Τζον Τζόζεφ Τραβόλτα.

0
538

Δεν υπάρχει κανείς, τουλάχιστον της μεγαλύτερης γενιάς, που να μην έχει δει και δυο και τρεις και τέσσερις φορές το «Πυρετός το Σαββατόβραδο, που να μην το θυμάται, που να μην το έχει λατρέψει, που να μην έχει χορέψει ντίσκο όπως ο Τζον Τραβόλτα, και κανένα κοριτσόπουλο της εποχής εκείνης, που να μην τον έχει ερωτευτεί. Τζον Τραβόλτα, ο ηθοποιός, ο τραγουδιστής, ο χορευτής, ο παραγωγός, ο συγγραφέας, ο…..αεροπόρος ! Σήμερα θα μάθουμε περισσότερα γι αυτόν……

Ποιος είναι – καριέρα

Ο Τζον Τζόζεφ Τραβόλτα γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1954 και μεγάλωσε στο Ένγκλγουντ του Νιου Τζέρζι, προαστίου της Νέας Υόρκης. Είναι ο μικρότερος από τα έξι αδέλφια του.

Ο πατέρας του , δεύτερης γενιάς Ιταλός, ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής κι έμπορος λάστιχων αυτοκινήτων. Η μητέρα του, με ιρλανδικές ρίζες, ήταν ηθοποιός και μέλος ραδιοφωνικού γυναικείου μουσικού συγκροτήματος , πριν γίνει καθηγήτρια Υποκριτικής και Αγγλικών.

Οι τέσσερις αδελφές του κι ο αδελφός του είναι ηθοποιοί. Μεγάλωσε σε ιρλανδικής κουλτούρας ρωμαιοκαθολική το θρήσκευμα οικογένεια, αλλά το 1975 ασπάσθηκε τη Σαϊεντολογία κι από τότε μένει πιστός σε αυτήν. Στα 17 του άφησε το σχολείο, για την Υποκριτική και σύντομα βρέθηκε να παίζει στο δημοφιλές μιούζικαλ «Γκρηζ» στο Μπρόντγουεη.

Το 1971 μάλιστα ηχογράφησε τον πρώτο του σινγκλ δίσκο που έγινε επιτυχία, πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτική σειρά και μετά ήρθε η δόξα με το «Πυρετός το Σαββατόβραδο» το 1977, και το «Γκρηζ» το 1978, που τραγουδούσε ο ίδιος πολλά τραγούδια του. 

Όλα τα αγόρια περπατούσαν, χτενίζονταν, χόρευαν όπως ο Τζον. Μόλις στα 24 του έγινε παγκόσμιο είδωλο ,ήταν ο νεότερος ηθοποιός που προτάθηκε για Όσκαρ, και κέρδισε άλλα βραβεία. 

Ο δρόμος για το ευλύγιστο αγόρι με τα πλούσια μαλλιά που ανέμιζαν, είχε στρωθεί με χρυσάφι πια. Το 1980 πρωταγωνίστησε στο «Urban Cowboy» και μετά ακολούθησαν κι άλλα φιλμ, όχι όμως με απήχηση.

Την ίδια περίοδο του πρότειναν να συμμετάσχει στο «American Gigolo» και στο «Ιπτάμενος και τζέντλμαν», που και τα δυο έγιναν επιτυχίες, ρόλους που απέρριψε όμως και πήρε ο Ρίτσαρντ Γκηρ.

Το 1989 έπαιξε με την Κίρστι Άλλεϊ στο «Κοίτα ποιος μιλάει» που έκανε εισπράξεις 297 εκατ. δολάρια . Το 1990 και το ’93 γύρισε τις συνέχειές του, αλλά το μπουμ έκανε με το «Παλπ Φίξιον» του Ταραντίνο το 1994, που του χάρισε τη δεύτερη υποψηφιότητά του στα Όσκαρ, και τον ξανάφερε στην πρώτη γραμμή.

