FT: Πώς η «κόκκινη προβιά» προωθούσε το σχέδιο Σόιμπλε!

0
229

Tο μυστικό σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή που κατέστρωσαν μέλη της Πλατφόρμας με κόκκινη προβιά, εξυπηρετώντας το σχέδιο Σόιμπλε και ανοίγοντας τις κερκόπορτες της εξουσίας στη συμμορία της διαπλοκής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το σχέδιο καταστρωνόταν ως εξής:

Η συνάντηση της 14ης Ιουλίου

Δύο δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι το σχέδιο συζητήθηκε σε μια συνάντηση που έγινε στις 14 Ιουλίου στο Oscar Hotel ένα άθλιο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στην οποία η ελληνική πλευρά υποχώρησε έναντι των πιστωτών της, αφήνοντας πολλούς στο κόμμα να αισθάνονται μελαγχολία και απογοήτευση.

Τα σχέδια έρχονται στο φως μέσα από συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, καθώς και με ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους και δημοσιογράφους φίλα προσκείμενους που περίμεναν έξω από την συνάντηση και ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Αυτές οι μαρτυρίες – σύμφωνα με την εφημερίδα – δίνουν την αίσθηση του χάους και τους παρασκηνιακούς ελιγμούς την στιγμή που η Ελλάδα λίγο έλειψε να πεταχτεί εκτός ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ που επιδίωκε την επιστροφή στη δραχμή και την αύξηση του κρατικού ελέγχου στην οικονομία είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρώην υπουργός ενέργειας και επικεφαλής της Αριστεράς Πλατφόρμας, «που ενώνει μια διαφορετική ομάδα των ακροαριστερών ακτιβιστών – από τους υποστηρικτές του εκλιπόντα προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έως ντεμοντέ κομμουνιστές».

Το σχέδιο δράσης

Ένας ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για αυτή την συνάντηση: «Προφανώς ήταν μια στιγμή μεγάλης έντασης. Αλλά καταλάβαινες ότι υπήρχε ένα πραγματικά επαναστατικό πνεύμα στην αίθουσα.»

Ωστόσο, ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές αιφνιδιάστηκαν όταν ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου, όπου διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος του ρευστού της χώρας. «Το σχέδιό μας ήταν να πάμε σε ένα εθνικό νόμισμα. Αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε τώρα», είπε ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Ο κ Λαφαζάνης, ανέφερε ότι τα αποθεματικά, τα οποία ισχυρίστηκε ότι ανέρχονταν σε € 22 δις, θα χρησιμοποιούνταν για την καταβολή συντάξεων και μισθών στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης για προμήθεια τροφίμων και καυσίμων, ενώ θα βρίσκονταν σε εξέλιξη η προετοιμασίες για την νέα δραχμή.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα θα έχανε αμέσως την ανεξαρτησία της και θα ετίθετο υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ο διοικητής της, ο Γιάννης Στουρνάρας, θα συλλαμβανόταν εάν, όπως αναμενόταν, αντιτασσόταν σε αυτές τις ενέργειες.

«Όσοι σχεδίαζαν μια συνωμοσία υπονόμευσης του ελληνικού κράτους, ήταν αρκετά ανοικτοί σε αυτό το ενδεχόμενο»….είπε ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε την συνάντηση.

Τα αποθεματικά

Το σχέδιο δείχνει την αδίστακτη αποφασιστικότητα των ακραία αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζουν για την επίτευξη των πολιτικών στόχων τους – αλλά και την έλλειψη επίγνωσης της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, σχολιάζει η εφημερίδα και τονίζει ότι στο Νομισματοκοπείο φυλάσσονται περίπου € 10 δις σε μετρητά – αρκετά για να κρατηθεί η χώρα στη ζωή για λίγες μόνο εβδομάδες, αλλά όχι για περίπου έξι έως οκτώ μήνες που θα απαιτείτο για την προετοιμασία, και την έκδοση νέου νομίσματος.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να εκτυπώσει περισσότερα χαρτονομίσματα των 10 και 20 ευρώ: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα κατελάμβανε το νομισματοκοπείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαρακτήριζε τα Ελληνικά ευρώ ως πλαστά, «και όποιος προσπαθούσε να αγοράσει κάτι με αυτά, θα κινδύνευε να συνελήφθη για πλαστογραφία» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Οι συνέπειες

«Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Ελλάδα θα μπορούσε να απομονωθεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με τις τράπεζές της μπορεί να λειτουργήσει και τα ευρώ της να μην έχουν καμία αξία», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Καθώς οι λεπτομέρειες της συνάντησης Αριστεράς Πλατφόρμας έχουν διαρρεύσει, ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι απαιτούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Τα μέλη αυτής της κυβέρνησης σχεδίασαν ένα ταξίδι στην κόλαση για τους όλους τους Έλληνες», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αρχηγός του φίλο-ευρωπαϊκού κόμματος Το Ποτάμι και προσθέτει: «Σχεδίαζαν να λεηλατήσουν τις θυρίδες των ανθρώπων και να εισβάλουν στο Νομισματοκοπείο, σαν να επρόκειτο για ένα παιχνίδι Playmobil. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μας πει την αλήθεια για το τι συνέβη.»

Ο κ Λαφαζάνης δεν ανταποκρίθηκε στις επανειλημμένες αιτήσεις της εφημερίδας να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ένας εκπρόσωπός του δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν σχέδια , αλλά χαρακτήρισε την αντίδραση του κ. Θεοδωράκη «σκουπίδια» και την απέρριψε ως χαρακτηριστική της πολιτικής τάξης της χώρας.

Ο ρωσικός παράγοντας

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο κ Λαφαζάνης δεν ήταν ο μόνος που εκφράζει ανορθόδοξους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει μια νέα δραχμή.

Λίγο πριν ο κ Τσίπρας υπογράψει τη συμφωνία για την διάσωση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρότεινε δημοσίως την έκδοση IOUs για την κάλυψη όλων των πληρωμών έως ότου ένα νέο νόμισμα μπορέσει να εκδοθεί. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.

Ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση στο Oscar Hotel, ο κ. Λαφαζάνης, πρώην αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατάστρωνε σχέδια για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της κυβέρνησης.

Ο έχων κομμουνιστικό παρελθόν κ. Τσίπρας και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της κυβέρνησης, πίστευαν ότι θα ήταν απλό θέμα για να κερδίσει η Αθήνα 5 έως 10 δις ευρώ σε οικονομική υποστήριξη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ Λαφαζάνης μετέβη στη Μόσχα τρεις φορές ως απεσταλμένος του κ. Τσίπρα, μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σε αντάλλαγμα για την υπογραφή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, έλπιζε να λάβει τουλάχιστον € 5 δις σε προκαταβολές από τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας.

Όμως οι Ρώσοι απέρριψαν την προσφορά μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Ήταν όλα μια φαντασίωση,» είπε ένας ανώτερος έλληνας τραπεζίτης.

«Τα όνειρα της Αριστερής Πλατφόρμας για δωρεάν αέριο και μια δραχμή με την ρωσική υποστήριξη έχουν θρυμματιστεί».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here