Τουλάχιστον 94 σπίτια κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη!

0
384

Τουλάχιστον, 12.500 στρέμματα στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη.

Εκατοντάδες πολίτες αγωνιούν για τις περιουσίες τους, τις οποίες κατέκαψε η φωτιά και γνωρίζουν πως θα χρειαστούν πολλές χιλιάδες ευρώ για να τις ξαναφτιάξουν.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει με απόλυτη κυνικότητα πως «το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν», ενώ για τα σπίτια που κάηκαν είπε «τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν το δάσος με το χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, θα έχουμε μέρες ακόμα καύσωνας και άνεμοι θα ζητήσω εγρήγορση απ’ όλους ώστε η ζημιά που θα γίνει στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Ναι, τα σπίτι ίσως ξαναφτιαχτούν, όμως…με ποιανού χρήματα; Του κράτους; Ή θα ακουστούν πάλι απόψεις-όπως αυτές που ακούμε αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ-του στιλ «ας τα ασφαλίζανε».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε το πρωί πως υπάρχει ένα μέτωπο στην περιοχή, από τα τέσσερα που υπήρξαν χθες, και τόνισε πως οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φλόγες κατά τις βραδινές ώρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, παράλληλα, ενημερώνει πως τα στελέχη της προστρέχουν σε όποια εστία υπάρχει αναζωπύρωση. Οι εστίες, σημειώνει, είναι διάσπαρτες.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε πως είναι 30.000 τα στρέμματα που έχουν καεί.

Σημειώνεται πως έχουν σταλεί από χθες αρκετά μηνύματα από το 112 και έχουν εκκενωθεί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, Φλόγα και Άνω Βαρυμπόμπη, μέρος του Κρυονερίου, αλλά και το Ολυμπιακό Χωριό.

Η Εθνική Οδός, παράλληλα, έχει ανοίξει αλλά κλειστές είναι Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοϊου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Συμμορίες έκαναν πλιάτσικο στα σπίτια των ανθρώπων στην Βαρυμπόμπη!

Σοκαριστικές καταγγελίες των πυρόπληκτων κατοίκων στην Βαρυμπόμπη και όχι μόνο. Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με εντολή των αρχών και δυστυχώς, συμμορίες όρμησαν σαν τις ύαινες και εισέβαλαν στα έρημα σπίτια και κυριολεκτικά τα ρήμαξαν!

Μιλάμε για την κτηνωδία στην απόλυτη μορφή. Σήμερα, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν, είδαν με έκπληξη τους να έχει καταστραφεί ακόμα και ότι άφησε όρθιο η φωτιά.

Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός απέτυχε και σε αυτόν τον τομέα. Και είναι κρίμα. Όταν επικοινωνείς μία περιοχή με κρατική εντολή, υποχρεούσαι τουλάχιστον να προστατεύεις τις περιουσίες των ανθρώπων.

Δεν μπορεί να περιπολεί η αστυνομία για να εγγυηθεί ότι δεν έχει μείνει κανένας από τους κατοίκους και την ίδια ώρα να αφήνει τις συμμορίες των πλιατσικολόγων να λυμαίνονται το βίος των ανθρώπων.

Εννοείται ότι οι κάτοικοι είναι οργισμένοι με τον κρατικό μηχανισμό.

Τεράστια κινητοποίηση για τη διάσωση των ζώων

Η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη απειλεί ανθρώπους και ζώα από κοινού, καθώς καταστρέφει δασικές εκτάσεις και περιουσίες στο σαρωτικό πέρασμα της.

Παράλληλα με την αγωνία για τους κατοίκους των περιοχών και για τις περιουσίες τους, εθελοντές δίνουν μάχη για να σωθούν ζώα – δεσποζόμενα και αδέσποτα – από τις φλόγες.