Επόμενες ταινίες που τον έφεραν στην κορυφή του σταρ σύστεμ το «Face Off», το «The General’s daughter», το «Get Shorty» που ήταν συμπαραγωγός και κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα, και πολλά ακόμη, στα οποία υποδύθηκε εντελώς, μα εντελώς διαφορετικούς ρόλους με μεγάλο ταλέντο.

Εκεί που για μένα ήταν έξοχος, ήταν στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ «Hairspray», (το πρώτο μετά το «Γκρηζ» που συμμετείχε και πάλι) όπου υποδυόταν τη μητέρα της χοντρούλας που ήθελε να γίνει μέλος του χορευτικού τοπικού συγκροτήματος. Και τραγούδαγε και χόρευε φυσικά. Και η δισκογραφική του δουλειά είναι μεγάλη. Τελευταία γύρισε cd με την Μάιλι Σάιρους.

Προσωπική ζωή

Ανάμεσα στις κατά καιρούς αγαπημένες του συγκαταλέγονται οι συμπρωταγωνίστριές του Ολίβια Νιούτον Τζον και Κίρστι Άλλεϊ. Ο Τζον είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Κέλι Πρέστον από το 1991.

Το ζευγάρι έχει μια κόρη 14 ετών κι ένα γιο τεσσάρων, που γεννήθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο του μεγάλου γιου του, που στα 17 του χάθηκε ξαφνικά από επιληπτικά αίτια, ενώ η οικογένεια βρισκόταν σε χριστουγεννιάτικες διακοπές στις Μπαχάμες.

Τον έπιασε κρίση δηλαδή και χτύπησε το κεφάλι του στο μπάνιο. Ο νεαρός είχε προσβληθεί από τη νόσο Καβασάκι στα 2 χρόνια του, όπως ομολόγησε ο Τραβόλτα, ήταν αυτιστικός , υπέφερε από συχνές επιληπτικές κρίσεις που κρατούσαν μέχρι και 1 λεπτό και γενικά η υγεία του ήταν εύθραυστη.

Τότε κατηγόρησαν τον ηθοποιό ότι η Σαϊεντολογία στην οποία ανήκε δεν τον άφηνε να δημοσιοποιήσει την ασθένεια του παιδιού του, γιατί οι Σαϊεντολόγοι δεν θεωρούν τον αυτισμό και την επιληψία αρρώστιες και συστήνουν στους πιστούς τους να τις καταπολεμούν με φυτικά φάρμακα και βιταμίνες, πράγμα αδύνατον για να ιαθούν.

Είχε γίνει μεγάλος ντόρος τότε και δικαστήρια και συζητήσεις και….και……Οι Σαϊεντολόγοι φυσικά είπαν πως η πίστη τους θέλει την καλή υγεία όσων τους ακολουθούν.

Το αν θα δημοσιοποιήσουν την αρρώστια τους ή όχι είναι προσωπική άποψη και δεν τους επηρεάζουν. Το 2010 αμέσως μετά το σεισμό στην Αϊτή ο Τραβόλτα οδήγησε το προσωπικό του μπόινγκ 707 γεμάτο με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, γιατρούς και Σαϊεντολόγους εθελοντές και πέταξε στην πληγείσα περιοχή για βοήθεια.

Το 2012 κάποιος ανώνυμος μασέρ μήνυσε τον Τραβόλτα για σεξουαλική παρενόχληση κι αργότερα ένας άλλος, αλλά και οι δύο μηνύσεις αποσύρθηκαν αμέσως μετά.

Ένας συγγραφέας τον κατηγόρησε για γκέι, αλλά ο Τραβόλτα κέρδισε τη δίκη. Σκανδαλοθηρικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων το Star και το National Enquirer αφιέρωσαν πολλά εξώφυλλά τους με τον Τζον ντυμένο γυναίκα, ή να φιλιέται με τον επί 6 χρόνια πιλότο του και την γυναίκα του Κέλλυ Πρέστον να λέει ότι τον φοβόταν για να τον χωρίσει (για να μην μπλέξει με τους Σαϊεντολόγους;), κι άλλοτε πάλι να ζητά διαζύγιο 220 εκατ. δολαρίων.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Χόλιγουντ ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις. Όμως όπου υπάρχει καπνός…..Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι ο Τζον κι η Κέλλυ έχουν επισκεφθεί άπειρες φορές σύμβουλο γάμου και ζουν ακόμα μαζί.

