Τουρκία: Το εξωτερικό χρέος έφθασε στα 402,4 δις δολάρια!

0
263

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, κατά τους τελευταίους μήνες, έχει πλήξει τον ιδιωτικό τομέα, και έχει ανεβάσει το συνολικό ανεξόφλητο εξωτερικό χρέος της χώρας στο ένα τρισεκατομμύριο εξήντα δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, ήτοι, 402,4 δις δολάρια, τοποθετώντας την τουρκική λίρα κατά 125 δισεκατομμύρια υψηλότερα από ότι το μέγεθος, στα τέλη του 2014.

Η Τουρκία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του δολαρίου, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, που ανατροφοδοτήθηκε από τους πολιτικούς, κυρίως την επιθετική ώθηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χαμηλότερα επιτόκια, με τις δανειακές υποχρεώσεις σε χώρες, να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη κατά τους τρείς πρώτους μήνες του 2015.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, οι μικτές δανειακές υποχρεώσεις έχουν ανέβει σε 402,4 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Από το συνολικό αυτό ποσό, τα 282 δις δολάρια ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, που περιλαμβάνει το 70,1 % του συνόλου.

Το υπόλοιπο 29,2 % ή 117,7 δις δολάρια ανήκουν στο δημόσιο τομέα, ενώ 2,5 δις δολάρια ΗΠΑ, ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ειδικό Rıdvan Baştürk από την «ALB Forex Research», υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» για τις τουρκικές επιχειρήσεις στο σημερινό περιβάλλον.

Οι αναλυτές βλέπουν ότι την επερχόμενη περίοδο των εκλογών ως τον υψηλότερο κίνδυνο.

Η αβεβαιότητα των εκλογών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την τουρκική λίρα, με τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, και είναι πλέον βέβαιο, ότι θα αυξήσουν το υπόλοιπο του εξωτερικού χρέους σε τουρκικές λίρες για τις εγχώριες επιχειρήσεις, σημειώνει η εφημερίδα Bugün.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here