Τα 15 μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

0
359

Οι δεξιές πρακτικές δεν μπορούν να κοροϊδέψουν τον λαό – Παρουσιάζει ως δικές της επιτυχίες τα επιτεύγματα της 4ετίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα πακέτο γεμάτο ψέματα συνιστούν οι πολυδιαφημισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Οι μεγάλες εξαγγελίες στηρίζονται αποκλειστικά στα πεπραγμένα της τετραετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα λεγόμενα θετικά μέτρα είχαν ληφθεί ή είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα το Μαξίμου τα εμφανίζει ως δικά του στην εναγώνια προσπάθειά του να εξαπατήσει την πλειοψηφία του κόσμου.

Χρησιμοποιώντας απροκάλυπτα την καταιγιστική υπεροχή στα Μέσα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση έχει φτάσει σε σημείο να διαστρέφει την πραγματικότητα προκαλώντας την οργισμένη απάντηση της Κουμουνδούρου.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στηρίζονται σε 15 μεγάλα ψέματα.

  1. Επιστροφή στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα επήλθε με τη νίκη της στις εκλογές και την απομάκρυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι όμως γνωρίζουν, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ότι στην πραγματικότητα η κανονικότητα επέστρεψε στη χώρα το καλοκαίρι του 2018 όταν οι θυσίες του ελληνικού λαού και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία των δανειστών.

  1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019

Πρόκειται για μέτρο που ανακοινώθηκε από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2018 και ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2018  επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επρόκειτο για κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 μεσοσταθμικά κατά 10% που για μικρές ιδιοκτησίες έφτανε το 30%.

Επιπλέον μείωση που θα έφθανε το 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες είχε εξαγγελθεί για το 2020. Το κρίσιμο εδώ δεν είναι μόνο το μέτρο καθαυτό αλλά και η δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση ΝΔ πρόσθεσε άλλα 200 περίπου εκ. (από τον δημοσιονομικό χώρο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2019), άλλαξε την προεκλογική άποψή της για οριζόντια μείωση και ψήφισε νόμο κλιμακωτής μείωσης (δηλαδή κατά το πρότυπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) του ΕΝΦΙΑ για το 2019, προσπαθώντας να αποσιωπήσει ή υποβαθμίσει το γεγονός ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 είχε ήδη ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο 2019.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση ΝΔ προτίμησε να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος από τα 200 επιπλέον εκ. που διέθεσε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για να ελαφρύνει περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ αντί να δεχτεί τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες θα απαλλάσσονταν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών νησιών και επίσης θα υπήρχαν μεγαλύτερες μειώσεις για περιουσίες μέχρι 500.000 ευρώ (δηλαδή για το περίπου 98% των φορολογούμενων)!

  1. 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία

Με σημειακές παρεμβάσεις (όπως η ελάχιστη μείωση του ποσοστού επιτοκίου)  η κυβέρνηση ΝΔ επιχειρεί να οικειοποιηθεί ρυθμίσεις τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανακούφισης οι οποίες σχεδιάστηκαν, νομοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις των θεσμών.

  1. Ευνοϊκές ρυθμίσεις «κόκκινων» τραπεζικών δανείων ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία

Ο Υπουργός Ανάπτυξης με αφορμή την απαλοιφή ενός δικαιολογητικού επιχειρεί να ιδιοποιηθεί το συναφές θεσμικό πλαίσιο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε τεθεί σε λειτουργία προεκλογικά, αρχές Ιουλίου.

  1. Όλα τα παιδιά δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε ως δικό του έργο τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλίσει την τήρηση της υπόσχεση ότι μέσα στο 2019 όλα τα παιδιά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση   σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το 2019 δώσαμε συνολικά 270 εκατ. € (το 2015 παραλάβαμε π/υ 172 εκατ. € εκ των οποίων 160 από ΕΣΠΑ, ενώ το 2019 από ΕΣΠΑ είναι μόλις 60 εκατ.). Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφτηκε στις 30/5/2019 και η πρόσκληση από την ΕΕΤΑΑ δημοσιεύτηκε στις 7/6/2019.

