«ΧΑΣΤΟΥΚΙ» και από το Ευρωβαρόμετρο: Δεύτερη στην Ευρώπη στη Διαφθορά η Ελλάδα του Μητσοτάκη.

0
218

Τη σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτυπώνει ένα ακόμα Ευρωβαρόμετρο που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, το 75% των πολιτών στην Ελλάδα απάντησαν πως η διαφθορά είναι πρόβλημα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση πίσω από την Κύπρο σε αυτή τη λίστα. Την ίδια ώρα, το 50% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα», κάτι που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε αυτό τον τομέα.

Όλα αυτά, μετά το Ευρωπαϊκό Χαστούκι που δέχτηκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά μέσα από μια 28σέλιδη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου ενώ η έκθεση-την οποία ο πρωθυπουργός ανέμενε πώς και πώς-κάνει ξεκάθαρη αναφορά στη ρεβανσιστική στοχοποίηση των Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Ευρωβαρόμετρο, η διαφθορά στην Ελλάδα αγγίζει επίπεδα ρεκόρ καθώς οι πολίτες απαντώντας στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι η διαφθορά είναι πρόβλημα ή όχι στη χώρα σας στο κομμάτι της δουλειάς;» απάντησαν θετικά σε ποσοστό 75%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση πίσω από την Κύπρο που έλαβε ποσοστό 78%.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το ποσοστό αυξήθηκε κατά 17% εν συγκρίσει με το Ευρωβαρόμετρο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία με 70%, στην τέταρτη η Κροατία με 66% και η Βουλγαρία στην πέμπτη με 62%.

Αντίθετα, μόλις το 7% των Δανών θεωρούν πρόβλημα τη διαφθορά στη χώρα τους όπως και το 8% των Ιρλανδών.

Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη των «27» είναι 34%.

Την ίδια στιγμή, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλη κάρτα που δημοσιεύει η Κομισιόν, με βάση το ίδιο ερώτημα, καθώς γίνεται ανάλυση του πόσο σημαντική θεωρούν οι πολίτες τη διαφθορά.

Σε αυτόν τον πίνακα η Ελλάδα του Κυριάκο Μητσοτάκη λαμβάνει μία ξεχωριστή αρνητική πρωτιά καθώς το 50% (το ποσοστό με μπλε χρώμα στο γράφημα) των ερωτηθέντων απαντά πως τη θεωρεί «πολύ σημαντικό πρόβλημα» και ακολουθούν με 46% η Κύπρος και Ρουμανία-Κροατία με 48%. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20%.

Στην ερώτηση πόσο διαδεδομένο θεωρούν οι πολίτες το πρόβλημα τη διαφθοράς στη χώρα τους, στην Ελλάδα το 90%, το 92% στην Ιταλία και την Κύπρο και το 93% στην Κροατία. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης υπολογίζεται στο 63%.

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here