New York Times: «Οι Κυρώσεις μας Απέτυχαν-Οι Ρώσοι πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους»!

0
225

Η Ρωσική Οικονομία αλλάζει: Εγχώριοι κατασκευαστές αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν ότι εισήγαγε η Ρωσία πριν τον πόλεμο…

H Ρωσία, παρά τις Κυρώσεις, έχει βγει κερδισμένη οικονομικά και αυτό προκάλεσε την προσοχή των New York Times, δηλαδή την Ναυαρχίδα του Τύπου των Δημοκρατικών.

Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να εξηγήσουν που οφείλεται η Ρωσική επιτυχία καθώς τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα. Συνειδητοποίησαν ότι λόγω της προκατάληψής τους να θεωρούν τους εαυτούς ως «τους καλύτερους όλων» υποτίμησαν καίρια τις δυνατότητες της Ρωσικής βιομηχανίας να αντικαταστήσει τα προϊόντα των εισαγωγών με δικά της δημιουργήματα.

Ειδικότερα, η Αμερικανική εφημερίδα επικαλείται στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο μηνιαίος όγκος εμπορίου με τη Ρωσία έχει αυξηθεί με χώρες όπως η Τουρκία (+198%, 6,2 δις $), η Ινδία (+310%, 3,3 δις $), η Κίνα (+ 64%,  15 δις δολάρια), η Βραζιλία (+106%, περίπου 1 δις δολάρια) και η  Ιαπωνία (+13%, 1,6 δις δολάρια).

Είναι ενδιαφέρον ότι η λίστα περιλαμβάνει και χώρες της Ε.Ε. Έτσι, με την Ισπανία, ο όγκος του μηνιαίου εμπορίου αυξήθηκε κατά 57% (739 εκατ. δολάρια), με την Ολλανδία κατά 32% (2 δισ. δολάρια) και με το Βέλγιο κατά 81% (1,4 δις δολάρια).

Το εμπόριο με τη Γερμανία μειώθηκε κατά 3% στα 4,8 δις δολάρια.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με το Ηνωμένο Βασίλειο (-79%, 328 εκατ. $) και τη Σουηδία (-76%, 95,7 εκατ. $).

Εν τω μεταξύ, οι δεσμοί με τις ΗΠΑ μειώθηκαν όχι τόσο δραματικά-ο όγκος του μηνιαίου εμπορίου μειώθηκε μόνο κατά 35% (σε 1,5 δις δολάρια). Ωστόσο, οι εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά δεν ήταν πολύ στενές.

Όσον αφορά τις εισαγωγές στη Ρωσία, μειώθηκαν σημαντικά μετά την επιβολή των κυρώσεων σε σύγκριση με το 2020, όταν η Ρωσία εισήγαγε αγαθά αξίας 220 δις δολαρίων από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, οι εισαγωγές από ορισμένες χώρες, αντίθετα, αυξήθηκαν το 2022. Για παράδειγμα, ο όγκος των Κινεζικών εισαγωγών στην Ρωσία έχει αυξηθεί κατά 24% από την αρχή της Ρωσικής επέμβασης.

Σοβαρές αλλαγές σημειώθηκαν στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία: Η Άγκυρα αύξησε τις εξαγωγές στη Ρωσία κατά 113% (που εξηγεί γιατί η Τουρκία βγαίνει τόσο κερδισμένη από την στάση της να τα έχει καλά με όλους)!

Όσον αφορά τους όγκους των εξαγωγών, η Ρωσία αύξησε ακόμη και τις εξαγωγές πετρελαίου και Φυσικού Αερίου σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Η αύξηση ρεκόρ των Ρωσικών εξαγωγών μετά την έναρξη του NWO σημειώθηκε στις εμπορικές σχέσεις με την Ινδία: Ο όγκος του μηνιαίου εμπορίου αυξήθηκε κατά 430%!

Η επόμενη «υποσχόμενη» κατεύθυνση ήταν η Τουρκία, ο όγκος των εξαγωγών με την οποία αυξήθηκε κατά 112%. Η Βραζιλία κλείνει την πρώτη τριάδα, με την οποία ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 166%.

«Οι αριθμοί φαίνονται σωστοί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα ελήφθησαν σωστά. Πρόκειται για επεξεργασία AI από το MIT. Λειτουργεί με ακατέργαστα επίσημα δεδομένα από τις ίδιες τις χώρες. Δηλαδή, αυτή είναι μια ερμηνεία των στοιχείων της Rosstat ή του Υπουργείου Εμπορίου»…λέει ο Valery Yemelyanov, χρηματιστηριακός αναλυτής στην BCS Mir Investments.

Η Ρωσική αγορά είναι πολύ μεγάλη και είναι δύσκολο να απομονωθεί πλήρως, μεταξύ άλλων επειδή υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να ενταχθούν στις κυρώσεις, αναφέρει.

Εξηγεί την αύξηση του εμπορικού τζίρου με ορισμένες χώρες της ΕΕ από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν αρνήθηκαν το Φυσικό Αέριο από τη Ρωσία, με εξαίρεση ορισμένες χώρες που δεν συμφώνησαν να στραφούν σε πληρωμές σε ρούβλια.

