Το Καστελόριζο η Τελευταία Πράξη της Τουρκίας για να σύρει την Ελλάδα σε ταπεινωτικό «διάλογο».

0
417

«Το μικρό Ελληνικό νησί Καστελόριζο θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τις τουρκικές και Ελληνικές φιλοδοξίες στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με το Global Security Review, το οποίο αναφέρει πως το Καστελόριζο βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Τουρκίας.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής Jack Dulgarian έγραψε ότι εάν η Ελλάδα επρόκειτο να ενεργήσει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), το Καστελόριζο θα μείωνε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για ΑΟΖ κατά το ήμισυ.

Ο Dulgarian αναφέρει ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν υπερτερεί του τουρκικού όσον αφορά το μέγεθος, τις στρατιωτικές δυνατότητες και την τεχνολογία.

Εν τω μεταξύ, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία αποδεικνύεται όλο και πιο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική εξουσία για να επιδιώξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, όπως στη βόρεια Συρία, τη Λιβύη και με την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών φρεγατών στη συνοδεία πλοίων γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) θέτει επιθετικές αξιώσεις στα Ελληνικά νησιά και σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

«Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν οδηγήσει σε σημερινά κρίσιμα σημεία, όπου οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε μια εντελώς νέα αμυντική κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με έναν τουρκικό στρατό που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη στρατιωτική δύναμη για να προωθήσει στρατηγικούς στόχους στη Μεσόγειο»…δήλωσε ο Ντουλγκάριαν.

Το Καστελόριζο και οι ακόμη μικρότεροι δορυφόροι του, Ρω και Στρογγύλη, συγκαταλέγονται μεταξύ των τουρκικών διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο αναλυτής και συνεχίζει:

«Παραχωρήθηκαν στην Ιταλία υπό τον Μπενίτο Μουσολίνι μέσω μιας σειράς συμφωνιών με την Τουρκία, αλλά εξασφάλίστηκαν από την Ελλάδα μέσω της Συνθήκης του Παρισιού του 1947. μια συνθήκη στην οποία δεν συμμετείχε η Τουρκία. Η Άγκυρα δεν αναγνώρισε ποτέ τις αξιώσεις της Ελλάδας για το νησί».

Το Καστελόριζο έχει ελαφρά υποστήριξη από μια μικρή στρατιωτική βάση και έναν αεροδιάδρομο και έχει πληθυσμό κάτω των 500 ατόμων.

«Ωστόσο, η απομονωμένη τοποθεσία του, πολύ μακριά από τα μεγάλα Ελληνικά νησιά, το καθιστά μια κρίσιμη στρατηγική τοποθεσία για την Τουρκία για να υποστηρίξει τις επιθυμητές φιλοδοξίες της στη Μεσόγειο»…είπε ο Ντουλγκάριαν.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι πιθανό να καταλάβει γρήγορα το Καστελόριζο και τους δορυφόρους του, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.

«Η κατάληψη του Καστελόριζο θα μπορούσε επίσης να είναι η τελευταία πράξη από τους Τούρκους στρατηγικούς για να αναγκάσουν την Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί τις καθοριστικές αρχές της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, η οποία οδήγησε σε μια ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Τουρκία να παραχωρεί την Κύπρο (συμφωνία που η Τουρκία έχει ήδη σπάσει)»…ανέφερε με έμφαση ο Ντουλγκαριαν.

Για να καταλήξει:

«Εάν η Ελλάδα παραμείνει απροετοίμαστη, θα χάσει έδαφος, η Τουρκία θα αποκτήσει ισχυρότερη βάση στα σχεδόν διεθνώς αναγνωρισμένα Ελληνικά ύδατα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει υποτακτικό σε έναν σύμμαχο που κάνει του κεφαλιού του και ο Ερντογάν θα αναδειχθεί ως ο κυρίαρχος παίκτης στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here