«Φωτιά» στις σχέσεις Κυβέρνησης – Δημάρχων για τις άδειες των λαϊκών αγορών!

0
239

Πολιτικές «φωτιές» έχουν ανάψει καταγγελίες για ύπαρξη κυκλωμάτων στην έκδοση αδειών λειτουργίας στις λαϊκές αγορές, οι οποίες διερευνώνται και μάλιστα με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά!

Οι αναφορές του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για «λαθρεμπόριο της μίζας» και «αρπαχτικά που υπάρχουν σε πολλούς δήμους» προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Κώστα Ασκούνη, για να ακολουθήσει ανταπάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Ο κ. Ασκούνης ζήτησε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των καταγγελιών, αλλά εμφανίζεται να αντιδρά σε γενικεύσεις που πλήττουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Μίλησε για «προσπάθεια κατασυκοφάντησης» της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δήμοι ούτε είχαν ούτε έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών πωλητών.

Οι αντεγκλήσεις έλαβαν μορφή πολέμου ανακοινώσεων και λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης εξέδωσε ανακοίνωση.

Επέλεξε να την ξεκινήσει προτάσσοντας το ζήτημα διαλεύκανσης των καταγγελιών για κυκλώματα στις λαϊκές αγορές με εντολή Πρωθυπουργού.

Σημειώνει ότι έχει ήδη στείλει επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο με την οποία τον καλεί, «μετά την εντολή του Πρωθυπουργού, να διερευνήσει τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι άδειες λειτουργίας υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου».

Πάντως, παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Ασκούνης δεν δέχεται ότι το ζήτημα λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, πέρα από την ανάγκη διερεύνησης των σκανδάλων που αφορούν την έκδοση αδειών στο υπαίθριο εμπόριο. Ωστόσο, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι συνδέεται ο τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης με τη χρονική περίοδο που διανύουμε και τα επίδικα της περιόδου – έχει ξεκινήσει η… προεκλογική φιλολογία για τους υποψηφίους δημάρχους στις δημοτικές κάλπες ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για τις αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο των αλλαγών που επιδιώκει η κυβέρνηση αλλά και του προγράμματος κινητικότητας / διαθεσιμότητας.

«Δεν υπάρχει πολιτική διάσταση» τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Ασκούνης για να συμπληρώσει:

«Ετέθη υπ' όψιν του Πρωθυπουργού και είπε ότι είχε να πει. Εμείς ζητάμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Δεν δεχόμεθα πρακτικές παρανομιών και ζητάμε την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Όταν εντοπίζονται, πρέπει να πατάσσονται εν τη γενέσει τους. Όμως δεν αφορά το σύνολο ενός θεσμού. Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Μιχελάκη να γίνει έλεγχος. Δεν θέλουμε να υπάρχουν σκιές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι άδειες για τους μικροπωλητές στα παζάρια εκδίδονται από τους δήμους, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τις καταγγελίες του δημάρχου Περάματος και μέλους της ΚΕΔΕ κ. Παντελή Ζουμπούλη που έκανε λόγο για κυκλώματα που δρούσαν ακόμα και μέσα στο Δήμο Περάματος, με αποτέλεσμα να απομακρύνει όπως είπε όλα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του δήμου.

Παράλληλα ο δήμαρχος ανακάλεσε όλες τις άδειες που έχουν δοθεί προκειμένου να τις επανεξετάσει κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου» επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Και συμπληρώνει: «Τέλος να θυμίσουμε ότι όπως ήδη έχει ανακοινωθεί τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας λαϊκών αγορών και υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου».

Η ΚΕΔΕ είχε εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση «σχετικά με καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για την ύπαρξη κυκλωμάτων που κερδοσκοπούν με τη χορήγηση αδειών για λαϊκές αγορές (ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την Παρασκευή)».

Σε αυτή η ΚΕΔΕ ανέφερε τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά γίνεται προσπάθεια κατασυκοφάντησης των δήμων με ανακριβή δημοσιεύματα περί χορήγησης αδειών πωλητών στις λαϊκές αγορές. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι δήμοι ούτε είχαν ούτε έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών πωλητών, όχι μόνο στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, όπου την ευθύνη έχουν οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη χώρα, όπου η ευθύνη ανήκει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

»Δυστυχώς, οι δήμοι έχουν μόνο την ευθύνη καθαριότητας των χώρων αυτών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι δήμοι εισπράττουν μόνο μικρό μέρος της σχετικής δαπάνης μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

»Σε σχέση με την αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους χιλιάδες μικροπωλητές, το «λαθρεμπόριο της μίζας» και «τα αρπαχτικά που υπάρχουν σε πολλούς δήμους», αντί να κατηγορούνται συλλήβδην όλοι οι δήμοι, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες με συγκεκριμένους αποδέκτες.

»Επειδή είναι φανερό ότι όταν μια αρμοδιότητα ασκείται από πολλούς φορείς επικρατεί πλήρης σύγχυση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά εδώ και πολλά χρόνια τη μεταφορά της συνολικής ευθύνης άσκησης της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στους δήμους με ταυτόχρονα αυστηρό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here