Τουρκική Πρόκληση άνευ προηγουμένου: Ανανέωσαν την Navtex!

0
188

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας η Τουρκία εκδίδοντας νέα Navtex για παράνομες εργασίες του «Barbaros» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, από σήμερα μέχρι και τις 6 Απριλίου 2015.

Η νέα οδηγία προς ναυτιλλόμενους από την Τουρκία εκδόθηκε ύστερα από ανακοίνωση του λεγόμενου ΥΠΕΞ των κατεχομένων ότι οι έρευνες του «Barbaros» στα ανοιχτά της Κύπρου θα συνεχιστούν.

Στη νέα Navtex, η Άγκυρα δέσμευσε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο νοτιοδυτικά της Κύπρου, κοντά στην περιοχή δηλαδή που βρίσκονται τα οικόπεδα 1,8, 9 και 12, τα οποία αμφισβητεί.

Απέπλευσε από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου το «Barbaros»

Στο μεταξύ, το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και κινήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα ανοιχτά της Αμμοχώστου, συνοδευόμενο πάντα από την φρεγάτα της Τουρκίας και δύο υποστηρικτικά πλοία που το συνοδεύουν.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκοκυπριακού ραδιοφωνικού σταθμού «Μπαϊράκ», το πλοίο είχε προσδέσει χθες στο λιμάνι για ανεφοδιασμό και αναχώρησε σήμερα.

Γράφει ότι θα συνεχίσει τις εργασίες του στην περιοχή ανάλογα με τις οδηγίες που θα λάβει από την ΤΡΑΟ, την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Ομήρου τόνισε: «Οι δικές μας υποχωρήσεις ωθούν την Τουρκία σε νέες απαιτήσεις»

Άμεση η αντίδραση από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου. «Παρά την τεράστια υποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη να αποδεχτεί συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις διαπραγματεύσεις – όπως προειδοποιήσαμε – και η NAVTEX επανήλθε και το Barbaros παραμένει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Ομήρου.

Μιλώντας στην Πάφο το απόγευμα Τρίτης 06/01/2015, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «για μια ακόμη φορά η τραγική, επιπόλαια και καταστροφική συμπεριφορά των τελευταίων 40 χρόνων συνεχίζεται».

«Οι δικές μας υποχωρήσεις όχι μόνο δεν εξευμενίζουν την Τουρκία αλλά την ωθούν σε νέες προκλήσεις και νέες απαιτήσεις»…..κατέληξε!!

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι η Τουρκία με ναυτική αγγελία ανακοίνωσε την ειλημμένη απόφασή της, μέσω της δραστηριότητας του πλοίου «Barbaros», να συνεχίσει την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στάση αυτή υπονομεύει ευθέως τις δυνατότητες επανάληψης του διαλόγου στην Κύπρο, αντί δε της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.

Η Ελλάδα κινείται σε απόλυτο συντονισμό με τη Κυπριακή Δημοκρατία με άξονα το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, της υπόστασης και της κυριαρχίας της Κύπρου και της προοπτικής του διαλόγου που προϋποθέτει την αποδοχή του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου»!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here