Όλο το σχέδιο Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ: Τα αλλάζει όλα εκτός ίσως από το όνομα.

0
378

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά την καθαρή ήττα και την αποδοκιμασία της κυβέρνησής του βγαίνει από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, λαβωμένος αλλά όχι συντετριμμένος.

Το ποσοστό του 31,5% που πέτυχε να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που μετά τις ευρωεκλογές όλοι περίμεναν μια πανωλεθρία του δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται και να μεθοδεύει την επιστροφή του στην εξουσία.

Αρχικά και πρώτα από όλα πέτυχε να σταματήσει έστω και την υποψία εσωκομματικής του αμφισβήτησης την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, πέτυχε να κατοχυρωθεί ως ο αδιαμφισβήτητος εκφραστής της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Τέλος, πέτυχε να εκλεγούν – με τον ένα ή το άλλο τρόπο – όλοι οι στενοί του συνεργάτες και όλες οι επιλογές του.

Από τον Νίκο Παππά, την Έφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Κατερίνα Νοτοπούλου έως τον Γιάννη Ραγκούση και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Έτσι, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στη δήλωσή του στο Ζάππειο, το βράδυ της Κυριακής ουσιαστικά περιέγραψε καθαρά την επόμενη φάση, λέγοντας «Παραδώσαμε μία άλλη καλύτερη Ελλάδα, δήλωσε ο Τσίπρας: Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους…»

«Αυτή τη φορά δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας, με γοργά βήματα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων» έλαβε εντολή μετασχηματισμού σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία.

Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Το βασικό σχέδιο του ίδιου και της επιτελικής του ομάδας περιλαμβάνει την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από ένα οργανισμό με κινηματική δομή σε ένα κόμμα με βάση τα πρότυπα των αστικών δημοκρατικών κομμάτων, φυσικά με ιδιαιτερότητες και προσαρμογές.

Φυσικά γνωρίζει πολύ καλά ότι για να πετύχει τους στόχους του θα πρέπει πρώτον να ανοίξει τις οργανώσεις σε νέα μέλη και σε αυτό αναμένεται να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από το κομματικό κατεστημένο του ΣΥΡΙΖΑ που λογικά φοβάται ότι θα καταστεί μια αριθμητική μειοψηφία στη νέα εποχή.

Εκεί πιθανότατα θα επέλθει ή σύγκρουση εκτός κι αν βρεθούν τα αντίδωρα εκείνα που θα επιτρέψουν να επέλθει συμβιβασμός. Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής, δεν άφησε αμφιβολία ότι έχει αποφασίσει να γίνει ένα δομημένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα επιχειρήσει να ενταχθεί και επισήμως στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Γνωρίζει ότι αυτό θα του δώσει κύρος και θα τον καταστήσει «παίκτη» πρώτης γραμμής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενώ θα ακολουθήσει Κεντρική Επιτροπή, όπου όλα τα θέματα (και τα λάθη) θα μπουν επί τάπητος.

Θέμα χρόνου, ουσιαστικά εβδομάδων αν όχι ημερών είναι να προκηρυχθεί και το συνέδριο που θα επικυρώσει πρώτον τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα και της κεντρικής του πολιτικής ομάδας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το σχέδιο του είναι ολοκληρωμένο και βρίσκεται στο μυαλό του εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Δεν είναι απόρροια της διπλής του ήττα σε ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές.

Το μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι εάν ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να αλλάξει και το όνομα του κόμματός του. Αυτό μένει να αποδειχθεί.

Εν κατακλείδι, ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει την αντιπολιτευτική του τακτική η οποία θα έχει ως στόχο τη φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Προφανώς θα χρειαστεί να έχει υπομονή και επιμονή, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι αριστερές  του καταβολές και η πολιτική του παιδεία τον έχουν εφοδιάσει και με τα δύο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here