Τρεις άνδρες ενοχικοί σε οίκο ανοχής!

0
315

Σήμερα θα επισκεφτούμε ένα….. «Πρότυπο Οίκο Ανοχής» παρέα με τρεις άνδρες. Δυο εξαιρετικά ταλέντα του καλλιτεχνικού μας χώρου κι έναν νέο στο επάγγελμα.

Πρόκειται για τον δημοφιλή και πολυτάλαντο Χάρη Ρώμα, τον Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και τον Βαγγέλη Δουκουτσέλη από το έργο «Πρότυπος Οίκος Ανοχής» που έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί ο Χάρης Ρώμας με μια πλειάδα καταξιωμένων ηθοποιών, με το οποίο και εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν το θέατρο «Ακάδημος»….γι αυτό και σήμερα τους φιλοξενούμε και τους τρεις:

Χάρης Ρώμας

Άλλου είδους η φετινή κωμωδία σας κύριε Ρώμα; Τι εννοείτε με τον τίτλο, εσείς τυχαία δεν λέτε και δεν γράφετε τίποτα.

«Ο τίτλος κυριολεκτεί διότι η πόρνη ηρωίδα του έργου πράγματι διατηρεί ένα πρότυπο ''σπίτι'' που ικανοποιεί χαριτωμένα βίτσια εκλεκτών πελατών. Όταν όμως έρχονται να κατοικήσουν στο ακριβώς δίπλα μεσοτοιχία διαμέρισμα ο διευθυντής του τμήματος ηθών και η νεόπλουτη, κομπλεξική σύζυγός του και συνειδητοποιούν ότι οι περίεργοι άντρες που μπαίνουν στη διπλανή πόρτα δεν είναι αθώοι επισκέπτες, φυσικά δημιουργείται ευτράπελη σύγκρουση με ανεξέλεγκτες παρενέργειες.

Αλλά σίγουρα όταν αποφάσισα να διαπραγματευτώ μέσω αυτής της ιστορίας την κοινωνική υποκρισία, ο τίτλος που επέλεξα με βοηθά να παίξω με τις έννοιες ''ανοχή'' σ' αυτό που δεν υιοθετούμε στο δικό μας τρόπο ζωής και ''ενοχή'' απέναντι στην προσωπική ελευθερία που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά επειδή δεν την έχουμε κατακρίνουμε εκείνους που τολμούν.»

Σίγουρα αναφέρεστε και στην ανοχή μας σε ότι συμβαίνει, και σίγουρα η χώρα μας έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε οίκο ανοχής εκ μέρους ημών…..

«Ως προς την ανοχή που δείχνουμε σαν λαός ομολογώ ότι μας θαυμάζω γιατί η ανοχή αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι σαφές ότι ο φόβος για ένα ακόμα χειρότερο αύριο και η έλλειψη αξιοπιστίας για οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση, κρατάει τον κόσμο για να μην επαναστατήσει.

Όπως πρέπει και θαρραλέα να πω, ότι ο τόπος είχε ήδη καταντήσει οίκος ανοχής (με την αγοραία έννοια) προ κρίσης. Πλήρης ασυδοσία και παραβίαση των ηθικών κανόνων. Οι δε πολιτικοί λειτούργησαν σαν προαγωγοί σ' αυτό το όργιο ρεμούλας και μπάχαλου!»

Τι θα είχατε να πείτε στους πολιτικούς μας;

«Να αποκτήσουν, επιτέλους, το θάρρος να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι μεν να ομολογήσουν ότι μια χαρά τους βόλεψαν οι ξένοι μπαμπούλες που ήρθαν και επέβαλλαν εκείνα που οι ίδιοι δεν τολμούσαν να επιβάλλουν και οι δε ότι τα περισσότερα απ' αυτά που έχουν επιβληθεί και δήθεν κατακρίνουν θα τα υιοθετήσουν και οι ίδιοι στο μέλλον.»

