The lunch time Face Lift !

0
377

Ο πλέον σύγχρονος τρόπος για Lifting προσώπου ανώδυνα, αναίμακτα, γρήγορα και χωρίς να είναι απαραίτητη η αίθουσα ενός χειρουργείου είναι τα νήματα ανόρθωσης.

Τώρα πια είναι δυνατόν λόγω της ύπαρξης των νημάτων προσώπου (PDO threads) και κυρίως εκείνων με κώνους. PDO είναι η πολυδιοξανόνη και τα νήματα είναι 100% βιο-απορροφήσιμα. Είναι ουσιαστικά απορροφήσιμα ράμματα μακράς διαρκείας, τα οποία χρησιμοποιούνται στη χειρουργική σχεδόν από 20ετία.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες στα οποία τα χωρίζουμε ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο οργανισμός παράγει κολλαγόνο γύρω από το υλικό με τελικό αποτέλεσμα την εξαφάνιση του υλικού και την «αντικατάσταση» του από ίνες κολλαγόνου σε συγκεκριμένη διάταξη. 

Τα νήματα προσώπου παραμένουν μέσα στο δέρμα ανασηκώνοντας τους ιστούς και βελτιώνοντας ακόμα και την υφή της επιδερμίδας και έτσι πραγματοποιείται η ανόρθωση προσώπου. Δημιουργείται ουσιαστικά ένα πλέγμα εσωτερικά το οποίο προκαλεί σύσφιξη στο δέρμα που ζαρώνει, στο περίγραμμά του προσώπου, στο λαιμό, γύρω από τα μάτια και τα χείλη.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στην κατηγορία των νημάτων με κώνους, PDO Cog Threads. Είναι ιδίου υλικού με τα υπόλοιπα, απλά κατά μήκος τους υπάρχουν μικροσκοπικοί κώνοι οι οποίοι αγκιστρώνουν στην περιοχή και κάνουν μια ορατή ανόρθωση που ξεκινά άμεσα, σταδιακά τον πρώτο μήνα και κυρίως στους τρεις μήνες.

Η εφαρμογή τους είναι ιδιαίτερα απλή και κυρίως γρήγορη διαδικασία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστό ως The lunch time Face Lift λόγω της απλότητας της όλης διαδικασίας. Έπειτα από ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό γίνεται εξέταση της περιοχής και συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο καθώς και φωτογράφησή του. Κατόπιν γίνεται τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας για περίπου 30 λεπτά.

Η τοποθέτησή τους γίνεται υπό αποστείρωση και αντισηψία, με την παράλληλη χρήση πάγου για αποφυγή πόνου και τοπικού οιδήματος. Η εφαρμογή τους πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών πολύ λεπτών κοίλων βελονών μέσα στις οποίες είναι ήδη «οπλισμένα». Κάθε βελόνα φέρει ένα νήμα, και με την απλή εισαγωγή της στο δέρμα και την αφαίρεση της, το νήμα μένει στη θέση που έχουμε προκαθορίσει.

Έτσι έχουμε τη δημιουργία πλέγματος υποεπιδερμικά με καθορισμένη φορά και διαστάσεις ανάλογα με τον στόχο και την περιοχή. Στα νήματα με κώνους η διαδικασία τοποθέτησή τους διαφέρει αν και παραμένει πάντα μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Χρειάζεται να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση, γνώση της περιοχής και εμπειρία. Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζω λίγο τοπική αναισθησία διότι η τοποθέτηση γίνεται πιο εις βάθος σε σχέση με τα κοινά νήματα.

Χρειάζεται προσοχή τόσο ο τρόπος εισχώρησης αλλά κυρίως το βάθος, ώστε να μην είναι επιφανειακά διότι θα ψηλαφούνται οι μικροί κώνοι ενώ αν εισχωρήσουμε σε βάθος υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού μυός ή νεύρου με ανεπιθύμητες επιπλοκές. Το αποτέλεσμα όμως στις περιοχές που τοποθετούνται είναι εξαιρετικό και το lift effect σίγουρα πιο πετυχημένο.

