Την ώρα που εμείς πανηγυρίζουμε ότι ο Δένδιας «τα είπε καλά»…οι Τούρκοι έκαναν διπλή εισβολή στο Αιγαίο!

0
384

Διπλή πρόκληση με περιστατικό διάσωσης και έξοδο του «Barbaros» στο Αιγαίο. Ειδικά το περιστατικό διάσωσης είναι πρωτοφανές, η Ελλάδα δεν έπρεπε να το έχει επιτρέψει και ο πλοίαρχος του πλοίου με σημαία Μάλτας που άνοιξε την κερκόπορτα στους Τούρκους, έπρεπε να έχει συλληφθεί. Για άλλη μια φορά εμείς τα πήγαμε καλά στα λόγια και οι τούρκοι συνέχισαν ανενόχλητοι τα έργα.

Μόνον ως ευθεία πρόκληση κατά της κυριαρχίας της χώρας μας μπορεί να ερμηνευτεί το χθεσινοβραδινό γεγονός με το Τουρκικό ελικόπτερο που παρέλαβε ασθενή από εμπορικό πλοίο με σημαία της γνωστής…«συμπαίκτριας» της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου Μάλτας.

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγες μόλις ώρες πριν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξιδέψει για την Άγκυρα, Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε μεταξύ Λέσβου και Χίου για να παραλάβει ασθενή από ένα εμπορικό πλοίο. Ο καπετάνιος του οποίου δεν επικοινώνησε ως όφειλε με τις Ελληνικές Αρχές αλλά με τις Τουρκικές.

Γεγονός διόλου «τυχαίο», αφού η Τουρκία επιζητά διακαώς να επεκτείνει το δικαίωμα «έρευνας και διάσωσης» στο μισό Αιγαίο. Παρότι οι διεθνείς οργανισμοί απέρριψαν το συγκεκριμένο αίτημα της Τουρκίας, αποδεικνύεται ότι στην πράξη, έστω και με «φτιαχτά» περιστατικά, οι Τούρκοι όπως πάντα προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Τα μηνύματα όμως από πλευράς Τουρκίας δεν «σταμάτησαν» με τη συγκεκριμένη προκλητική κίνηση αλλά συνεχίστηκαν, καθώς διόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι Τουρκικές Αρχές επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα, αυτή της επίσκεψης Δένδια στην Αγκυρα και της συνάντησής του με Ερντογάν και Τσαβούσογλου, για να βγάλουν στο Αιγαίο το ερευνητικό «Barbaros».

Το συγκεκριμένο σκάφος, που επί καιρό παραβίαζε την Κυπριακή ΑΟΖ, ξεκίνησε χθες το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη για το λιμάνι της Μερσίνας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται χθες το μεσημέρι σχεδόν δίπλα στη Λέσβο.

Οσο κι αν στην Ελλάδα προσποιούνται κάποιοι ότι…δεν έγινε και τίποτε, η ουσία είναι ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τον ασύμμετρο πόλεμό τους κατά της χώρας μας.

Υ.Γ. Νέα προκλητική Navtex από Τουρκία: Αμφισβητεί την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Σε μια πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης  ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου προχώρησε στις 16/04/21 το μεσημέρι η Άγκυρα.

Την προηγουμένη, είχε εκδοθεί Ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του Γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους L’ ATALANTE στο Νοτιοανατολικό Κρητικό πέλαγος και στη  Μεσόγειο  σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15,16,17 και 18 Απριλίου.

Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνες του το Γαλλικό σκάφος είναι εντός της λληνικής υφαλοκρηπίδας  που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και σε δυο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης.

Είναι όμως περιοχή την οποία αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα και βάσει του Τουρκολιβυκού Μνημονίου και με τον αυθαίρετο  μονομερή ορισμό συντεταγμένων  τις οποίες έχει καταγράψει σε επιστολή της στον ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, ως εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της.

Στις 16/04/21 το μεσημέρι  οι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX (0313/21) με την οποία δηλώνουν ότι  η Ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο Σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας  και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here