O Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο κανάλι SBC και στον Βασίλη Ταλαμάγκα και αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας.

0
169

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο οικονομικό κανάλι SBC και στον Βασίλη Ταλαμάγκα και αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας λίγες ώρες πριν την μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:

Ερώτηση: Λίγες ώρες πριν να κλείσει η προεκλογική περίοδος, Κύριε Πρόεδρε, θα προχωρήσετε μέχρι τέλους – αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι θετικό για εσάς – στην κάθαρση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή θα αρχίσουν οι εκπτώσεις απ’ την επόμενη μέρα;

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Ταλαμάγκα, αυτή τη φορά θα έχω πολλούς λόγους, για να μην σκέφτομαι καθόλου τις εκπτώσεις. Ξέρετε κάτι….το έχω πει και άλλη φορά, αν ήθελα να κάνω εκπτώσεις, θα τις έκανα και στην πρώτη περίοδο, στο πρώτο επτάμηνο. Δεν έκανα τις εκπτώσεις την περίοδο εκείνη, που η σύγκρουση με την Ευρώπη ήταν σκληρή και που δεν είχα σταθερό έδαφος να πατήσω.

Πιθανότατα να σκεφτόταν κάποιος, όπως είχε σκεφτεί και ο προκάτοχός μου ο κ. Σαμαράς, ότι αυτό που θα μπορούσε να με στηρίξει είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα μέσα ενημέρωσης. Όχι, δεν το έκανα. Τώρα που θα έχω σταθερό έδαφος, θα φοβηθώ να κάνω πίσω και να μην σπάσουμε το απόστημα που βαραίνει την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και δεκαετίες; (…)

Τώρα είναι η τρίτη και η καλύτερη για να βάλουμε μία κι έξω τέλος στο παρελθόν που μας βαραίνει. Να ξεμπερδέψουμε με όλο αυτό το σύστημα που κρατάει όμηρο την πολιτική ζωή του τόπου. Εγώ πιστεύω ότι θα ανασάνει η πολιτική ζωή συνολικά.

Ερώτηση: Εάν τα αποτελέσματα της Κυριακής για κάποια πρόσωπα, που ακολουθούν πια προσωπικές διαδρομές, δεν είναι θετικά γι’ αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας, κάποια στιγμή, εφόσον καταλάβουν αυτά τα πρόσωπα το λάθος, μπορεί να ανοίξει πάλι την «παραταξιακή αγκαλιά» και να τους δεχθεί; Και υπό ποίες προϋποθέσεις στο μέλλον;

Αλέξης Τσίπρας: Νομίζω ότι ο καθένας έχει διαλέξει τον δρόμο του και όταν κανείς διαλέγει τον δρόμο του, οι δρόμοι είναι σε διαφορετική κατεύθυνση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εγώ κακία δεν κρατάω σε κανέναν, από εκεί και πέρα όμως, νομίζω ότι τα πράγματα είναι καθαρά….

Όταν κάποιος επιλέγει σε μια κρίσιμη στιγμή, την ιδεολογική καθαρότητα και να μην λερώσει τα χέρια του και να κάθεται στη γωνιά και να λέει «τα δύσκολα έρχονται, εγώ σας προειδοποίησα», τότε επιλέγει μία θέση και στάση που για μένα, δεν είναι θέση και στάση της αριστεράς, που είναι χρήσιμη για τον τόπο.

Της αριστεράς του 21ου αιώνα. Η αριστερά για να είναι χρήσιμη για τον τόπο, πρέπει να μην φοβάται να βάλει τα στήθη μπροστά και τα χέρια στη λάσπη. Γιατί αν δε βάλουμε εμείς τα χέρια στη λάσπη, ποίος θα τα βάλει; Ποίος θα στηρίξει τον πιο αδύναμο;

Ερώτηση: Κάνατε εκλογικές αναμετρήσεις και τις έχετε κερδίσει όλες. Κάποιοι λένε ότι έχει άστρο ο Τσίπρας. Γι’ αυτή την εκλογή, την κρίσιμη της Κυριακής, πιστεύετε ότι την κερδίζετε από τα αποδυτήρια, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, ή ότι παίζετε εκτός έδρας και τα πράγματα είναι πιο δύσκολα;