Τα πλεονεκτήματα των νημάτων είναι κυρίως ότι η χρήση τους είναι χωρίς τομές, επομένως δεν έχουμε ούτε ουλές μα ούτε και κάποιο σημάδι άμεσα μετά την εφαρμογή τους. Οι ασθενείς συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και πηγαίνουν στη δουλειά την ίδια μέρα κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με όποια επέμβαση lifting. Δεν παρατηρούνται επιπλοκές, καθώς το υλικό δεν μένει μόνιμα μέσα στο δέρμα και είναι 100% απορροφήσιμο σε 6-8 μήνες.

Απευθύνονται σε όλους τους τύπους δέρματος με χαλάρωση ή πτώση, φωτογήρανση, έπειτα από απότομη απώλεια βάρους, μετά από εγκυμοσύνη. Η ηλικία των ενδιαφερομένων είναι από 35 και άνω περίπου, ενώ μου έχει συμβεί να χρησιμοποιήσω, κυρίως εκείνα με κώνους και σε μικρότερες ηλικίες για το περίγραμμα προσώπου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο πυκνότερο πρέπει να είναι το πλέγμα για να μπορέσει να δημιουργήσει την σωστή υποδομή κολλαγόνου.

Τα σημεία της τραχηλοπροσωπικής χώρας που μπορεί να εφαρμοστεί είναι στο οβάλ προσώπου , στο πόδι της χήνας, της ρυτίδες κάτω από το μάτι, στις παρειές, στη γραμμή κάτω γνάθου, στο λαιμό και κυρίως υπογένειο χώρα, στο μέτωπο, μεσόφρυο και βέβαια περιστοματικά και ρινοπαρειακές. Συχνή της χρήση είναι και στο σώμα και κύρια στα μπράτσα, στην κοιλιακή χώρα, της γλουτούς, στους έσω μηρούς και στο στήθος.

Πάντα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας είναι σωστό να τοποθετούμε λίγο πάγο και αντιβιοτική κρέμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Καλό θα είναι να αποφεύγεται ο έντονος καθαρισμός με νερό την ίδια μέρα, ενώ από την επόμενη θα μπορεί να πραγματοποιείται κανονικά χωρίς έντονη πίεση.

Συνίσταται η αποφυγή έντονων κινήσεων των μυών του προσώπου καθώς και οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία ρουτίνας για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Αποφυγή ασπιρίνης και έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες για περίπου 7 ημέρες. Αμέσως μετά την εφαρμογή μπορεί να παρατηρηθεί μικρός ερεθισμός στην περιοχή και μικρές εκχυμώσεις, κυρίως μετά την χρήση των νημάτων με κώνους λόγω του μικρού τοπικού τραυματισμού.

Η διάρκεια του τοπικού ερεθισμού είναι από μερικές ώρες έως 1 ημέρα, ενώ τυχόν εκχυμώσεις μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες τους και μπορεί να καλυφθούν με ελαφρύ make up.

Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται τις επόμενες κιόλας ημέρες μα κυρίως μετά τους πρώτους 1-2 μήνες. Μετά περίπου από τους 5 μήνες έχει μια συνεχή διάρκεια που φτάνει τους 12 έως 18 μήνες. Γίνεται πάντα follow up στους ασθενείς και κυρίως σε αυτούς που τους έχουν τοποθετηθεί νήματα με κώνους, στις 15 ημέρες, στον 1 μήνα και κατόπιν στους 3 μήνες.

Η χρήση των νημάτων και κυρίως της κατηγορίας εκείνων με τους κώνους, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μη επεμβατικές μεθόδους (Botox, υαλουρονικό, PRP κ.α) έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Δεν αντικαθιστά το χειρουργικό lifting, αλλά αποτελεί μια πολύ καλή και οικονομικά προσιτή μη επεμβατική εναλλακτική λύση στην αντιγήρανση προσώπου. 

Κωνσταντίνος Θ. Μακρυπίδη M.D.
Πλαστική Χειρουργική Προσώπου
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Προσώπου
www.iatroaesthetics.gr.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here