Πιστεύετε πως έχει κανείς από αυτούς ενοχές;

«Κανένας απολύτως, γιατί έχουν ελαστική συνείδηση. Έτσι όταν χρειαστεί διαστέλλεται και δικαιολογεί και τις πλέον επιζήμιες για τη χώρα πράξεις τους.»

Τελικά είναι πιο εύκολο να εκπορνεύσεις την ψυχή σου από το σώμα σου;

«Αυτό ακριβώς διαπραγματεύεται αυτή η καινούργια κωμωδία μου. Οι δηλωμένες εκδιδόμενες (ή και εκδιδόμενοι) στα δικά μου μάτια τουλάχιστον έχουν θάρρος και γενναιότητα.

Εκείνοι που εκπορνεύουν την ψυχή τους και φυσικά το κάνουν κεκαλυμμένα είναι αξιοκατάκριτοι, επικίνδυνοι και επιζήμιοι.»

Το μήνυμα της παράστασης και πότε κάνετε πρεμιέρα;

«Το μήνυμα είναι: ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ, ΠΕΤΑΞΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΙ. Η πρεμιέρα είναι στις 23 Οκτωβρίου και είμαι για πρώτη φορά τόσο σίγουρος για το αποτέλεσμα που την περιμένω με χαρούμενη ανυπομονησία!»

Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Έχετε μια μεγάλη καριέρα στο ενεργητικό σας κύριε Τριανταφυλλόπουλε. Θέατρο, σινεμά, τηλεόραση. Φέτος συνεργάζεστε με τον Χάρη Ρώμα σε έναν ακραίο ρόλο. Πως αποφασίσατε αυτή την υπέρβαση; Δεν τη φοβάστε;

«Αυτήν την υπέρβαση επιδιώκει πάντα ένας ηθοποιός, γιατί οι σπουδαίοι ρόλοι έχουν μέγεθος πιο μεγάλο από τον ίδιο και μόνο κάνοντας μια υπέρβαση μπορείς να τους ερμηνεύσεις.

Έτσι λοιπόν όχι μόνο δε φοβάμαι, αλλά αντιθέτως νιώθω τη χαρά της πρόκλησης να πλάσω κάτι καινούργιο. Έναν ρόλο ακραίο , σύνθετο όμως, με αλήθεια, βάθος και χιούμορ.

Ήταν ανέκαθεν επιθυμία και συνειδητή επιλογή μου να έχω πρόσβαση σε όλα τα είδη του θεάτρου, γιατί πιστεύω ότι μ' αυτόν τον τρόπο τροφοδοτείται το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για ουσιαστικό θέατρο αλλά και ο στόχος μου για σημαντικές και ολοκληρωμένες ερμηνείες.

Η τυποποίηση, η μανιέρα και η εμμονή σε ένα υποκριτικό ύφος είναι μερικοί από τους εχθρούς της τέχνης του ηθοποιού.

Η κωμωδία είναι δύσκολη, θέλει ακρίβεια, ρυθμό και timing την αγαπώ πολύ και την έχω υπηρετήσει με συνέπεια.»

Πως είναι να σε σκηνοθετεί ένας τόσο χαρισματικός συνάδελφος, υπάρχουν διαφωνίες;

«Ο Χάρης Ρώμας με κάλεσε να ερμηνεύσω ένα αριστοτεχνικά γραμμένο διπλό ρόλο, πολύ ανθρώπινο με ιδιαιτερότητα χιούμορ και αλήθεια αλλά και τόσα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πρόκειται για δύο αδέρφια δίδυμα με διαφορετική στάση ζωής, ιδιοσυγκρασία και ήθος. Τον Χάρη Ρώμα τον θαυμάζω σα συγγραφέα και ηθοποιό και τώρα διαπίστωσα και πόσο σπουδαίος σκηνοθέτης είναι.

Δουλεύουμε άψογα, αρμονικά, οι πρόβες είναι εξαιρετικά δημιουργικές και ουσιαστικές και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ καλό.»

