ALERT: Τουρκική Σφήνα σε επιχείρηση διάσωσης νοτίως της Κρήτης με 7 νεκρούς και 8 αγνοούμενους.

0
415

Με τον πιο ευθύ τρόπο η Τουρκία προσπάθησε να αμφισβητήσει την Ελληνική δικαιοδοσία νοτίως της Κρήτης, κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου 50 ναυτικά μίλια από την Κάσο, εντός του FIR Αθηνών και οριοθετημένης ελληνική περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Το ναυάγιο έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Από τους επιβαίνοντες διασώθηκαν 37 άτομα, κάποια από τα οποία κρατιούνταν από σανίδες. Ανασύρθηκαν επτά σοροί, ενώ υπάρχουν και 8 αγνοούμενοι.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αναρτήσεις στο Twitter επιχειρεί να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για αυτή τη «νέα αχρείαστη τραγωδία» στο Αιγαίο.

«Η Τουρκία πρέπει να παίρνει πιο σοβαρά τις διεθνείς της υποχρεώσεις» υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως από τις αρχές του 2021 η Ελλάδα έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα από τα τουρκικά παράλια.

Το πρώτο εμπορικό πλοίο που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου ήταν το τουρκικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας «ARAL», το οποίο περισυνέλεξε 32 άτομα (Ιρακινοί, Ιρανοί, Αφγανοί κλπ).

Οι δύο Τουρκικές φρεγάτες που έσπευσαν κάλεσαν τα παραπλέοντα πλοία να μεταπέσουν στη συχνότητά τους, για να αναλάβουν το συντονισμό της επιχείρησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή:

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ (Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης), το οποίο καθόρισε ως συντονιστή (ON SCENE COMMANDER) αρχικά το εμπορικό πλοίο «HANSA LIMBURG» σημαίας Λιβερίας, ακολούθως το εμπορικό πλοίο «MARVEA» σημαίας Μάλτας και από πρωί της Παρασκευής το «ISHIZUCKI STAR» σημαίας νησιών Μάρσαλ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here