου στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ».

4.Γνωμοδότηση ως προς την όχληση λειτουργίας διαγνωστικού εργαστηρίου απεικονίσεων, επί της Λεωφ. Κηφισίας 255, Ο.Τ. 92α, Κηφισιά.

5.Εφαρμογή (λειτουργία) χρήσεως «πολιτιστικό κτήριο» στο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Αργυροπούλου 15, στο Ο.Τ. 72, Κηφισιά.

6.Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ» και κλήρωση για την ανάδειξη του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και του αναπληρωματικού του.

7.Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ» και κλήρωση για την ανάδειξη του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και του αναπληρωματικού του.

8.Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Ανάδειξη Μνημείων Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας».

Το κύριο όμως θέμα ήταν ο ορισμός μελών της Ανώνυμης Εταιρίας του Δήμου Κηφισιάς «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ ΑΕ.» και αυτό γιατί υπήρχε προηγούμενο με τον ορισμό των μελών στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου αλλά και την μη αποδοχή στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης για παράταση της θητείας της Εταιρίας για δύο μήνες.

Τα μέλη που προτάθηκαν από την Συμπολίτευση είναι: Κόκκαλης, Παντελεάκης, Αγγελίδης, Κουτσοχιώνη, Παπαϊωάννου, Μανωλεάκης και Χρυσόγελος και από την Αντιπολίτευση: Βαρελάς, Δήμας, Καπάτσος και Νικολακάκης.

Αναπληρωματικά από τη Συμπολίτευση: Καραλή, Βάγιας, Πολιτοπούλου, Μήτρου, Λαμνάτου και Κουσανάς και από την Αντιπολίτευση: Γιαννάκης, Λιάπης και Τσιπλάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here