Άρχισε το μεγάλο παζάρι με Gazprom για φθηνότερο αέριο!

0
415

Την τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr αντιπροσωπεία της Gazprom για το δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΠΑ για τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου. Είχε προηγηθεί η πρώτη συνάντηση ΔΕΠΑ – Gazprom στις αρχές Ιουλίου στη Μόσχα όπου η ελληνική εταιρεία έθεσε δια ζώσης το αίτημα που είχε θέσει γραπτά με επιστολή της από τον περασμένο Μάρτιο για μείωση της τιμής του αερίου.

Ωστόσο το ρολόι ξεκίνησε να μετρά πραγματικά μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, στις 27 Ιουνίου 2013. Τότε εστάλη η πρώτη επιστολή που θέτει επίσημα το αίτημα για διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της σύμβασης της τιμής του ρωσικού αερίου. Σύμφωνα μάλιστα με τους όρους που προβλέπονται από τη σύμβαση, εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε διάστημα έξι μηνών από τις 27 Ιουνίου 2013, τότε ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή σε διαιτησία.

Στο πρώτο ραντεβού πάντως η ελληνική πλευρά πήγε ζητώντας μια μείωση πάνω από τα επίπεδα της έκπτωσης που εξασφάλισε η γειτονική Βουλγαρία (20%), με τους ρώσους να αντιπροτείνουν – σύμφωνα με πηγές – έκπτωση σε ποσοστό οριακά διψήφιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ προσβλέπει σε ένα ποσοστό μείωσης που θα οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο λαμβανομένων υπόψη των Βαλκανικών ιδιαιτεροτήτων. Σε κάθε περίπτωση οι επαφές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Εάν υπάρξει συμφωνία τότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για την ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας που λήγει το 2016 (υπάρχει option δεκαετούς ανανέωσης).

Σε αντίθετη περίπτωση μη συμφωνίας, εάν τελικά επιλεγεί η λύση της διαιτησίας τότε η όποια έκπτωση αποφασιστεί θα ισχύσει αναδρομικά από τη στιγμή που υπεβλήθη το επίσημο αίτημα για διαπραγματεύσεις. Και στις δύο περιπτώσεις δεν αποκλείεται – αυτό είναι αίτημα και της βιομηχανίας και των πελατών της ΔΕΠΑ – να υπάρξει αίτημα για αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις υψηλές τιμές του αερίου στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική φόρμουλα με την οποία καθορίζεται η τιμή, υπάρχει σύνδεση (indexation) με τις τιμές του υγραερίου (70%) και του μαζούτ (30%) στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η φόρμουλα αυτή ήταν συνήθης σε μη ώριμες αγορές καθώς όταν εισέρχεται για πρώτη φορά σε μια αγορά το αέριο αντικαθιστά κυρίως τα παραπάνω καύσιμα.

Επομένως ένα από τα δομικά προβλήματα που οδηγεί την Ελλάδα να έχει υψηλές τιμές είναι η φόρμουλα της τιμής, για την οποία υπάρχει αίτημα από την πλευρά των μεγάλων πελατών της ΔΕΠΑ να αλλάξει.

Η σημασία των συζητήσεων είναι τεράστια καθώς η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα εξαιτίας των υψηλών τιμών του ρωσικού αερίου. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τη νέα σύμβαση προμήθειας.

Επομένως η όποια έκπτωση και πιθανή αναθεώρηση της φόρμουλας τιμολόγησης δεν αφορά μόνο στο διάστημα μέχρι το 2016 αλλά θα καθορίσει τις εξελίξεις σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here