Τελικά τι απέμεινε; Η Ελλάδα στο…πεζοδρόμιο;

«Οι λόγοι που φτάσαμε στο πεζοδρόμιο είναι γνωστοί. Ο δικομματισμός και η εναλλαγή δύο κομμάτων στην εξουσία έφεραν τη διαφθορά, το λαϊκισμό και την αναξιοκρατία.

Από την άλλη η παντελής έλλειψη εναλλακτικής λύσης, ρεαλιστικών προτάσεων και πολιτικού οράματος από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της αριστεράς βοήθησε ακόμα περισσότερο.

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και σύγχρονες ιδεολογικές και πολιτικές προτάσεις. Πιστεύω στην συμπόρευση με την Ευρώπη, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι και αυτή θα αλλάξει την πολιτική, τη μορφή και τις κατευθύνσεις που δεν οδηγούν πουθενά.

Θεωρώ ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος με γνώμονα την αξιοκρατία και να ενισχυθεί μ' ένα σταθερό όραμα η πολιτιστική μας πολιτική, η ανάδειξη των τεχνών, της παιδείας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της πνευματικής μας κληρονομιάς.»

Αισθάνεστε ενοχή για τις ανοχές μας απέναντι στους πολιτικούς;

«Πολλές φορές τους πιστέψαμε και μας οδήγησαν σε πολύ άσχημα αποτελέσματα στη σύγχρονη ιστορία . Ιδιαιτέρως όμως τα τελευταία δέκα χρόνια φέραμε στην εξουσία μέτριους έως ανίκανους πολιτικούς.

Η ενοχή λοιπόν αλλά και η ευθύνη μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας, ώστε στο μέλλον να επιλέξουμε πολιτικούς εμπνευσμένους, με σύγχρονες ιδέες ,όραμα και ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Δυστυχώς ζούμε και παρακολουθούμε ένα παρατεταμένο εθνικό δράμα. Χρειάζεται επειγόντως διέξοδος. Νιώθω λοιπόν ενοχές για την ανοχή, αλλά αισιοδοξώ πως σύντομα με μια νέα γενιά πολιτικών με ήθος μαζί με έναν ωριμότερο ελληνικό λαό θα βρούμε ένα σταθερό βήμα σε μια νέα πορεία.»

Βαγγέλης Δουκουτσέλης

Είστε από τους νέους στο χώρο κ. Δουκουτσέλη, πως αισθάνεστε που σας πλαισιώνουν στο έργο τόσα γνωστά ονόματα ηθοποιών;

«Νιώθω πολύ τυχερός, καθώς αυτή είναι η τέταρτη φορά που παίζω δίπλα στο Χάρη Ρώμα.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι όλοι τους ταλαντούχοι καλλιτέχνες που έχω θαυμάσει και απολαύσει σε προηγούμενες δουλειές τους κι αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. Μαθαίνω από αυτούς και εξελίσσομαι.»

Τόσο οι νέοι, όσο και το επάγγελμα του ηθοποιού έχει πληγεί από την κρίση. Τι θα λέγατε στους πολιτικούς μας;

«Προσωπικά, παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή δουλεύω, δεν μου ήρθαν όλα βολικά. Τα παιδιά των πολιτικών είναι ευνοημένα γιατί μπορούν να σπουδάζουν στα Ηarvard και στα London School of Economics.

Εγώ, όπως και άλλοι συνομήλικοί μου, έκανα δύο δουλειές για να μπορώ να πληρώνω τα δίδακτρα της σχολής μου.

Νομίζω ένας καλός τρόπος για να καταλάβουν τα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι να αφήσουν τα γραφεία τους και να περπατήσουν στους δρόμους από την Ομόνοια μέχρι την πιο απομακρυσμένη γειτονιά. Ίσως έτσι αφουγκραστούν καλύτερα τις ανάγκες του κόσμου.» 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here