Και η Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες έχασαν σημαντική ποσότητα Φυσικού Αερίου, πρώτα λόγω τεχνικών προβλημάτων με την επισκευή τουρμπίνων και στη συνέχεια λόγω της ανατίναξης των αγωγών Φυσικού Αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Το εμπάργκο πετρελαίου στην ΕΕ δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου. Άρα οι όποιες συνέπειες θα φανούν το 2023.

Ένας άλλος λόγος για την αύξηση των εξαγωγών με τις χώρες της ΕΕ είναι η αύξηση του όγκου του εμπορίου το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Υπό τον φόβο της επιβολής σκληρών κυρώσεων, τα ευρωπαϊκά κράτη αύξησαν ενεργά τις αγορές τους σε πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο και προϊόντα πετρελαίου – τα κύρια εξαγωγικά αγαθά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ο Artem Deev, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της AMarkets.

Και, φυσικά, μεγάλο ρόλο έπαιξε η τεράστια αύξηση των τιμών των ενεργειακών πόρων και άλλων πρώτων υλών και όλα τα στατιστικά στοιχεία δίνονται σε χρηματικούς όρους.

«Εάν το κόστος του φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει αυξηθεί αρκετές φορές και οι τιμές της Gazprom έχουν αυξηθεί τουλάχιστον τρεις φορές σε σύγκριση με το 2021, τότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο όγκος των εξαγωγών για προμήθεια ενέργειας παρουσίασε επίσης αύξηση κατά καιρούς»…λέει o Deev.

Η Τουρκία, η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία μπορούν να ονομαστούν οι κύριοι ωφελούμενοι από τη Γεωπολιτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία.

Η Τουρκία έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής Ρωσικού Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη (αφήνοντας πίσω τη Γερμανία). Το αγοράζει σε χαμηλότερες τιμές στα συμβόλαια της Gazprom από εκείνες τις Ευρωπαϊκές χώρες που αγοράζουν το LNG. Μπορεί να έχει ακόμα και αναβολή πληρωμής ή ακόμα και έκπτωση.

Η Ινδία παλαιότερα δεν αγόραζε σχεδόν καθόλου Ρωσικό πετρέλαιο, αλλά τώρα έχει γίνει ένας από τους κύριους καταναλωτές της.

Η Κίνα εντείνει τις αγορές της τόσο σε Φυσικό Αέριο όσο και σε πετρέλαιο από τη Ρωσία, εντός των ορίων της χωρητικότητάς της. Το Πεκίνο ονομάζεται ειδικός δικαιούχος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να απομακρυνθεί από την πράσινη ατζέντα που επιβάλλει η Ευρώπη και να αυξήσει την παραγωγή και τη χρήση άνθρακα. Και η χρήση φθηνότερων ενεργειακών πόρων είναι η βάση στήριξης για ολόκληρη την οικονομία.

Όσον αφορά την πτώση των εισαγωγών, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διορθωθεί η κατάσταση. Ήταν εύκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει τους παλιούς εμπορικούς δεσμούς, αλλά χρειάζεται περισσότερο από ένα μήνα για να δημιουργήσει νέες εμπορικές σχέσεις για έναν τεράστιο αριθμό αγαθών.

Ωστόσο, η μείωση των εισαγωγών στη Ρωσία έχει μια αρνητική πλευρά-είναι η αύξηση του Εμπορικού Πλεονάσματος της Ρωσίας, καθώς και η εμφάνιση παράλληλων εισαγωγών, σημειώνει η Natalya Milchakova, κορυφαία αναλύτρια της Freedom Finance Global.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι παράλληλες εισαγωγές στη Ρωσία αυξάνονταν κατά περίπου 12% κάθε μήνα και μέχρι το φθινόπωρο είχαν ήδη ξεπεράσει τα 12,6 δις δολάρια.

«Ταυτόχρονα, η μείωση των εισαγωγών οδηγεί στο γεγονός ότι οι εγχώριοι κατασκευαστές προσπαθούν να καταλάβουν τη θέση των ξένων εμπορικών σημάτων που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. Για παράδειγμα, η Yandex έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις με το λειτουργικό της σύστημα θα κυκλοφορήσουν σύντομα.

Θα χρειαστεί χρόνος για να αξιολογηθούν οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες των εγχώριων εξελίξεων, καθώς έχουμε συνηθίσει η Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο, ενώ εισάγει οικιακές συσκευές, τεχνολογία και σημαντικό μέρος μη εδώδιμων προϊόντων. Τώρα τόσο οι Ρώσοι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές θα πρέπει να ζήσουν με έναν νέο τρόπο.

Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας, αλλά μακροπρόθεσμα, εάν τα έργα των Ρώσων κατασκευαστών είναι επιτυχημένα, θα είναι σαφές ότι οι κυρώσεις βοήθησαν τη Ρωσία να εγκαταλείψει το αναποτελεσματικό οικονομικό μοντέλο εξαγωγής πρώτων υλών σε αντάλλαγμα για καταναλωτικά αγαθά»…είπε η Ναταλία Μιλτσάκοβα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here