Φυσικά, υπολογίζεται ότι ήδη πολλά ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες…

Στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από τη φωτιά υπάρχουν αρκετοί ιππικοί όμιλοι και κτήματα που έχουν φυσικά εκκενωθεί. Όλο το βράδυ γίνεται τιτάνια προσπάθεια απομάκρυνσής τους

Περίπου 300 άλογα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον ιππικό όμιλο που βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό (Ιππικός Όμιλος Ελλάδας-Mega Spor), ενώ από εκεί τα άλογα μεταφέρονται ήδη στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.

Το έργο της μεταφοράς των αλόγων είναι δύσκολο, καθώς δεν μπορούν να στοιβαχτούν μες στα φορτηγά και οι δρόμοι στην περιοχή είναι κλειστοί.

Πολλά άλογα, όμως, τρόμαξαν και αποπροσανατολίστηκαν με αποτέλεσμα να αρχίσουν να περιπλανώνται στους δρόμους και τις πλατείες.

Σε περίπτωση που δείτε κάποιο στον δρόμο, να γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να σας κάνουν κακό καθώς είναι ήμερα και εκπαιδευμένα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν γνωρίζετε πώς να τα χειριστείτε, μπορείτε απλά να τα τρομάξετε κάνοντας χειρονομίες και φωνάζοντας σε περίπτωση που αυτά κατευθύνονται προς τις φλόγες.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες που βλέπουν ελεύθερα άλογα να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350, ώστε κλιμάκιο ειδικών να τα περιμαζέψει.

Συγκινητικές είναι οι αγγελίες ιδιοκτητών που ψάχνουν τα αλογάκια τους, ενώ εκτιμάται ότι εκατοντάδες από αυτά κάηκαν ζωντανά…

Πηγή: pronews.gr

PHOTO GALLERY

Βαρυμπόμπη, η…Αποκάλυψη: O φωτογραφικός φακός αποτυπώνει τον όλεθρο της φωτιάς.

Βαρυμπόμπη, η… Αποκάλυψη: O φωτογραφικός φακός αποτυπώνει τον όλεθρο της φωτιάς

Υ.Γ. Γιώργος Τράγκας: Να κάτσουν στο σκαμνί όσοι απομάκρυναν πυροσβέστες και την ΕΜΑΚ λόγω εμβολίων! Να παραιτηθεί μέχρι το βράδυ ο Χαρδαλιάς!

Πρόκειται για κακούργημα!

Μέχρι στιγμής έχουν καεί δεκάδες σπίτια μόνο στην Βαρυμπόμπη. Ολόκληρη η Ελλάς είναι στις φλόγες και οι Έλληνες πολίτες ψάχνουν για πυροσβεστικές δυνάμεις. Λογικά θα πρέπει να έχει παραιτηθεί ο κ. Χαρδαλιάς μέχρι το βράδυ!

Επίσης θα πρέπει να έχουν υποβάλλει παραιτήσεις όσοι έθεσαν πυροσβέστες ή άνδρες της ΕΜΑΚ σε διαθεσιμότητα οι οποίοι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Πρόκειται για ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα.

Ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού, έμειναν χωρίς πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Είτε φταίνε τα εμβόλια, είτε η μη ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκαφών εγκαίρως, οι άνθρωποι αυτοί μαζί με τον Χαρδαλιά πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: 80 πυροσβέστες και 54 άνδρες της ΕΜΑΚ ετέθησαν σε διαθεσιμότητα διότι δεν είχαν κάνει το εμβόλιο!!!

Υ.Γ.1. Έφτασαν στην Ελλάδα οι ομάδες από Κύπρο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Προσγειώθηκε το C130 με την 20μελη ομάδα της Πολιτικής Άμυνας και την 20μελη ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με 2 πυροσβεστικά οχήματα, που έχουν μεταβεί στην Ελλάδα για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις προσπάθειες κατάσβεσης των μεγάλων πυρκαγιών, αλλά και όπου αλλού ζητηθεί για να συνδράμουν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού Ολύβια Μιχαηλίδου.

Όπως είπε, αυτή την στιγμή θα ενημερωθούν για την κατάσταση από την Ελληνική πλευρά και θα τους δοθούν οδηγίες σε σχέση με την αποστολή που θα κληθούν να επιτελέσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here