Αλέξης Τσίπρας: Εκτός έδρας παίξαμε σε όλες τις αναμετρήσεις. Και σ’ αυτή παίζουμε εκτός έδρας με την έννοια ότι ο διαιτητής δεν παίζει 50-50…..εάν θεωρήσουμε ότι διαιτητής είναι το σύστημα των μέσων ενημέρωσης το οποίο ενημερώνει τον κόσμο. Αλλά, ξέρετε, καμιά φορά υπάρχουν ομάδες, που πεισμώνουν και παίζουν καλύτερα όταν ο διαιτητής δεν σφυρίζει 50-50. Εμείς ανήκουμε σε αυτές τις ομάδες.

Ερώτηση: Στο δημοψήφισμα, πάντως, σίγουρα δεν έπαιξε……

Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι γεγονός…..και εν πάση περιπτώσει εγώ θέλω σας πω ότι αισθάνομαι ότι ειδικά σε αυτή τη μάχη, είναι σαν να παίζουμε με παίκτη λιγότερο και παρόλα αυτά, να παίζουμε πολύ καλή μπάλα και να καθαρίζουμε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο.

Ερώτηση: Στις εκλογές υπάρχει πάντα πόλωση. Είμαστε λίγες ώρες πριν κλείσει η προεκλογική περίοδος, λέγονται και πράγματα παραπάνω, υπάρχουν και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Νιώσατε εσείς τέτοια χτυπήματα; Αισθάνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ότι υπήρξαν τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες ημέρες, τέτοια χτυπήματα; Αισθάνεστε πικραμένος για κάτι ή από την Κυριακή τα συγχωρείτε όλα, τα ξεχνάτε;

Αλέξης Τσίπρας: Καλά εντάξει…..πάντοτε νομίζω ότι τα χτυπήματα υπάρχουν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τώρα νομίζω ότι ένα σύστημα «δίνει τα ρέστα του», διότι καταλαβαίνει ότι εδώ μιλάμε για την επόμενη τετραετία πια. Την προηγούμενη φορά δεν είχε καμία προσδοκία να ανατρέψει την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και απλά είχε φτιάξει το σχέδιο της παρένθεσης. Ήξεραν ότι μας περιμένουν κάποιοι στο εξωτερικό, στη γωνία.

Τώρα που αυτό το έχουμε σταθεροποιήσει, βλέπουν και φοβούνται ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η μεγάλη ευκαιρία που θα έχει ο τόπος για μεγάλες τομές και αλλαγές.

Κι αν γίνουν τομές κανονικές και εφαρμογή στο νόμο, ξέρουν ότι δεν θα έχουν θέση στην πολιτική και στην οικονομική ζωή. Βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά εγώ δεν ασχολούμαι.

Ξέρετε ότι ο λαός έχει κριτήριο. Εγώ νομίζω ότι κρίνει από την ειλικρίνεια των προσώπων. Από το εάν κανείς κοιτάει στα μάτια, βλέπει στα μάτια τους πολίτες και τους μιλάει με εντιμότητα, αν τους λεει την αλήθεια όσο δύσκολη κι αν είναι.

Λένε: γιατί παραδέχεσαι λάθη; Γιατί δεν μπορώ να μην τα παραδεχτώ αν τα έχω κάνει. Η ειλικρίνεια είναι μεγάλο προτέρημα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Αλέξης Τσίπρας: Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους πολίτες. Δεν ασχολούμαι ούτε με τα συγκροτήματα της παραδημοσιογραφίας. Έχουν οργιάσει το τελευταίο διάστημα. Κάτι θα φοβούνται προφανώς. Κάτι ξέρουν για την επόμενη μέρα. Ούτε με τον κίτρινο τύπο.

Ασχολούμαι με τα μεγάλα προβλήματα που έχει ανάγκη ο τόπος. Και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τομές που έχει ανάγκη και είμαι αποφασισμένος να τις προχωρήσω κι εγώ και οι συνεργάτες μου. Διότι νομίζω ότι εάν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία και γυρίσουμε ξανά πίσω, θα μείνουμε για πάρα πολλά χρόνια καθηλωμένοι.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη……και τα συμπεράσματα δικά σας:

{videobox}Pa_f204E1no{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here