Χάος με το Brexit…..κολλημένη στον τοίχο η Μέι.

0
630

Ειρωνικά γέλια και αποδοκιμασίες ήταν η αντίδραση βουλευτών στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν η Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της προγραμματισμένης για την Τρίτη ψηφοφορίας επί της συμφωνίας που πέτυχε η πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τα γέλια έγιναν ακόμη πιο δυνατά, όταν η Μέι δήλωσε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες για νέα διαπραγμάτευση. Την πρόλαβε άλλωστε η Κομισιόν, ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η αναβολή της ψηφοφορίας διαφαινόταν εδώ και ημέρες. Υπήρξαν μάλιστα και τα ανάλογα δημοσιεύματα, τα οποία διαψεύστηκαν από την βρετανική κυβέρνηση.

Ακόμη και το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από την πρωθυπουργό με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σχετικά με το Brexit, διαμήνυε ότι η  κρίσιμη ψηφοφορία θα γίνει όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στην συνέχεια ωστόσο η Μέι ανακοίνωσε πρώτα σε βουλευτές και μετά στο Κοινοβούλιο ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται.

Μάλιστα στην έκτακτη ομιλία της ενώπιον των βουλευτών, δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι στην εξέλιξη αυτή οδήγησε το «δίχτυ ασφαλείας», το λεγόμενο «backstop», σχετικά με το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων.

«Η πρόκληση αυτή πρέπει να λυθεί όχι με ρητορική, αλλά με ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν σε ένα σκληρό σύνορο κι αν αυτή η Βουλή ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της εθνικής μας ενότητας, πρέπει να ακούσει τους πολίτες, γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει μόνο με τη δική τους συναίνεση» είπε η Μέι.

Η ίδια απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και της παραμονής στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί, στις 29 Μαρτίου 2019 και τάχθηκε κατά της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος.

Πόρτα από παντού

Την ώρα που η Μέι ανακοίνωνε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί η Κομισιόν διαμήνυε ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται.

Η εκπρόσωπός της μάλιστα υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου του 2019 και το πως θα το κάνει είναι δικό της θέμα. Η ΕΕ πάντως είναι προετοιμασμένη «για όλα τα δυνατά σενάρια», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αντίδραση σε μια επαναδιαπραγμάτευση ήρθε από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, ο οποίος  σημείωσε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί μερικώς την συμφωνία.

Λίγη ώρα αργότερα και ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, διαβεβαίωνε ότι η ΕΕ δεν θα απογοητεύσει ποτές τους Ιρλανδούς, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση για το τελωνειακό καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων.

Παραλλήλως, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται την Τρίτη για να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13-14 Δεκεμβρίου, δεν θα συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση για το Brexit, όπως δήλωσε Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος.

Είχε προηγηθεί άλλωστε η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο έδινε το δικαίωμα στο Λονδίνο να σταματήσει μονομερώς την διαδικασία της αποχώρησης και να παραμείνει στην Ενωμένη Ευρώπη.

Η Μέι ωστόσο έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας εδώ και ημέρες ότι δεν θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος και επαναλαμβάνοντας σήμερα στην Βουλή ότι η αποχώρηση από την ΕΕ και η μη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος επιβάλλονται από τον σεβασμό στο βρετανικό δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο Τουσκ πάντως ανακοίνωσε νέα Σύνοδο Κορυφής για το Brexit την Πέμπτη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Εσωτερικές αντιδράσεις

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Μέι για την αναβολή της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είχε επενδύσει πολιτικά στην αναμενόμενη αυριανή ήττα της Μέι στη Βουλή, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης. «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, να κάνει χώρο σε αυτούς που μπορούν» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των Εργατικών, ο οποίος είναι υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγόρησε την βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία», εξαιτίας της απόφασής της να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι.

Ανάλογη δήλωση στήριξης των Εργατικών έκανε και ο ηγέτης του φιλο-ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» την αναβολή της ψηφοφορίας.

Θέση στα τεκταινόμενα, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε και το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, καλώντας την να αποσύρει το «δίχτυ ασφαλείας» για τα ιρλανδικά σύνορα.

Η ηγέτης του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Μέι και αμέσως μετά, σε μήνυμά της στο Twitter δήλωσε απογοητευμένη «που χρειάστηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να ακούσει η πρωθυπουργός».  

Να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με «πραγματικές αλλαγές» κάλεσε την Τερέζα Μέι και ο δεύτερος στην ιεραρχία του DUP, Νάιτζελ Ντοντς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here