Χιου Γκραντ: Το «άτακτο» παιδί της εβδόμης τέχνης!

0
441

Ο «ωραίος» της αγγλικής 7ης τέχνης, ο αμετανόητος εργένης αλλά πατέρας, ο καρδιοκατακτητής, ο ταλαντούχος που οι ταινίες του «σπάνε» ταμεία, μα πάνω απ όλα το «άτακτο» παιδί του σινεμά μεγαλώνει και δηλώνει ότι προτιμά ν ασχοληθεί με την πολιτική.

Έχει κατακτήσει ένα βραβείο BAFTA, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα τιμητικό Cezar και οι ταινίες του τού έχουν αποφέρει πάνω από 3 δις. δολάρια…..Ο λόγος για τον Χιου Γκραντ που μας έχει απασχολήσει και με τους έρωτες και με τα σκάνδαλά του.

Ποιος είναι 

Ο Χιου Τζον Μάνγκο Γκραντ γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1960 στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου και είναι ο δεύτερος γιος του παρασημοφορημένου στρατιωτικού του β΄ παγκοσμίου πολέμου Τζέημς Μάρεη Γκραντ που είχε επιχείρηση με χαλιά, και της Φινβόλβα Σούζαν Μακλήν που έχει πεθάνει.

Οι γονείς του έχουν αριστοκρατικές ρίζες σύμφωνα με το γενεαλογικό τους δένδρο. Ο πατέρας του είχε χόμπι το γκολφ, που λατρεύει κι ο Χιου και τη ζωγραφική . Η μητέρα του δίδασκε σε σχολείο λατινικά, γαλλικά και μουσική πάνω από 30 χρόνια.

Ο Χιου λέει ότι από εκείνη πήρε το ταλέντο του. Τα περισσότερα καλοκαίρια του τα πέρναγε με τον παππού του στη Σκωτία πηγαίνοντας για κυνήγι. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Τζέημς είναι επιτυχημένος τραπεζίτης στην JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Σπουδές

Ο Χιου πήγε νηπιαγωγείο στο αριστοκρατικό Τσίζικ όπου έμεναν, δημοτικό στο Χάμερσμιθ και από το 1969 –78 σπούδασε με υποτροφία στο ιδιωτικό Latymer Upper School, που σήμερα τα ετήσια δίδακτρα κάθε μαθητή είναι 17.500 λίρες!

Εκεί έγινε φανατικός του ράγκμπι, του γκολφ, του κρίκετ και του φούτμπολ. Το 1979 κέρδισε την υποτροφία Galsworthy για το New College στην Οξφόρδη, όπου και πήρε τον πρώτο του ρόλο στο φιλμ «Privileged» το 1982 παραγωγή του Οργανισμού Ταινιών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και αποφοίτησε με Έπαινο, έγινε μέλος της Piers Gaveston Society στην Οξφόρδη, ενός κλειστού κλαμπ με λίγα νεαρά μέλη αριστοκρατικών και πάμπλουτων οικογενειών , που στα πριβέ πάρτι τους ξεφάντωναν με σαμπάνια, χαβιάρι, σεξ, ναρκωτικά κλπ. «καλά». 

Όταν το Ινστιτούτο Τεχνών Κουρτώ από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου του πρότεινε να κάνει εκεί το ντοκτορά του στην ιστορία τέχνης, ο Χιου δεν δέχτηκε.

Αντιμετωπίζοντας την υποκριτική σαν διασκέδαση, γράφεται στη Δραματική Σχολή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και παίρνει μέρος στην επιτυχημένη περιοδεία των σπουδαστών με το έργο «Η δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ.

Η καριέρα

Εν τω μεταξύ εργάστηκε σε πολλές δουλειές. Κριτικός βιβλίων, βοηθός στο κλαμπ της ποδοσφαιρικής ομάδας Φούλαμ, συγγραφέας κωμικών σκετς για τηλεοπτικές σειρές, διαφημιστικών σποτ για ραδιόφωνο, έκανε δικό του θίασο και εμφανίζονταν σε γειτονιές του Λονδίνου, πήγαν καλά στο φεστιβάλ Εδιμβούργου και κέρδισαν εμφάνιση στο BBC2, ενώ παράλληλα έπαιζε και στο θέατρο.

Το 1987 με το δραματικό φιλμ «Maurice» μοιράστηκε με τον συμπρωταγωνιστή του Τζέημς Γουίλμπι το κύπελλο Volpi καλύτερου ηθοποιού, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Στη συνέχεια ήρθαν ρόλοι στην τηλεόραση, στο σινεμά, μέχρι το 1993, που πήρε μέρος στο θαυμάσιο «The remains of the day» του Άιβορι.

Στα 32 του δήλωνε πως θα εγκαταλείψει τον κινηματογράφο, όταν εντυπωσιασμένος από το σενάριο του «4 γάμοι και 1 κηδεία», αναίρεσε το λόγο του και καλά έκανε, αφού αποδείχτηκε η μεγαλύτερη αγγλική εισπρακτική επιτυχία , φτάνοντας τα 360 εκατ. δολάρια και εκτόξευσε τον Χιου στην κορυφή, εν μία νυκτί.

Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ , ενώ στο Χιου χάρισε τη μοναδική Χρυσή του Σφαίρα και το BAFTA. Το 1994 ίδρυσε εταιρία παραγωγής στο Λονδίνο με επικεφαλής την τότε αγαπημένη του Λιζ Χάρλεϊ για να προωθήσει μελλοντικές παραγωγές αλλά έκλεισε το 2005.

Το 1995 ήταν μια από τις επιλογές για το ρόλο του Τζέημς Μποντ, αλλά τελικά τον πήρε ο Πηρς Μπρόσναν.

Το 1999 τον περίμενε μια άλλη επιτυχία δίπλα στην Τζούλια Ρόμπερτς το «Νότιν Χιλ », το 2001 «Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς» που έφερε 285 εκατ. δολάρια στο ταμείο, το 2002 το «About a boy» με 130 εκατ. δολάρια, το 2002 με τη Σάντρα Μπούλοκ το «Two weeks notice» έφτασε τα 199 εκατ. δολάρια και με την ταινία αυτή ο Χιου εγκατέλειψε το νεανικό στυλ του, άλλαξε κόμμωση και ντύσιμο, αφού κόντευε τα 42 πια.

Το 2003 το «Love Actually» που υποδύεται έναν Άγγλο πρωθυπουργό ξεπέρασε τα 247 εκατ. δολάρια και ο Χιου πήρε διθυραμβικές κριτικές. Με την Ντρου Μπάριμορ πρωταγωνίστησαν το 2007 στο «Music and Lyrics» με 145 εκατ. δολάρια εισπράξεις.

Η ρομαντική κωμωδία «Did you hear about the Morgans» το 2009, στο πλευρό της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, «ο ωραίος και η…τέρας» για μένα, δεν έφερε την αναμενόμενη επιτυχία.

Ο Γκραντ είναι συνεπής ηθοποιός, αλλά όπως δήλωσε πολλάκις, θεωρεί την τέχνη μόνο σαν μια από τις φάσεις της ζωής του και δεν βλέπει να διαρκεί για πάντα. Δεν θέλει ατζέντηδες, ούτε και ακούει τη γνώμη άλλων για εκείνον.

Θέλει ο ίδιος να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τις συνεντεύξεις και τις εμφανίσεις του. Συνήθως προτιμά να υποδύεται Άγγλους και να τους σατιρίζει, αλλά οι κριτικοί τονίζουν ότι έχει περιορισμένη γκάμα ρόλων, τον αποκαλούν γκρινιάρη κι ότι έχει περισσότερα τικ από τον διάσημο Βρετανό κωμικό Μπένι Χιλ. 

Ο Χιου έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και στηρίζει ιδρύματα κατά του καρκίνου από τον οποίο πέθανε και η μητέρα του.

Προσωπικά

Στα γυρίσματα της ισπανικής παραγωγής «Remando Al Viento», το 1987 που υποδυόταν τον Λόρδο Βύρωνα γνώρισε την Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ με την οποία έμεινε για δεκατρία χρόνια.

Χώρισαν φιλικά το 2000 και το 2002 βάφτισε το γιο της. Στη συνέχεια ερωτεύτηκε την εκατομμυριούχο Αγγλίδα Τζεμάιμα Γκόλντμπεργκ Καν, γυναίκα του πρωταθλητή του χόκεϊ και πολιτικού του Πακιστάν Ιμράν Καν.

Ο τρελός έρωτας του Χιου και της Τζεμάιμα πήρε τέλος το 2007,όχι όμως και το προσωπικό ταξίδι του γοητευτικού play boy. Στα 50 του πια και άκληρος μέσα σε 15 μήνες έγινε τρεις φορές πατέρας από δυο διαφορετικές γυναίκες.

Την Κινέζα Τίνγκλαν Χονγκ που γέννησε την κορούλα του το 2011, και ξανά το 2013 το γιο του, και την Σουηδέζα παραγωγό της τηλεόρασης Ελίζαμπεθ Έμπερσταϊν , η οποία και του χάρισε ένα γιο το 2012. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά στη μεν Τίγκλαν πήρε ένα σπίτι αξίας 1.2 εκατ. λιρών στη δε Ελίζαμπεθ ένα αξίας 2.69 εκατ. λιρών, και τα δυο κοντά στο δικό του στο Φούλαμ για να βλέπει τα παιδιά του.

Μπλεξίματα

Από τα φοιτητικά του χρόνια ο Χιου ήταν άτακτος. Και κατηγορήθηκε για απρεπή συμπεριφορά με ιερόδουλη του Χόλυγουντ στο δρόμο, ότι στράφηκε εναντίον παπαράτσι, και σκανδαλοθηρικά έντυπα αρέσκονταν να ασχολούνται μαζί του.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον τράβηξε όμως όταν με ένα άρθρο του στο πολιτικό περιοδικό «New Statesman» το 2011, κατηγόρησε ανοιχτά τον όμιλο του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ ότι υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες υψηλά ιστάμενων προσώπων επί πολλά χρόνια.

Αν και γύρισε το 2014 την τελευταία του ταινία, δείχνει αρκετό ενδιαφέρον για την πολιτική. Ίδωμεν! 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here