ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Δημοσκόπηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: 6 στους 10 πολίτες ΔΕΝ είναι ικανοποιημένοι από τους Δημάρχους.

0
333

Έξι στους 10 πολίτες (59.6%) % δηλώνουν ότι είναι λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών, και μόλις το 36.5% είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της «Opinion Poll» που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον διευθυντή Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρία Ζούπη, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα έγραφε  προ δεκαημέρου η «aftodioikisi.gr»  για τα κακά μαντάτα που φέρνουν στους αιρετούς οι έρευνες της κοινής γνώμης.

Η ικανοποίηση από το έργο των Δημάρχων είναι μικρότερη στην Περιφέρεια (63,3% καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι) σε σχέση με την Αττική (52,7% το αντίστοιχο ποσοστό) και στους μικρότερους από τους μεγαλύτερους δήμους.

Πρόβλημα βιωσιμότητας

Ως βασικοί παράγοντες που εμπόδισαν και εμποδίζουν να είναι πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι Δήμοι αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες με 32,6%, η γραφειοκρατία της Κεντρικής Εξουσίας με 22,6%, οι αδυναμίες των Δημάρχων 20.6%, η έλλειψη σχεδιασμού και σαφών στόχων από τους Δήμους με 17.7% , η αδυναμία συνολικά των Δημοτικών Συμβουλίων μς 17.6%, το θεσμικό πλαίσιο με 14.1%, οι ελλείψεις στο προσωπικό με 9.3% και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της απλής αναλογικής με 5,6%.

Μάλιστα, οι πολίτες φοβούνται ότι οι Δήμοι τους έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν βιωσιμότητα:

-Το 30% μέτρια,

-Το 21.9% χαμηλή ,

-Το 18.2% αμφισβητήσιμη,

-Το 16.6% εξασφαλισμένη.

Γι’ αυτό το 60.9% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα να ενισχυθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων με μέτρα όπως Φορολογική Αποκέντρωση, απόδοση σ’ αυτούς του ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Κάτω από τη βάση και στην πανδημία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την αντιμετώπιση της πανδημίας (50,7%), ενώ το 47.2% θεωρεί ότι  στο διάστημα από  τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στον Δήμο τους, το 27.1% ότι πήγε καλύτερα και το 24.7% ότι πήγε χειρότερα.

Ως βασικότερα προβλήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις οι Δημοτικές Αρχές αναδεικνύονται:   

(1) Η καθαριότητα με 38.2%

(2) Η κατάσταση του οδικού δικτύου με 24.5%

(3) Το κυκλοφοριακό/συγκοινωνιακό με 11.6%

(4) Η Ύδρευση/Αποχέτευση με 11.4%  κ.λπ.

Όχι στην κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Παράλληλα, παρά τις αντίθετες, κατά καιρούς, κυβερνητικές διακηρύξεις για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 2 στους 3 πολίτες (65,6%), ζητούν Να διατηρηθούν και μόλις το 15,9% να καταργηθούν.

Επιπλέον:

– Το 84% θεωρεί ότι χρειάζεται σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το Κεντρικό Κράτος το πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσής του Κράτους

– Το 59.2% θεωρεί ότι θα ήταν θετικό για τους δημότες να αναλάβουν οι Δήμοι κι άλλες αρμοδιότητες ( π.χ.  Νοσοκομεία, Σχολεία) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανακατανομή πόρων και θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλου , εξειδικευμένου προσωπικού με το 36.1% να έχει αντίθετη άποψη.

ΔΕΙΤΕ την Πανελλαδική Έρευνα για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΔΩ………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here