BBC: Η «μαύρη και μακριά» νύχτα του Τσίπρα με τους Ευρωπαίους, το GREXIT κι ο Βαρουφάκης.

0
214

Το βρετανικό δίκτυο BBC αφιέρωσε το το δεύτερο επεισόδιο μίας σειράς ντοκιμαντέρ για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κρίση από το 2009 έως και το 2015 και το Grexit.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι, ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Παππάς, ανακαλούν στην μνήμη τους λεπτομέρειες και μιλούν για το παρασκήνιο από την πιο ταραχώδη περίοδο του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το τηλεοπτικό κανάλι περιέγραψε το διεθνές περιβάλλον με πολλές συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές.

Το ντοκιμαντέρ αφιέρωσε περίπου το ένα τρίτο της συνολικής διάρκειάς του:

Στα όσα έγιναν από όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς,

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πρώτο Eurogroup «Μπήκε στο Eurogroup με έναν αέρα αυτοπεποίθησης» λέει ο τότε επικεφαλής συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έληγε και η χώρα χρειαζόταν κι άλλα χρήματα.

«Πέρασε περίπου μισή ώρα λέγοντάς μας πως είμαστε ηλίθιοι, είμαι σίγουρος πως είχε δίκιο», διηγείται με έκδηλη ειρωνεία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν τότε ο ισχυρότερος υπουργός του Eurogroup, και συνεχίζει: «Το να το λες αυτό σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε βοηθήσουν, δεν θα τους εντυπωσιάσει».

«Μας εξήγησε τα πάντα με μελοδραματικό ύφος, από την αρχή της ιστορίας», λέει και ο Τόμας Βίζερ, τότε επικεφαλής του Euro-working Group, ενώ ακόμα και ο πιο φιλικός προς την Ελλάδα Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν θυμάται:

«Η αντίδραση όλων ήταν: Γιάνη, θέλεις να σου δώσουμε λεφτά να αυξήσεις τις συντάξεις στη χώρα σου και να είναι μεγαλύτερες από τη δική μας;».

«Το μόνο που ήθελαν ήταν να με τραμπουκίσουν, ώστε να υπογράψω τους όρους που ήθελαν», λέει από την πλευρά του στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ βρισκόταν στην αίθουσα και η συνεδρίαση είχε διαρκέσει ήδη 90 λεπτά, πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα, θυμάται ο Γερούν Ντάαισελμπλουμ:

«Όλοι οι υπόλοιποι περιμέναμε. Τότε ήταν που ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε είπε “ΟΚ, αρκετά” και αποχώρησε από την αίθουσα».

Η συνεδρίαση εκείνη έληξε χωρίς συμφωνία και αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον Αλέξη Τσίπρα, όπου διαπίστωσε ένα διαφορετικό ύφος, μια διάθεση συμφωνίας.

Υ.Γ. This episode takes us inside the room at crucial summits where leaders and their Ministers battle to avert financial disaster. At its heart is a clash between the cautious Angela Merkel and the feisty Nicolas Sarkozy over how to deal with the near bankruptcy of Greece. 

It is a story that sees billions of Euros being pumped into the economy, riots against austerity, and the election of Europe’s first populist government. 

The cast includes some of Europe’s most powerful figures, like Germany’s finance minister Wolfgang Schauble, UK chancellor George Osborne and the radical Greek finance minister Yanis Varoufakis, as well as top leaders Donald Tusk, Francois Hollande and Matteo Renzi.

As the EU’s most ambitious project, the Euro, teeters on the brink of collapse, Greece narrowly escapes being forced out.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here