Το Καστρί δεν είναι Τσιφλίκι!

0
200

Σε σχόλιο στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Καθημερινή», που υπογράφει η Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Καστριού» κ. Μαρία Κουτρουμπή, μου δίνεται η ευκαιρία να καταθέσω και εγώ ορισμένες δικές μου απόψεις περί των ρυθμίσεων του Κυκλοφοριακού της περιοχής του Καστριού.

Ρυθμίσεις που στοίχισαν τεράστια ποσά και που κατά την άποψη μου κατέληξαν στην μαρτυρική ζωή των οδηγών που μέχρι και σήμερα επί χρόνια υποφέρουν για να πάνε στις δουλειές τους και στα σπίτια των.

Ρυθμίσεις που ωφέλησαν βέβαια τους σε σύγκριση ελάχιστους εκείνους που κατοικούν την περιοχή, και που απολαμβάνουν την πλήρη ησυχία τους έχοντας μετατρέψει τους δρόμους μπροστά στα σπίτια τους σε δρόμους σχεδόν ιδιωτικούς εις βάρος όμως – κατά την άποψη μου- του κοινωνικού συνόλου της ευρύτερης περιοχής.

Το σχόλιο αυτό μας πληροφορεί μεταξύ άλλων, ότι από το 1977 οι «Φίλοι του Καστριού» επιδίδονται στην προσπάθεια του να διατηρούν τον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής των. Καμία αντίρρηση έως εδώ και θα έλεγα «Μπράβο τους»!

Αλλά επιτρέψτε μου: Όχι, όταν αυτό αποβαίνει σε βάρος χιλιάδων που υποφέρουν από αυτές τις περίφημες…..ιδιοφυείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις των δρόμων, και τους κατά τη γνώμη μας μη σύννομους και επιεικώς – σχεδόν άχρηστους – έτσι όπως κατασκευάσθηκαν-ποδηλατοδρόμους, όπως αναφέρονται όλα αυτά εις το εν λόγω σχόλιο και μάλιστα – όπως αναφέρετε – κατόπιν μελέτης, από έμπειρους συγκοινωνιολόγους με την εποπτεία μάλιστα του Ε.Μ.Π. και την έγκριση της τότε Δημοτικής Αρχής.

Καλό θα ήταν νομίζω, οι όποιοι μελετητές και δημιουργοί αυτού του κυκλοφοριακού θαύματος του Καστριού, να περνούσαν από το Καστρί να θαυμάσουν το κατά την άποψη μου απαράδεκτο προνομιακό καθεστώς που δημιουργήθηκε εις βάρος του υπολοίπου συνόλου της περιοχής. Επίσης ας πάνε να καμαρώσουν τους πολυάριθμους ποδηλάτες που….συνωστίζονται στους περί ων ο λόγος ποδηλατοδρόμους .

Ποδηλάτες που μετριούνται ανά μερικές ώρες στα μισά δάκτυλα του ενός χεριού, και πολλά βάζω, οι οποίοι αυτοί οι ελάχιστοι αγωνίζονται να μην πέσουν και τσακιστούν στα «φονικά» κολονάκια που ξεφυτρώνουν ανά…..εκατοστά σχεδόν του μέτρου για την κατά τα άλλα…..«προστασία τους» από ατυχήματα!

Στα ίδια σχόλια, αναφέρεται ότι η οδός Παπαφλέσσα και η οδός Γ. Παπανδρέου, σχεδιάστηκαν να εξυπηρετήσουν…..πρωτίστως «εμάς». Δηλαδή, εδώ με το «εμάς» εννοείται το «αυτούς τους ίδιους», και όχι τους ταλαίπωρους διερχόμενους που χρησιμοποιούν την Παπαφλέσσα και την Παπανδρέου για να αποφύγουν την ασφυξία της κυκλοφοριακής κόλασης της Ε. Βενιζέλου που δημιουργήθηκε στη πόλη μετά την εφαρμογή των όσων μελέτησαν οι έμπειροι συγκοινωνιολόγοι με την εποπτεία – όπως αναφέρεται εις το σχετικό σχόλιο και τελικά την ευλογία και εφαρμογή του κυκλοφοριακού αυτού θαύματος που εφάρμοσε η τότε Δημοτική Αρχή.

Έτσι λοιπόν, εκ των αποτελεσμάτων, καταλήξαμε – προς το παρόν – στο συμπέρασμα ότι οι δύστυχοι οδηγοί και επιβάτες που προσπαθούν εναγωνίως να φθάσουν κάποτε στον προορισμό τους θα πρέπει να αποφεύγουν τους δρόμους του Καστριού ώστε εκεί να διατηρείται ο «οικιστικός» χαρακτήρας της περιοχής, προφανώς εις βάρος όλων των υπολοίπων «πληβείων» αφήνοντας ανενόχλητους πλέον τους «Πατρικίους» να απολαμβάνουν μία μοναδική στο είδος της ουράνια και ανεπανάληπτη γαλήνη.

Ας σκεφθούν όμως οι «Φίλοι του Καστριού», το που θα φθάναμε εάν όλοι οι κάτοικοι Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας σκεπτόντουσαν κατά τον ίδιο τρόπο: Δηλαδή να καταστήσουν και αυτοί τις περιοχές των όσο το δυνατόν ολιγότερο απροσπέλαστες για όσους δεν ήσαν κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής των. Ίσως τότε θα έπρεπε να καταφύγουμε σε νέο εναέριο σύστημα κυκλοφορίας με……ελικόπτερα.

Αναφέρουν επίσης εις το σχόλιο τους οι «Φίλοι του Καστριού» ότι η υφιστάμενη κατάσταση τυγχάνει της αποδοχής της……συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Καστριού κλπ., ότι το σύστημα λειτουργεί……θαυμάσια και ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι……ενθουσιασμένοι με το υπάρχον καθεστώς.

Ακολουθεί δε εις το σχόλιο τους, ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις μετά την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης και της κατασκευής των ποδηλατοδρόμων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να ξαναγίνει η περιοχή….. «Όασης»!

Αγαπητοί «Φίλοι του Καστριού», προσωπικώς δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η επίμαχος περιοχή αποτελεί «Όαση» δια τους κατοικούντας αυτήν. Επιθυμώ όμως να παρατηρήσω ότι είναι άδικο μια περιοχή να προάγεται σε «Όαση» γαλήνης καταδικάζοντας τις υπόλοιπες γειτνιάζουσες περιοχές σε Κολάσεις μαρτυρίου.

Θέλω να πιστεύω ότι και εσείς κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσετε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και θα συμφωνήσετε για το κατά την άποψή μου παράλογο και αντικοινωνικό καθεστώς το οποίο υφίσταται και ίσως τότε πάρετε πίσω και σ' αυτό που αναφέρεσθε: «Ότι πολλοί επιθυμούν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Κατά την δική μου άποψη υπάρχει πολύς, πάρα πολύς κόσμος που σκέπτεται διαφορετικά, ακόμη και τώρα που περνάμε βαθιά κρίση. Πιστέψτε με.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here