  1. Αυξημένες συντάξεις χηρείας

Η διάταξή που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε αυξημένες συντάξεις χηρείας, δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί λόγω καθυστερήσεων στα μηχανογραφικά συστήματα.

Παρόλα αυτά,  καμία σύνταξη λόγω εφαρμογής του ηλικιακού ορίου, που προέβλεπε αρχικά ο ν. 4387/16, δεν περικόπηκε ενώ η ετοιμασία των  μηχανογραφικών εφαρμογών για την καταβολή των αυξημένων ποσών είχε ξεκινήσει από τον Μάιο.

Οι κατηγορίες της ΝΔ για σκόπιμη καθυστέρηση αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου αφού τελικά φαίνεται ότι οι αυξημένες συντάξεις χηρείας θα καταβληθούν τέλη Σεπτέμβρη, ενώ τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά θα δοθούν τέλη Οκτωβρίου.

  1. Ταχύρρυθμη απονομή συντάξεων – Ψηφιακή σύνταξη

Ο κ. Βρούτσης εξαγγέλλει διαρκώς έργα που είχαν ήδη ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί από την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο «Σύνταξη σε μια μέρα» έχει υπογραφεί από ΕΦΚΑ ήδη από τον Οκτώβριο 2017, βρίσκεται στον 11ο μήνα υλοποίησης και έχει διάρκεια 17 μήνες.

Οι εξαγγελίες, δηλαδή, του κ.  Βρούτση για ψηφιακές συντάξεις από Ιούνιο 2020 αποτελούν στην πραγματικότητα την υλοποίηση των πολιτικών που είχε σχεδιάσει και δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Βουλή θριαμβολογώντας την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Η αλήθεια είναι ότι πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί, αφού για το συναλλαγές στο εσωτερικό είχαν ήδη αρθεί οι περιορισμοί.

Το τελικό στάδιο δεν υλοποιήθηκε πριν από τις εκλογές διότι ο κ. Στουρνάρας επέλεξε την αδράνεια για να στηρίξει πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη και να του κάνει ένα μετεκλογικό δώρο.

Εκτός κι αν τον Αύγουστο συντελέστηκε κάποια κοσμογονική οικονομική εξέλιξη που για κάποιο περίεργο λόγο αγνοεί το πανελλήνιο…

  1. Αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση ΝΔ με κάθε ευκαιρία (π.χ. επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο) παραπληροφορεί ότι κάνει αγώνα για να πετύχει την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε αναγγείλει τον στόχο για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ αλλά είχε ολοκληρώσει και τα ουσιώδη βήματα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο είχε ενημερώσει την Κριστίν Λαγκάρντ για την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και η κα Λαγκάρντ είχε καλωσορίσει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ αντίστοιχη στάση είχε τηρήσει και η Γερμανία.

Επίσης, τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφενός είχε έθεσε επίσημα το αίτημα της αποπληρωμής στον ESM και αφετέρου παρουσίασε το αίτημα αυτό στο Euro Working  Group το οποίο είχε δώσει «πράσινο φως».

  1. Κεντρικός προγραμματισμός προσλήψεων

«Η κυβέρνηση ΝΔ έχει δεσμευτεί, είναι αποφασισμένη και θα φέρει στη βουλή προς νομοθέτηση σχέδιο κεντρικού προγραμματισμού προσλήψεων από υπουργείο Εσωτερικών». Ωστόσο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που θέσπισε με τις διατάξεις του Ν. 4590/19 τον στρατηγικό,  πολυετή και ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.

Προγραμματισμός προσλήψεων που στηρίζεται στα ψηφιακά οργανογράμματα και στις πραγματικές ανάγκες των φορέων του δημοσίου και είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Κράτους,  αλλά και τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ.

  1. Προσλήψεις στην υγεία

Τον Ιούλιο, έπειτα από κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον κ. Μητσοτάκη ανακοινώθηκε η πρόσληψη 2450 ατόμων που θα καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα στην Αττική. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε  δρομολογήσει την πρόσληψη 10.000 ατόμων στην υγεία για την 4ετία 2019-2022 με αφετηρία την πρόσληψη 2.500 εντός του τρέχοντος έτους 2019.

