Τα τρία «εκλογικά ΠΑΣΟΚ» και η τριχοτόμηση του ΚΙΝΑΛ…του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ.

0
433

Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα που ποτέ δεν ετέθη ευθέως, αλλά αιωρείτο στην ατμόσφαιρα, ήταν εάν θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ή θα μετεξελιχθεί σε μία παράταξη που θα εκφράζει και την εγχώρια Κεντροαριστερά, αυτή που κάλυπτε άλλοτε το ΠΑΣΟΚ.

-Όπως έχει φανεί εδώ και πολύ καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει την επιλογή του, παρά τις γκρίνιες που ακούγονταν και πριν τις εκλογές από την Κουμουνδούρου. Εξ ου και η Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά τις εκλογές και την απώλεια της εξουσίας, οι γκρίνιες αυτές έγιναν πιο φωναχτές και συχνά δημόσιες (βλέπε Σκουρλέτη, Φίλη κ.α.).

Όπως προανέφερα, όμως, ο Τσίπρας έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα. Επιδιώκει αφενός να προσδέσει οριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το 2015 τον ψήφισαν, αφετέρου να ρυμουλκήσει στο άρμα του Τσίπρα πολιτικά στελέχη που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το ΠΑΣΟΚ, ή που κινούνταν στον ευρύτερο χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό τον σκοπό υπηρέτησε η εκδήλωση στις 6 Απριλίου για την Προοδευτική Συμμαχία, όπως και η προηγούμενη που είχε οργανώσει η «Γέφυρα».

Ο Τσίπρας εκτιμούσε σωστά ότι το κόμμα της Γεννηματά κατά κανόνα δεν μπορεί να επανασυσπειρώσει τους ψηφοφόρους που έφυγαν. Οι εκλογές το επιβεβαίωσαν.

Στην πραγματικότητα, η εκλογική βάση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ έχει τριχοτομηθεί. Το ένα τμήμα παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ.

Το δεύτερο τμήμα ψήφισε ΝΔ. Και το τρίτο και μεγαλύτερο παρέμεινε εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω αντί-δεξιών αντανακλαστικών, εξ ου και η εκτόξευση από το 23% των ευρωεκλογών στο 32% των εθνικών εκλογών.

Όσον αφορά δε τις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς σε κομματικό επίπεδο, αυτές έχουν καταρρεύσει πλήρως, αν και ποτέ δεν έδειξαν ότι μπορούν εκλογικά να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ στον αντίπαλο πόλο της ΝΔ.

Ο τελευταίος μη πασόκος που εγκατέλειψε το ΚΙΝΑΛ και μετατράπηκε σε δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Θεοχαρόπουλος με τα απομεινάρια της έτσι κι αλλιώς ολιγάριθμης ΔΗΜΑΡ.

Η τριχοτόμηση του ΚΙΝΑΛ

Είναι αξιοσημείωτο ότι η προαναφερθείσα τριχοτόμηση της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ με έναν ιδιότυπο τρόπο αντανακλάται και στο στελεχιακό δυναμικό που έχει απομείνει στο ΚΙΝΑΛ.

Ένα τμήμα του ποσοτικά μεγάλο χαρακτηρίζεται από αντί-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά και θεωρεί τη ΝΔ ένα κόμμα, με το οποίο μπορεί να συνεργασθεί.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΔΩ…….

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας, εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here