Laurence D. Fink Πρόεδρος της BlackRock: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην Παγκοσμιοποίηση!

0
358

Ο Laurence D. Fink  Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της BlackRock, του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στον κόσμο με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 10 τρις $, δήλωσε στις 24 Μαρ.2022 σε επιστολή του στους μετόχους ότι, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την Παγκόσμια Τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου…

Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο του CNBC

Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής του Laurence D. Fink, Chairman and Chief Executive Officer:

«Καθώς σας γράφω αυτή την επιστολή, ο κόσμος υφίσταται μια μεταμόρφωση: Η βάναυση επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την Παγκόσμια Τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

Η επίθεση σε ένα κυρίαρχο έθνος είναι κάτι που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια-και οι περισσότεροι από εμάς δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα βλέπαμε έναν πόλεμο σαν αυτόν να διεξάγεται από μια πυρηνική υπερδύναμη.

Μιλάω για όλους στη BlackRock όταν λέω ότι το να παρακολουθώ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν πραγματικά αποκαρδιωτικό. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, ο οποίος έχει επιδείξει αληθινό ηρωισμό μπροστά στην ανελέητη επιθετικότητα.

Ο πόλεμος είναι πάντα μια ανθρωπιστική τραγωδία, αλλά η αδιάκριτη δολοφονία αμάχων ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή. Είμαι περήφανος για την υποστήριξη της BlackRock στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Σε συνεννόηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη μας, η BlackRock συμμετείχε επίσης στην παγκόσμια προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η BlackRock κινητοποίησε μια φιλανθρωπική απάντηση για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη και να στηρίξει τους συναδέλφους μας στην Ευρώπη, που βρίσκονται πιο κοντά στον πόλεμο.

Αν και δεν έχουμε γραφεία ή επιχειρήσεις στη Ρωσία ή την Ουκρανία, γνωρίζω ότι αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο άγχος και αβεβαιότητα σε όλους τους υπαλλήλους μας, ιδιαίτερα αυτούς στην Ευρώπη, και έχουμε εργαστεί για να τους παρέχουμε τους πόρους που χρειάζονται.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου δεν περιορίζονται στην Ανατολική Ευρώπη. Βρίσκονται πάνω σε μια πανδημία που έχει ήδη βαθιές επιπτώσεις στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές τάσεις. Ο αντίκτυπος θα αντηχεί για τις επόμενες δεκαετίες με τρόπους που δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς ο κόσμος αναδύθηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία έγινε ευπρόσδεκτη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της δόθηκε πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Με τον καιρό, η Ρωσία συνδέθηκε με τον κόσμο και συνδέθηκε βαθιά με τη Δυτική Ευρώπη.

Ο κόσμος επωφελήθηκε από ένα παγκόσμιο μέρισμα ειρήνης και από την επέκταση της παγκοσμιοποίησης. Αυτές ήταν ισχυρές τάσεις που επιτάχυναν το διεθνές εμπόριο, διεύρυναν τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, αύξησαν την οικονομική ανάπτυξη και βοήθησαν στη δραματική μείωση της φτώχειας στα έθνη σε όλο τον κόσμο.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ξεκινήσαμε, πριν από 34 χρόνια, να χτίζουμε την BlackRock. Είδαμε την άνοδο της παγκοσμιοποίησης και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών που τροφοδοτούν την ανάγκη για το είδος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με γνώμονα την τεχνολογία που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα ερχόταν πιο κοντά. Και το είδαμε να συμβαίνει. Παραμένω μακροπρόθεσμος πιστός στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και στη δύναμη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Η πρόσβαση στο παγκόσμιο κεφάλαιο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, τις χώρες να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη και περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν την οικονομική ευημερία.

Όμως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είχαμε ήδη δει σύνδεση μεταξύ εθνών, εταιρειών, ακόμη και ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από δύο χρόνια της πανδημίας.

Έχει αφήσει πολλές κοινότητες και ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και να κοιτάζουν προς τα μέσα. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιδεινώσει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε ολόκληρη την κοινωνία σήμερα…»

Ολόκληρη η επιστολή του Laurence D. Fink ΕΔΩ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here