  1. Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Οι Η/Σ αποτέλεσαν ένα νόμο τομή. Ο νόμος είχε σημαντικά θετική επίδραση στη χρήση καρτών, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, μετά από την αφαίρεση της επίδρασης μακροοικονομικών παραγόντων και των capital controls.

Η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών είχε σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλοντας τουλάχιστον στο 50% της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ που καταγράφηκε το 2017. ο ετήσιο άμεσο δημοσιονομικό όφελος των μέτρων εκτιμάται στο εύρος μεταξύ €210 εκατ. και €323 εκατ.

Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο, μιας και η παρούσα ανάλυση δεν περιλαμβάνει το όφελος που προκύπτει σε σχέση με επιπλέον έσοδα από φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές για συναλλαγές οι οποίες πριν την εξάπλωση των καρτών πληρωμής παρέμεναν αδήλωτες.

Τα χαμηλά σχετικά όρια κάλυψης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το χτίσιμο του αφορολογήτου, ήταν μία λύση στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά ήταν και επιλογή ως πρωτοείσακτο μέτρο για την αφομοίωση στη συνείδηση του πολίτη.

Είχαμε από καιρό διαρρεύσει και τοποθετηθεί για την ανάγκη αύξησης των συντελεστών ,αλλά και μείωσης του ορίου με βάση το οποίο πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά οι συναλλαγές. Τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται η ΝΔ να οικειοποιείται κι αυτό το μέτρο.

  1. Ηλεκτρονικά Βιβλία

Τα ηλεκτρονικά βιβλία για τα οποία είχαν  δρομολογηθεί καθώς, όλες οι διεργασίες και οι τεχνικές προδιαγραφές είχαν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

  1. Ηλεκτρονική Τιμολόγηση

Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση επιχειρήσεων και δημόσιου (b2g), να θυμίσουμε ξανά ότι με τον ν.4601/2019, στα α.148-154, ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια, είχαν συσταθεί Ομάδες Εργασίας από τα συναρμόδια Υπουργεία όπου μέσω των απαραίτητων συνεννοήσεων με φορείς προχώρησαν το έργο από το μηδέν με βάση τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές.

Σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ επιχειρήσεων (b2b), είχε δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο με το άρθρο 69 του ν.4446/2017.  Είχαν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, με τους φορείς και την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ και βρίσκεται σε τελικό στάδιο, η υπό διαμόρφωση απαραίτητη εγκύκλιος, που θα αφορά τους παρόχους.

  1. Αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης για οφειλές στην εφορία

Στα τέλη του 2018 είχαμε δηλώσει πως παράλληλα με την ρύθμιση των 120 δόσεων που είχε έκτακτο χαρακτήρα, εξεταζόταν και το σενάριο της αύξησης των πάγιων ρυθμίσεων.

Οι ρυθμίσεις αυτές μέχρι και σήμερα αντιστοιχούν σε αποπληρωμή για ληξιπρόθεσμα ή μη χρέη σε 12 δόσεις εκτός και αν η οφειλή προκύπτει από μια έκτακτη αιτία (π.χ. επιβολή προστίμου ή επιβολή φόρου κληρονομιάς) οπότε ο αριθμός των δόσεων ανεβαίνει και στις 24. Το σενάριο που εξετάζονταν ήταν οι πάγιες ρυθμίσεις να ανοίγουν για έως 48 δόσεις.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου τότε ήταν να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε αργότερα για τις 120 δόσεις και με βάση πάλι την φοροδοτική ικανότητα, να επιλέγεται μία νέα προσαυξημένη ρύθμιση.

Αυτό είχε δηλώσει και στην ΕΡΤ η τότε Υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου. Στο πρώτο μάλιστα προσχέδιο των 120 δόσεων υπήρχε και αντίστοιχο άρθρο (α.13).

Πηγή kontranews.gr

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας, εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here