Τι δουλειές ψάχνουν σήμερα οι νέοι της γενιάς Υ;;

0
264

Αμοιβή, ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής και εργασιακή ασφάλεια!

Η ικανοποιητική αμοιβή, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η εργασιακή ασφάλεια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά εργασίας για την πλειονότητα των νέων της γενιάς Υ (οι γεννημένοι από το 1980 ως το 2000).

Επίσης, η μέση μηνιαία αμοιβή που θα ήθελαν οι νέοι για μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι 1.090 ευρώ, ενώ στον δημόσιο τομέα είναι 1.040 ευρώ, ενώ οι νέοι της γενιάς Υ έχουν μέτριο προσανατολισμό στο να κάνουν διεθνή καριέρα, μόνο το 16% έχει προβεί σε ενέργειες αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό και το 96% των νέων μιλάει αγγλικά. 

Αυτά προκύπτουν από έρευνα για τις έννοιες της καριέρας και της εργασίας, που υλοποιήθηκε από το www.kariera.gr και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 άτομα της γενιάς Υ (οι γεννημένοι από το 1980 ως το 2000) με την επιστημονική ευθύνη των Δρ. Ειρήνης Νικάνδρου και Δρ. Λήδας Παναγιωτοπούλου, επίκουρων καθηγητριών του ΟΠΑ. 

Στόχος της έρευνας είναι να διερευνήσει τις κυρίαρχες τάσεις στην επιλογή εταιρείας / εργοδότη, με δεδομένο ότι η ανεργία στους νέους της γενιάς Υ κυμαίνεται στο 52%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι κύριοι τομείς της έρευνας αφορούν τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή εργοδότη, τη στάση τους προς τη διεθνή καριέρα, την επιχειρηματικότητα και τον προσανατολισμό στην επιλογή καριέρας.

Σύμφωνα με την έρευνα περισσότερο από το 40% των νέων αξιολογούν το ήθος και την εσωτερική εκπαίδευση ως εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή εργασιακού περιβάλλοντος. 

Ακόμη, η εξέλιξη, με ποσοστό 52%, κερδίζει όλους τους παράγοντες ως προς την προοπτική καριέρας, ενώ πριν ακόμη και από τη διεθνή καριέρα ή τις προκλήσεις, έρχονται οι συστάσεις που θα λάβουν στο μέλλον, σε ποσοστό 47%. 

Σημειώνεται ότι οι νέοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις προοπτικές καριέρας που προσφέρει μια εταιρεία / εργοδότης αναζητώντας: 

α) ικανοποιητικές αμοιβές (34,9%),
β) ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη / εξέλιξη (34,5%), γ) εργασιακό περιβάλλον με ήθος και εργασιακή ασφάλεια (33,3%). 

Οι βασικοί λόγοι για να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση ιεραρχούνται ως εξής: 

α) θέλω να παίρνω εγώ τις αποφάσεις για τον εαυτό μου,
β) μου αρέσει η πρόκληση,
γ) για να κερδίζω περισσότερα χρήματα. 

Σημειώνεται ότι η γενιά Υ αισθάνεται υπεύθυνη για την πορεία και την επιτυχία της καριέρας της. Η διατήρηση των ηθικών αξιών τους αποτελεί πρωταρχικής σημασίας κριτήριο επιλογής εργοδότη / εργασίας. 

Όσον αφορά τις 12 πρώτες εταιρείες στις οποίες οι νέοι της γενιάς Υ επιθυμούν να εργαστούν είναι οι: 

1. Google, 2. Apple, 3. Coca-Cola, 4. Procter and Gamble, 5. Microsoft, 6. Unilever, 7. Mondelez, 8. Vodavone, 9. Cosmote – OTE, 10. Eurobank, 11. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 12 Alpha Bank.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here