Το απίθανο πάρτι στον ΟΑΣΘ!!

0
314

Απαντήσεις αναζητούν τα ερωτήματα και οι αποκαλύψεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη για τον ΟΑΣΘ, με τη ΝΔ μέχρι στιγμής αλλά και τον αρμόδιο τότε υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να τηρεί σιγήν ιχθύος.

Ο κ. Σπίρτζης κατά την κοινή του παρουσία από κοινού με τον πρόεδρο του Οργανισμού Στέλιο Παππά στο βαγόνι του Μετρό που εκτίθεται στη ΔΕΘ, έθεσε τρία ερωτήματα:

-Γιατί όταν υπογράφηκε η επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το ελληνικό δημόσιο το 2008 έγινε σε αόριστο χρόνο; 

-Γιατί δεν πέρασε αυτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο;

-Γιατί η ακίνητη και κινητή περιουσία του οργανισμού δεν περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο το 2010, αλλά το 2017;

Μιλώντας με αριθμούς, βάσει των επίσημων ισολογισμών του ΟΑΣΘ, που σύμφωνα με τον υπουργό θα ελεγχθούν και από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, με την προοπτική εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες αυτές να αποδοθούν, ο κ. Σπίρτζης είπε:

«την περίοδο 1990-2016, οι μέτοχοι πήραν επιχειρηματικό κέρδος ύψους 324.454.000 ευρώ», την ίδια περίοδο δηλαδή – όπως εξήγησε ο ίδιος – που «η απολογιστική αντισταθμιστική καταβολή του κράτους, δηλαδή η ζημία που προκλήθηκε στο κράτος να πληρώσει, ανερχόταν σε 2,054 δισ. ευρώ».

«Συνεπώς, οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ την περίοδο 1990-2016 πήραν επιχειρηματικό κέρδος όχι επειδή πέτυχαν κέρδη, αλλά επειδή επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, επισήμανε ότι ακόμη δεν του έχουν λυθεί όλες οι απορίες αναφορικά με το πώς διοικούνταν ο Οργανισμός, ενώ χαρακτήρισε ως συγκλονιστικές τις μαρτυρίες εργαζομένων, που – όπως τόνισε – του είπαν «ντρεπόμαστε να δουλεύουμε στον ΟΑΣΘ», όπως και το γεγονός ότι δεν πληρώνονταν οι εργαζόμενοι, αλλά και τη διαμορφούμενη άποψη του κοινού για τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη.

Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Σπίρτζη ότι στην επόμενη χρήση του ΟΑΣΘ θα «ξοδευτούν 20 εκατ. ευρώ λιγότερα σίγουρα». Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι τα συνολικά χρέη του Οργανισμού ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι δεν είναι αυτό που τον ανησυχεί, όσο οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του κρατικού φορέα. Υπογράμμισε τέλος ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά προσπάθεια «να καθαρίσουμε τους λεωφορειόδρομους».

Εν τω μεταξύ, με την αλλαγή λογισμικού που προωθείται, το εισιτήριο θα πέσει στο 1 ευρώ με τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις να αναμένονται εντός του τρέχοντος μηνός.

«Τέρμα στο 1,10 ευρώ και στην πρωτοτυπία το μηχάνημα να μη δίνει ρέστα» είπε ο κ. Σπίρτζης και εξήγησε ότι το κόστος αλλαγής των μηχανημάτων εντός των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, είναι πολύ μεγάλο, και αφού θα γίνει στο προσεχές μέλλον διαγωνισμός για την ισχύ ηλεκτρονικού εισιτηρίου ενιαία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής τους.

Επιπλέον, ο κ. Σπίρτζης μιλώντας για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα αστικά λεωφορεία ύψους 1 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα, με τα πρώτα 500.000 ευρώ, θα βγουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 100-110 λεωφορεία και εντός του τριμήνου, θα διατεθεί το υπόλοιπο ποσό για την κυκλοφορία άλλων ισάριθμων αστικών.

Υπενθύμισε, δε, ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ, κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης 240 λεωφορεία, ένα μήνα αργότερα αυτά αυξήθηκαν σε 380 και υπάρχουν άλλα 280 αστικά στο αμαξοστάσιο. 

Υ.Γ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ! €324εκ κέρδη είχαν οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΑΣΘ – Οι Έλληνες πλήρωσαν ζημία €2,54δις!!

κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΛΑ ΚΑΛΑ;;;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here