ΧΥΔΑΙΑ προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανίσει τους καλλιτέχνες ως ανόητους.

0
373

«Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη μέσω του Εκπροσώπου του να παρουσιάσει τους καλλιτέχνες είτε ως ανόητους που δεν καταλαβαίνουν τα συμφέροντά τους, είτε ως υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι απλά χυδαία»…σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαία η προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανίσει τους καλλιτέχνες ως ανόητους

«Είναι επιβεβαίωση πως η πρωτοφανής επίθεση στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, η υποβάθμιση των σπουδών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων και οι χυδαίες διαρροές για τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη»…υπογραμμίζει και χαρακτηρίζει ως «μόνη λύση» την «απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Προεδρικό Διάταγμα» και «τον διάλογο με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι η κίνηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου να παραιτηθούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο», ενώ για τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για το Προεδρικό Διάταγμα, δήλωσε ανερυθρίαστα ότι…«δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».

Μάλιστα, η ίδια επικαλέστηκε την πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η συμπολίτευση για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση εξαίρεσε ρητά -από όσα ορίζει το Π.Δ. για το Δημόσιο-τις προσλήψεις των καλλιτεχνών.

Ανέφερε επίσης ότι για τους ανθρώπους του θεάτρου, του χορού και της μουσικής, συστάθηκαν διυπουργικές επιτροπές με σκοπό την εκπόνηση ειδικών προτάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Υ.Γ. Παραιτούνται σύσσωμοι οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε την παραίτησή του, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει οι διδάσκοντες προς την κυβέρνηση, για την τροποποίηση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος 85/22.

Αυτό, τουλάχιστον, ανακοινώθηκε σήμερα από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλερ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση με το σκεπτικό τους.

Οι υπό παραίτηση διδάσκοντες είχαν δηλώσει στις 24/1 πως ο διάλογος με την Πολιτεία υπήρξε άκαρπος, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή τους τα εξής: «Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος.

Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν», και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι «οι καλλιτέχνες, με τριετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ».

Πρόσφατα, μάλιστα, φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν «κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό» τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά τα ονόματα των διδασκόντων που παραιτούνται:

Ανέστης Αζάς / Ιώ Βουλγαράκη / Εβίτα Ζημάλη / Αλεξία Καλτσίκη / Σίμος Κακάλας / Μαρία Κεχαγιόγλου / Γεωργία Μαυραγάνη / Θάνος Παπακωνσταντίνου / Αγλαΐα Παππά / Λένα Φιλίπποβα / Νίκος Χατζόπουλος / Ταξιάρχης Χάνος / Ρηνιώ Κυριαζή / Κατερίνα Κοζαδίνου / Γιάννης Νταλιάνης / Μελίνα Παιονίδου / Χαρά Κεφαλά / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου / Φωκάς Ευαγγελινός / Αγγελική Στελλάτου / Ιωάννα Τουμπακάρη / Βίκυ Παναγιωτάκη / Mαριέλα Νέστορα / Κωνσταντίνος Μωραΐτης / Αλεξάνδρα Καζάζου / Χρυσή Τζαρδή / Κωνσταντίνος Μπουμπούκης / Δηώ Καγγελάρη / Γρηγόρης Ιωαννίδης / Διονύσης Καψάλης / Αλέξανδρος Βούλγαρης / Χρήστος Δήμας / Πέτρος Σεβαστίκογλου / Σύλλας Τζουμέρκας / Θάλεια Ιστικοπούλου / Γιάννης Μετζικώφ / Παναγιώτα Κωνσταντινάκου / Γιώργος Σαμπατακάκης / Θωμάς Μοσχόπουλος / Πρόδρομος Τσινικόρης.

Υ.Γ.1. Καθηγητές Εθνικού Θεάτρου εξηγούν στο Kontra24 τους λόγους παραίτησης.

Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν την Τετάρτη (8/2) οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Το διδακτικό προσωπικό της Πρώτης Θεατρικής Σκηνής της χώρας είχε προαναγγείλει προ ημερών πως θα παραιτηθεί σύσσωμο εάν μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το Προεδρικό Διάταγμα 85 εξαιτίας του οποίου οι σπουδαστές πραγματοποιούν πολυήμερη κατάληψη στη σχολή με το διδακτικό έτος να έχει πλέον χαθεί.

Η καθηγήτρια Γεωργία Μαυραγάνη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου) και ο Πέτρος Σεβαστίκογλου (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου) στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη:

Υ.Γ.2. Πολιτική ανυπακοή: Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Σε Ομαδική Παραίτηση προχώρησαν την Τετάρτη (8/2) οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Υ.Γ.3. Καλλιτέχνες-Εθνικό Θέατρο: Ηχηρή παραίτηση 41 καθηγητών κατά του Προεδρικού Διατάγματος.

Η Αρίστη Τσέλου και ο Δημήτρης Τσικούρας σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ που παρουσιάζουν ο Φοίβος Κλαυδιανός, ο Κώστας Πουλακίδας και ο Σπύρος Σουρμελίδης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here