Το BBC Αμφισβητεί Έντονα την Εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο.

0
27630

Σοβαρές αμφιβολίες εκφράζει το BBC για την επίσημη εκδοχή του Λιμενικού, στην περίπτωση του τραγικού ναυαγίου με τους μετανάστες στην Πύλο.

Όπως μεταδίδει, χρησιμοποιώντας στοιχεία για να αναλύσει την κίνηση άλλων πλοίων στην περιοχή, φαίνεται ότι το αλιευτικό ήταν ακινητοποιημένο για τουλάχιστον 7 ώρες προτού ανατραπεί και βυθιστεί.

Βρετανικά ρεπορτάζ αμφισβητούν την εκδοχή του ελληνικού λιμενικού για το ναυάγιο της Πύλου | Φιλελεύθερος | Philenews

Το Βρετανικό Δίκτυο αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«Το Λιμενικό Σώμα, εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών το σκάφος βρισκόταν σε πορεία προς την Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση…Εν μέσω ισχυρισμών ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα νωρίτερα για να ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης πλήρους κλίμακας. Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο είπαν ότι δεν ήθελαν βοήθεια και ότι δεν κινδύνευαν μέχρι λίγο πριν βυθιστεί το σκάφος τους».

Το Βρετανικό Δίκτυο απέκτησε μια ηλεκτρονική κινούμενη εικόνα των δεδομένων εντοπισμού που παρείχε η πλατφόρμα θαλάσσιων αναλύσεων Marine Traffic, σημειώνοντας:

«Τα δεδομένα τους δείχνουν πολύωρη δραστηριότητα επικεντρωμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου αργότερα βυθίστηκε το σκάφος των μεταναστών, θέτοντας σε αμφιβολία τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του».

Το αλιευτικό δεν διέθετε ανιχνευτή και αυτός είναι ο λόγος που δεν εμφανίζεται στον χάρτη, όπως τα σκάφη της ακτοφυλακής και τα στρατιωτικά, που δεν χρειάζεται να αποκαλύπτουν τη θέση τους.

«Χρησιμοποιήσαμε βίντεο και φωτογραφίες που πιστοποιήθηκαν από το BBC Verify, καθώς και δικαστικά αρχεία και ναυτιλιακά ημερολόγια, για να αναλύσουμε την κίνηση των σκαφών στην περιοχή τις επόμενες ώρες»…αναφέρει το BBC και συνεχίζει:

«Το animation της θαλάσσιας κυκλοφορίας δείχνει ένα πλοίο με το όνομα Lucky Sailor να στρέφεται απότομα βόρεια στις 15:00 GMT. Ο ιδιοκτήτης του Lucky Sailor μας έδωσε το ημερολόγιό του σκάφους και επιβεβαίωσε ότι του είχε ζητηθεί από την ακτοφυλακή να πλησιάσει τη βάρκα των μεταναστών και να δώσει φαγητό και νερό.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 15:35 GMT, το ελικόπτερο της ακτοφυλακής βρήκε τη βάρκα των μεταναστών. Οι αρχές συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σταθερή πορεία. Αλλά δυόμισι ώρες αργότερα, περίπου στις 18:00 GMT, ένα άλλο σκάφος, το Faithful Warrior, ταξίδεψε στην ίδια περιοχή και έδωσε επίσης προμήθειες στο σκάφος».

Οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν ακόμη απαντήσει στα ευρήματα του BBC….

Υ.Γ. Γερμανικός Τύπος: Η Ελληνική ακτοφυλακή αγνόησε σήμα κινδύνου για το σκάφος!

Ο Γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτικών για το ναυάγιο της Πύλου, ενώ αναφέρεται και στην αδράνεια της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung αναφέρει για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου πως:

«Σύμφωνα με την οργάνωση Alarm Phone, η Ελληνική Ακτοφυλακή αγνόησε σήμα κινδύνου για το σκάφος. Η Alarm Phone είχε επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Διάσωσης μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου για το σκάφος στις 16:53 της Τρίτης.

Η αλληλογραφία πληροφορούσε ότι στο πλοίο επέβαιναν 750 άτομα και περιείχε επιπλέον τις συντεταγμένες του υπερφορτωμένου πλοίου, καθώς και έναν αριθμό τηλεφώνου με τον οποίο μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι επιβάτες.

“Ζητούν επειγόντως βοήθεια”, αναφέρει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο εστάλη επίσης στην Frontex και στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Οκτώ ώρες αργότερα, το πλοίο βυθίστηκε».

Από την πλευρά της, δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ασκεί η Tagesspiegel, αναφορικά με τη στάση τους μετά από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου:

«Η επικρατούσα Πολιτική στην Ε.Ε. στοχεύει εδώ και καιρό στην περιχαράκωση, στην μεγαλύτερη “προστασία” των συνόρων και περιλαμβάνει παράνομες ενέργειες, όπως οι επαναπροωθήσεις, που γίνονται μάλιστα εντελώς ανοιχτά.

Αγαπητοί υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., τουλάχιστον γλυτώστε μας από τα κροκοδείλια δάκρυά σας.

[…] Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ε.Ε. κρίνει πως εάν όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν, τότε αυτό δεν οφείλεται στην απελπισία τους, δεν οφείλεται στην κατάσταση των περιοχών όπου είναι καταδικασμένοι να ζήσουν, αλλά, αντιθέτως, σημαίνει ότι απλώς δεν έχουμε υψώσει ακόμη αρκετά τείχη και φράχτες, δεν έχουμε απελάσει αρκετά άτομα, δεν έχουμε στείλει αρκετούς ένστολους στα εξωτερικά σύνορα.

[…] Η διαφορά μεταξύ της Ε.Ε. και μίας αίρεσης είναι ότι οι αιρετικοί πιστεύουν πραγματικά τέτοιες ανοησίες, ενάντια σε κάθε απόδειξη. Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων-γιατί γι’ αυτές μιλάμε εδώ, όχι για τις Βρυξέλλες ως αφηρημένη έννοια-πρόκειται για καθαρό κυνισμό. Ο οποίος μάλιστα καταστρέφει ζωές σε Μαζική Κλίμακα».

Υ.Γ.1. Ναυάγιο στην Πύλο: Βίντεο από την προσέγγιση του αλιευτικού για την παροχή βοήθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here