EUROGROUP: Προσωπική επικράτηση του Προκόπη Παυλόπουλου….στριμώχνοντας τον Σόιμπλε στην γωνία!

0
190

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016: Κατά την συνάντηση του με τον Μάριο Ντράγκι, εμπρός στον άφωνο Στουρνάρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος τεκμηριώνει και παρέχει το νομικό οπλοστάσιο στην ΕΚΤ, ζητώντας Waiver των ομολόγων εντός του έτους (2016)!

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016: Κατά την συνάντηση του με τον Μοσκοβισί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά και απαιτεί την συμμετοχή του ILO ως εμπειρογνώμονα που θα αποφαίνεται στις όποιες απαιτήσεις…

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ EUROGROUP!

Και το Waiver και η συμμετοχή του ILO που είναι καταπέλτης στις απαιτήσεις της Τρόικας για τα εργασιακά! Με τους εισηγητές να έχουν ΕΤΟΙΜΗ και ΝΟΜΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ την κάθε μία από τις δύο εισηγήσεις.

Και τον Σόιμπλε φυσικά να υποχωρεί ψελλίζοντας…μεταθανάτια πλεονάσματα, αδυνατώντας να παραθέσει τεκμηριωμένη ανταπάντηση.

Και θυμηθείτε το, έρχεται και άλλη έκπληξη με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Βρυξέλλες: Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου για την Real.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το ειδικό σκέλος του σημερινού Eurogroup για την ελληνική υπόθεση, με συμφωνία σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και των εκπροσώπων του ΔΝΤ που βρέθηκαν στη συνεδρίαση.

O Κλάους Ρέγκλιγκ, μάλιστα υπολόγισε δημόσια ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σωρευτική επίπτωση 20 μονάδων του χρέους ως το 2060 και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 4 μονάδες ανά έτος.

Στην πράξη ο Κλάους Ρέγκλιγκ ανακοίνωσε τρεις δέσμες βραχυπρόθεσμών μέτρων που θα αρχίσουν να εκτελούνται τις επόμενες εβδομάδες. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την επέκταση της ωρίμανσης ομολόγων και δανείων από τα 28, ξανά στα 32 έτη. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την μετατροπή κυμαινόμενων επιτοκίων 42 δις ευρώ χρέους σε σταθερά. 

Επιπλέον ο ESM θα συμφωνήσει με την Ελλάδα «swaps» στα επιτόκια των υπόλοιπων δανείων, με ρήτρα σταθερού επιτοκίου για όταν χρειαστεί. Τα δε νέα δάνεια προς την Ελλάδα θα έχουν μακρύτερες ωριμάνσεις.

Τέλος το τρίτο σκέλος μέτρων περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί επιτοκίων που είχαν να κάνουν με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα που τερματίστηκε το 2015.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ εξήγησε ότι το κόστος για τα κράτη μέλη δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Ελλάδα τα βραχυπρόθεσμα κόστη, θα αντισταθμιστούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ωστόσο καθώς δεν υπήρχε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά καλείται να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία με του θεσμούς που ελέγχουν την ελληνική οικονομία. Προς αυτόν το σκοπό η τρόικα θα επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα για συνομιλίες, όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος εξήγησε ότι παρομοίως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την αποσαφήνιση της πορείας που θα απαιτηθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Τις επόμενες εβδομάδες θα οι συζητήσεις θα συνεχιστούν επί του θέματος, ώστε να προχωρήσουμε στο μέλλον του ελληνικού προγράμματος».

Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να φέρει αίτημα για ένα ελληνικό πρόγραμμα στο διοικητικό του Συμβούλιο, όταν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Όπως είπε είναι πιο ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2017 και όχι μέσα στο 2016. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε μάλιστα ότι για να συμβεί αυτό το ΔΝΤ επιθυμεί «σοβαρά διαρθρωτικά και αποτελεσματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και αν αυτός κρατηθεί στο 3,5%». «Αυτό είναι σημαντικό για όλους και όχι μόνο για το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της συζήτησης για το πόσα χρόνια θα κρατηθεί ο στόχος του 3,5%, ο Πρόεδρος του eurogroup είπε πως υπάρχουν 19 διαφορετικές απόψεις, «άλλου θέλουν 3, άλλοι 5, άλλοι 10 και άλλου παραπάνω», αλλά όπως επεσήμανε «αυτό δεν έχει καμία σημασία και για 1 χρόνο και για 3 και για 5 χρειάζονται σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα».

Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμποουμ σημείωσε ότι είναι μεν περίπου γνωστά, «όμως δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά τους ένα νούμερο, διότι αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα, θα τα αποφασίσουμε το 2018».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogoup αποκάλυψε ότι στο σημερινό Συμβούλιο έγινε και συζήτηση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε επαναβεβαιώθηκε ότι το Eurogroup ζητά από την Ελλάδα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της δυνητικής επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων κάτι για το οποίο θα επιληφθεί «ομάδα ειδικών» στην οποία θα μετέχει και εκπρόσωπος του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here