WSJ: Πώς το τηλεφώνημα του Ομπάμα στην Μέρκελ άλλαξε τις ισορροπίες;

0
175

Η προσωπική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής του Αμερικανού προέδρου Μ. Ομπάμα στην καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, αποδείχθηκε ότι ήταν ο κρίσιμος παράγων «Χ» που ανέτρεψε πλήρη ρήξη των σχέσεων Βρυξελλών και Βερολίνου με την Αθήνα και επανέφερε την «εκτροχιασμένη» διαδικασία «πίσω στις ράγες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες:

«Μετά το προχθεσινό τηλεφώνημα του Μ. Ομπάμα καταγράψαμε μια σαφή αλλαγή της στάσης της Α. Μέρκελ και των Γερμανών που κάθονταν στο τραπέζι. 

Ο Σόιμπλε ,επιτέλους, σταμάτησε να μιλά και να οξύνει την κατάσταση και μέχρι και το ZDF παραδέχθηκε την πλαστότητα του βίντεο με τον Γ. Βαρουφάκη. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς της είπε, αλλά σίγουρα βοήθησε αποτελεσματικά».

Όπως μεταδόθηκε την Τετάρτη 18/03/2015 το βράδυ, ο Μ. Ομπάμα έχοντας λάβει αναλύσεις και πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες και έχοντας γνώση από πηγές μέσα στην κυβέρνηση για την πρόταση του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν να καλύψει άμεσα την έλλειψη ρευστότητας της Ελλάδας, προχώρησε στο κρίσιμο τηλεφώνημα, πειθόμενος και από μία άλλη κίνηση του Α.Τσίπρα ότι ειλικρινά επιθυμούσε απλά μια αξιοπρεπή και ουσιαστική λύση και όχι να αποχωρήσει από την δυτική κοινότητα.

Ως ένα στοιχείο που συνηγορεί προς την κατεύθυνση ότι η χώρα δεν επιθυμεί να κάνει βίαιη γεωπολιτική στροφή τονίζεται από την Αθήνα η πρόσφατη υπογραφή και κατακύρωση στον αμερικανικό κολοσσό της Lockheed Martin του προγράμματος των 550 εκατ. $ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β, του μεγαλύτερου, να σημειωθεί αμυντικού συμβολαίου που δόθηκε στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια.

Ένα ρεπορτάζ του defencenet.gr που σήμερα αναπαράγει και η Wall Street Journal σημειώνοντας ακριβώς τους προβληματισμούς του Λευκού Οίκου που οδήγησαν στην παρέμβαση Μ. Ομπάμα:

«Αν η Ευρώπη δεν εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της τότε ο Α. Τσίπρας έχει έτοιμο το χαρτί της Ρωσίας και θα πραγματοποιήσει γεωπολιτική στροφή καταστρέφοντας έτσι τους σχεδιασμούς 70 χρόνων των ΗΠΑ στην νοτιοανατολική άκρη της ηπείρου», αναφέρει η Wall Street Journal.

Αναφορικά με την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Nτάρελ Ντελαμέιντ, οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την Ευρώπη να ξυπνήσει όπως το είχαν κάνει και με τη Γιουγκοσλαβία στο παρελθόν, την ώρα που το «Βερολίνο, νομίζοντας πως έχει όλους τους άσους στο μανίκι του, προσπαθεί να κάνει την Ελλάδα να δειλιάσει.

Όμως, ο Τσίπρας έχει έναν και μοναδικό άσο που μπορεί να ισοδυναμεί με όλους και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει. Λέγεται "Ρωσία"».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει το χαρτί της Ρωσίας, δίνοντας έτσι νέα γεωστρατηγική διάσταση στην κρίση του ευρώ και η παρέμβαση των ΗΠΑ κρίθηκε σκόπιμη», γράφει στο Market Watch της Wall Street Journal ο πολιτικός αναλυτής Ντάρελ Ντελαμέιντ.

Ο Αμερικανός αναλυτής στηρίζει αυτή του την άποψη στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επίσπευσε την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο κατά έναν μήνα, όταν βρέθηκε «αντιμέτωπος με την αδιαλλαξία εκ μέρους της ΕΕ και άλλων πιστωτών της για επιστροφή στη λιτότητα και άρνηση για ανακούφιση του ελληνικού χρέους».

Έτσι, «η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια».

Σύμφωνα με τον Ντελαμέιντ, η εμμονή της Μέρκελ στα συμφωνηθέντα, μας γυρίζει ξανά στο ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου 2015.

Μάλιστα, τονίζει ότι μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «έχουν τις πολιτικές τους ρίζες στον Μαρξισμό του ΚΚΕ».

Επιπλέον, «υπάρχουν ισχυροί δεσμοί και συμπάθεια μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας εξ αιτίας του κοινού τους θρησκεύματος της Ορθοδοξίας».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here