ALERT: ΠΩΣ το ΙΚΑ χάνει κάθε χρόνο πάνω από 6 δις ευρώ;;

0
144

Πώς να μην οργιάζει η εισφοροδιαφυγή, να μη χάνει το ΙΚΑ κάθε χρόνο πάνω από 6 δις ευρώ, όταν για τον έλεγχο 300.000 επιχειρήσεων που φαίνονται απογεγραμμένες στο ΙΚΑ – εκ των οποίων οι 180.000 δηλώνουν προσωπικό – πέραν των όσων δεν έχουν απογραφεί (όλοι, με πρώτες τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ, λένε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 600.000)……διαθέτει για όλη την Ελλάδα 29 ελεγκτές, οι οποίοι υπάγονται στην ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης);

Και συγκεκριμένα με την Αθήνα των 5.000.000 κατοίκων ασχολούνται 23, με τη Θεσσαλονίκη 4 και με τα Γιάννενα 2.

Και περιμένει η κυβέρνηση με αυτούς τους 29 υπαλλήλους να «συλλάβει» τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για να έχει το Δημόσιο λεφτά και να μπορούν να πληρώνονται οι συντάξεις, όταν οι έλεγχοι που προλαβαίνουν να κάνουν είναι όλοι κι όλοι 45.000 τον χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί, για να έχει μια ακριβή εικόνα ο αναγνώστης, ότι το 2015 πραγματοποιήθηκαν 15.802 έλεγχοι και καταγράφηκαν 45.618 εργαζόμενοι, από τους οποίους βρέθηκαν αδήλωτοι 7.627 και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 80.273.102,86 ευρώ.

Σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας δεν γίνονται έλεγχοι γιατί τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ δεν έχουν ελεγκτές!!

Και να μην περίσσευε προσωπικό στο Δημόσιο, θα λέγαμε ότι υπάρχει κάποιο ελαφρυντικό. Εδώ, όμως, δεν φθάνουν οι…..καρέκλες παρά τις αποχωρήσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης.

Αλλά ακόμη κι αν δεν σου περισσεύουν υπάλληλοι, είναι δυνατόν να κάνεις τον…τσιγκούνη και να μη διορίζεις με…..έκτακτες διαδικασίες εξειδικευμένους ελεγκτές, δίνοντάς τους ακόμη και μπόνους ανάλογα με το ύψος της εισφοροδιαφυγής που θα εντοπίσουν;

Όταν χάνονται 6 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την αδήλωτη εργασία και ως υπουργός ή διοικητής του ΙΚΑ, αν και γνωρίζεις αυτήν την τεράστια κλοπή που γίνεται μπροστά στα μάτια σου, δεν παίρνεις αμέσως μέτρα, από τα οποία θα κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού που αναγκαστικά καλύπτονται με την αύξηση των φόρων, οι οποίοι ληστεύουν τους συνεπείς πολίτες, ή είσαι ανίκανος ή το κάνεις εσκεμμένα.

Όποιο από τα δύο και να συμβαίνει, όμως, ο πρωθυπουργός πρέπει να στέλνει τον υπεύθυνο… αυθωρεί και παραχρήμα στο σπίτι του.

Από την ηγεσία του ΙΚΑ έχει προταθεί λύση για τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος μάλιστα την έχει αποδεχθεί.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η σύσταση 50 κλιμακίων των δύο τριών ατόμων, τα οποία, ανεξάρτητα από τους ελέγχους που γίνονται στο καθημερινό ωράριο, θα κάνουν ελέγχους από το απόγευμα μέχρι τις βραδινές ώρες. Τα έξοδα μετακίνησης αυτών των 50 κλιμακίων έχουν υπολογιστεί στα 600.000 ευρώ τον χρόνο (50.000 ευρώ τον μήνα), τα οποία μπορούν να φέρουν στο ΙΚΑ έσοδα 6.000.000 ευρώ!

Το μπλοκάρει ο Χουλιαράκης

Όμως, τα 50 αυτά κλιμάκια είναι στο…περίμενε γιατί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, που είναι αρμόδιος για την έγκριση της δαπάνης, καθυστερεί να υπογράψει τη σχετική απόφαση, παρότι υπάρχουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα έσοδα που θα φέρουν τα κλιμάκια είναι πολλαπλάσια. 

Δυστυχώς, έτσι εξακολουθεί να λειτουργεί το κράτος και με την αριστερή κυβέρνηση, με την εισφοροδιαφυγή να συνεχίζει ανενόχλητη το πάρτι της…

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι όταν το 1997, με διοικητή του ΙΚΑ τον αείμνηστο Γρηγόρη Σολωμό, θεσμοθετήθηκε η ΕΥΠΕΑ, προβλέπονταν 13 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα. Αρχικά συστάθηκαν 5 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο), αλλά στη συνέχεια δεν δημιουργήθηκαν τα υπόλοιπα 7.

Αντίθετα, λόγω έλλειψης προσωπικού, σταμάτησε πριν από 10 χρόνια η λειτουργία της ΕΥΠΕΑ στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης, προς δόξα των φοροφυγάδων. Πάντως, από μελέτες του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι καταγεγραμμένο ότι η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δις ευρώ τον χρόνο.

Ειδικοί επί του Ασφαλιστικού, όπως και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), θεωρούν ότι είναι εύκολος στόχος να συλλέγονται 400- 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο με οργανωμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here