Αφού μάλιστα παραβρέθηκαν και στην Απονομή των Όσκαρ , και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Silver Spring και τώρα ετοιμάζονται για την 15η Τελετή Απονομής Βραβείων της Ακαδημίας του Ινδικού Κινηματογράφου, εκδηλώσεις της οποίας θα τελεστούν από την ερχόμενη Τετάρτη έως το Σάββατο σε διάφορους χώρους της Τάμπα στην Φλόριντα, ενώ το Σάββατο το βράδυ στο Στάδιο Raymond James, ενώπιον 30.000 θεατών θα βραβευθεί και ο Τζον Τραβόλτα ως ο πιο δημοφιλής διεθνής σταρ όλων των εποχών στην Ινδία.

Για τον Τζέημς Μποντ

Επιθυμία του είναι όπως έχει γράψει το περιοδικό «Ρόλλινγκ Στόουνς», να παίξει τον «κακό» στον καινούργιο 24ο «Τζέημς Μποντ» και ήδη έχει συζητήσει με την παραγωγό Μπάρμπαρα Μπρόκολλι. Η ταινία της οποίας ο τίτλος δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι προγραμματισμένη να προβληθεί στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου του 2015. Το καστ των συνεργατών, αφού έκανε επιτυχία το «Skyfall», θα είναι το ίδιο: Σενάριο Τζον Λόγκαν, σκηνοθεσία Σαμ Μέντεζ, και 007 Τζον Κρέγκ.

Πιλότος

Ο Τραβόλτα έχει πτυχίο αεροπόρου, διαθέτει 2 μεγάλα αεροσκάφη που ανήκαν σε γνωστές αεροπορικές εταιρίες και 3 μικρότερα. Η έπαυλη «Jumbolair Aviation Estates» που αγόρασε από τον Φρανκ Σινάτρα στην Οκάλα της Φλόριντα, αξίας 4.9 εκατ. δολαρίων, διαθέτει το μεγαλύτερο στον κόσμο με άδεια, μοναδικά φωτιζόμενο ιδιωτικό αεροδρόμιο.

Σε μια από τις τελευταίες εκπομπές της Όπρα Γουίνφρυ που ήταν καλεσμένος το 2010, η Όπρα του είπε δημόσια, ότι θα έπαιρνε όλους τους θεατές που ήταν στο στούντιο και θα τους πήγαινε δωρεάν 8ήμερο ταξίδι στην Αυστραλία με τον Τζον σαν πιλότο στο αεροπλάνο, όπερ και εγένετο. 

Ο Τζον, που είναι παθιασμένος με τα αεροπλάνα έχει δυο από τα σπουδαιότερα βραβεία στην κατοχή του για διαγωνισμό πτήσεων. Είναι όμως και συλλέκτης αυτοκινήτων.

Διαθέτει μια Ρολς – Ρόυς, μια Τζάγκουαρ ΧJ6, τρεις Thunderbirds και μια Μερσέντες 280SL που του έκλεψαν πρόσφατα. Ο ηθοποιός έχει γράψει το βιβλίο Propeller One-Way Night Coach .

Στις 9 Νοεμβρίου του 1985, κατά την επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους της Αγγλίας, ο Τζον Τραβόλτα χόρεψε ντίσκο με την πριγκίπισσα Νταϊάνα στο Λευκό Οίκο.

Η Νταϊάνα φορούσε μια υπέροχη μαύρη τουαλέτα που ονόμασε μετά «φόρεμα Τραβόλτα». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here