Τι σημαίνει η επένδυση 1 δις ευρώ της Microsoft για την Ελληνική οικονομία.

0
658

«Η ίδρυση, σε μία χώρα, ενός Κέντρου Δεδομένων από μία εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της επένδυσης από την εταιρεία.

Η συμφωνία όπου προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος datacenter στη χώρα μας (data center region), βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων.

Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος.

Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter).

Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Η συνάντηση στο Νταβός και το χρονικό των διαβουλεύσεων

Μπορεί η συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του πρώτου datacenter region στα Βαλκάνια να κρατήθηκε μέχρι το τέλος ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά η προετοιμασία ήταν πυρετώδης και διήρκεσε μήνες.

Για την ακρίβεια, όλα ξεκίνησαν πριν 9 μήνες όταν ο Πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το ετήσιο συνέδριό του Νταβός, συνάντησε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith. O κ. Smith, ο οποίος είχε και στο παρελθόν επισκεφθεί τη χώρα μας, σχημάτισε πολύ θετική εντύπωση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Microsoft: Μια επένδυση του…«ενός δις ευρώ» σε «αέρα» και «υπολογιστικά νέφη» πόσο υπαρκτή είναι;

Η επένδυση της Αμερικανικής εταιρείας Miscrosoft στην Ελλάδα, διαφημίστηκε αρκούντος από την Κυβέρνηση με αιχμή το οικονομικό ύψος της, το οποίο όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση «μπορεί να αγγίξει και το 1 δις €», χωρίς να δίνεται καμία σοβαρή πληροφορία για το πώς κάποια χωράφια στην Αττική με αποθήκες server για δημιουργία ενός data center και περίπου 100 εργαζόμενους (μαζί με τους σεκιουριτάδες;), θα απορροφήσουν ως επένδυση 1 δις ευρώ!

Το όλο πρόγραμμα αφορά κέντρο δεδομένων και αποθήκευσης δεδομένων (ΚΕΔΑ), ένα cloud, που θα δημιουργηθεί και θα απασχολήσεις σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «εκατό υπαλλήλους» όσους έχει και μια καλή βιοτεχνία που κατασκευάζει ενδύματα ή υποδήματα.

Η επένδυση της Microsoft, των 100 θέσεων εργασίας σε μια χώρα του 1,2 εκατ. ανέργων είναι πραγματικά αστείο μέγεθος και κανονικά δεν θα έχρηζε καν σχολιασμού, αν δεν υπήρχαν οι τερατολογίες για το περιεχόμενο και το οικονομικό ύψος της.

Το ερώτημα είναι από πού προκύπτει το 1 δις € που θα μπει στην ελληνική οικονομία. Από τις εκτάσεις κάπου στην Αττική που θα αγοραστούν και τα προκάτ κτίρια που θα κατασκευαστούν. Αυτά το πολύ-πολύ να φτάσουν τα 20, 30, μάξιμουμ 40 εκατ. €.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here