Την επέκταση στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

0
563

Την επέκταση στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο έως και το Ταίναρο ανακοίνωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση των δύο συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

«H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας»…σημείωσε και προσέθεσε:

«Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ομόλογοι του Νίκου Δένδια στην Αλβανία και την Ιταλία είναι ενήμεροι για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε πως σύντομα ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα Τίρανα για να λήξει η εκκρεμότητα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Αλβανία.

Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες ο πρωθυπουργός μίλησε για «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος» στις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος» για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.

Οι δύο συμφωνίες είναι διμερείς, έχουν «όμως οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης».

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια»  πρόσθεσε.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

Υ.Γ. Ν.Δ. ένα χρόνο ΠΡΙΝ: Εθνικά επιζήμια η επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο!…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ τον χειροκρότησαν, ωστόσο, όταν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός αναφορικά με τη δρομολόγηση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση τασσόταν αναφανδόν κατά και ξεσπάθωνε εναντίον της Κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι χωρίζει τη χώρα στη μέση, πλήττει τα εθνικά συμφέροντα και οξύνει την κατάσταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις!…

Χαρακτήριζε μια τέτοια κίνηση Εθνικά επιζήμια, υποστηρίζοντας πως ενισχύει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας!…

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here