Το Βίζεγκραντ ζητά μεγαλύτερη αυτονομία εντός Ε.Ε. μετά το Brexit.

0
216

Μεγαλύτερη αυτονομία των χωρών-μελών της Ε.Ε. ζήτησαν οι ηγέτες των αποκαλούμενων «χωρών του Βίζεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Τσεχία), οι οποίοι πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Βαρσοβία.

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών εκτίμησαν ότι μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. είναι σημάδι ότι η Ένωση χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι συνέβη με το βρετανικό δημοψήφισμα. Η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της.

Πρέπει να νοιαζόμαστε περισσότερο για τις ανησυχίες των πολιτών και λιγότερο για αυτές των θεσμικών οργάνων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Ζίντλο.

Οι ηγέτες της ομάδας του Βίζεγκραντ εκτίμησαν ότι η μεγαλύτερη αυτονομία θα κάνει την Ε.Ε. πιο θελκτική για χώρες εκτός Ένωσης και θα αποτρέψει πιθανές διαλυτικές τάσεις, αν και οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρώπης. 

Παράλληλα, συμφώνησαν ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στενός συνεργάτης της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι θα είναι δίκαιοι για όλες τις πλευρές.

Μέσα σε όλα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επανήλθε στους ισχυρισμούς του για σύνδεση μετανάστευσης και τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «φθάσαμε στο δραματικό σημείο να χάνουμε τη Βρετανία διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή……έλαβε τις χειρότερες δυνατές αποφάσεις σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική», προσθέτοντας ότι υπάρχει ευθεία σχέση μεταξύ παράτυπης μετανάστευσης, «τόσο ξεκάθαρη όσο δύο συν δύο ίσον τέσσερα».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here