Die Welt: H οικονομία ανακάμπτει και οι Έλληνες αξιοποιούν τη δυναμική της.

0
162

Το ρεπορτάζ – ανταπόκριση της Φλόρα Γουίσντορφ (Flora Wisdorff) από την Αθήνα – τιτλοφορείται «Τρεις φοίνικες από την Αθήνα» και σε αυτό παρουσιάζεται το προφίλ τριών επαγγελματιών που βλέπουν βελτίωση των προοπτικών τους, μετά την οκταετή ύφεση στη χώρα.

Πρόκειται για την Κ. Εξακουστίδου που ασχολείται στο τομέα του ιατρικού τουρισμού (Orange Grove), του γκαλερίστα Γ. Βαμβακίδη και του ιδιοκτήτη καφέ Ζ. Πέτρου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Die Welt, «μετά από οκτώ συναπτά έτη ύφεσης πολλαπλασιάζονται τα δείγματα ότι η οικονομική διάθεση αλλάζει, τουλάχιστον εν μέρει. 

«Θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία», δηλώνει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (Mareva Grabowski), ιδρύτρια της εταιρείας μόδας Zeus & Dione και επικεφαλής της MKO Endeavor Greece. 

Εκτός από τις start ups, άρχισε να κινείται ο χώρος της τέχνης, καθώς σε υποβαθμισμένες περιοχές ανοίγουν γκαλερί, εστιατόρια και καφέ».

Κατά την ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας στην Αθήνα: «Τους πρώτους μήνες του έτους, η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αγγίξει και το 2%. Υπάρχει αλλαγή του οικονομικού κλίματος, μετά την στασιμότητα και την ύφεση των προηγούμενων ετών. 

Τον Ιούλιο δόθηκε το πράσινο φως για την επόμενη δόση από τους πιστωτές και η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Η αλλαγή όμως είναι αδύναμη, με δεδομένο τις δυσκολίες των περασμένων ετών.

Η οικονομία της χώρας καταστράφηκε από την κρίση και η χρεοκοπία απεφεύχθη με την οικονομική βοήθεια των πιστωτών και τη λιτότητα.

Εικόνες άστεγων συνταξιούχων, εργαζομένων που απεργούν και άνεργων νέων σφραγίζουν την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας – σχολιάζει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα – Η ανεργία ανέρχεται στο 23%. «Το ότι βγαίνουμε τώρα από την κρίση, συμβαίνει και εξαιτίας του Τσίπρα», δηλώνει η κ. Γκραμπόφσκι. 

«Η προοπτική αλλαγής κυβέρνησης, εξυψώνει τη διάθεση. Οι εκλογές θα λάβουν χώρα το Σεπτέμβριο του 2018 και στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας- καθώς οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για γραφειοκρατία, νεποτισμό και υψηλή φορολόγηση».

Όπως γράφει στην ανταπόκρισή της η Φλ. Γουίνσντορφ: «Και για την Κ. Εξακουστίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν της προσέφερε βοήθεια. «Χρειαζόμαστε βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, καλύτερο φορολογικό σύστημα και διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό από την κυβέρνηση ως προορισμού για ιατρικό τουρισμό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γ. Βαμβακίδης αναφέρει ότι η κρίση έκλεισε πολλές γκαλερί στην Αθήνα, καθώς η μεσαία τάξη δεν μπορεί πλέον να αγοράσει έργα τέχνης. Υπάρχει όμως μια νέα γενιά Ελλήνων που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν – είναι αυτοί που εργάζονται στο εξωτερικό.

Τέλος, ο Π. Ζήσου, διέκοψε τις σπουδές του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και άνοιξε καφέ στην περιοχή του Μεταξουργείου. Είναι αισιόδοξος. «Ακόμα και στην κρίση οι Έλληνες βγαίνουν έξω. Είναι στην κουλτούρα μας», καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here