Τι είναι η Πατρίδα μας;

0
1107

Παραμονές Εθνικής εορτής έπεσε στα χέρια μου το βίντεο που προβάλλει η επιτροπή που διόρισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπό την Εθνική Γιάννα Αγγελοπούλου και υπό τους ήχους τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου, για να διαφημίσει τους εορτασμούς για την επικείμενη επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το βιντεοκλίπ για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση προχώρησε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», επιλέγοντας να συνοδεύσει το οπτικό υλικό με το τραγούδι του «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου.

Και συνειρμικά γύρισα πίσω πολλές δεκαετίες, τότε που στο Δημοτικό μαθαίναμε το ποιηματάκι του Ιωάννη Πολέμη, το γνωστό: «Τι είναι η πατρίδα μας».

Εκείνο που ξεκινούσε περιγράφοντας ως πατρίδα μας τους κάμπους, τα άσπαρτα ψηλά βουνά και τον ήλιο που χρυσολάμπει, για να φτάσει μέχρι τα ερειπωμένα αρχαία μνημεία που αντιλαλούν μια δόξα αθάνατη.

Εκείνο που κατέληγε ότι όλα αυτά είναι η πατρίδα μας, προσθέτοντας ακόμη ότι η πατρίδα μας είναι και αυτό που κρύβουμε βαθιά μέσα μας, αυτό που μας υποκινεί να την υπερασπιζόμαστε όποτε απειλείται.

Και με αφορμή το ποίημα του Πολέμη, πέρασαν από μπροστά μου η φύση, τα βουνά, τα ακρογιάλια και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον που καταστρέψαμε στο όνομα μιας κοντόφθαλμης ανάπτυξης από την οποία κέρδισαν λίγοι και έχασαν πολλοί.

Μιας ανάπτυξης που επισφραγίστηκε πρόσφατα με ένα νόμο της σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο το κράτος παραχωρεί πλέον την αρμοδιότητα αξιοποίησης των σπάνιων περιβαλλοντικών συστημάτων, αυτών που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε καθεστώς Ευρωπαϊκής προστασίας, σε ιδιώτες, επειδή αυτοί ξέρουν πως θα το εκμεταλλευτούν προς ίδιο, βεβαίως, όφελος.

Κι ακόμη, πέρασαν από μπροστά μου τα νησιά της πατρίδας μου, της Δωδεκανήσου, εκεί όπου έλκω την καταγωγή μου, τα οποία εδώ και καιρό απειλούνται από τον επεκτατικό γείτονα και τα οποία αυτοί που σήμερα κυβερνούν την πατρίδα μου και ορκίστηκαν να την υπηρετούν, τα θυσιάζουν στον βωμό Πολιτικών Σκοπιμοτήτων.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here