ΤΟ ΖΕΣΤΟ Ρωσικό χρήμα…«Ανασταίνει» την Τουρκική Οικονομία!!!…του Βασίλη Γαλούπη.

0
373

Εξοργιστική υποκρισία από Ε.Ε. και ΗΠΑ, που αφήνουν την Άγκυρα να συγκεντρώνει τον πλούτο των «κυνηγημένων» ολιγαρχών, οι οποίοι  αγοράζουν ακριβά ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη.

Από την αρχή του πολέμου τουλάχιστον 14.000 Ρώσοι έχουν ήδη πάει στην Τουρκία. Ενώ όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τους ουρανούς τους για τη Ρωσία, η Τουρκία δέχεται κανονικά πτήσεις, επιτρέποντας στους Ρώσους να μπαίνουν στη χώρα χωρίς βίζα.

Μόνο η Turkish Airlines πετάει από τη Μόσχα πέντε φορές την ημέρα, σύμφωνα με τους «New York Times». Σε συνδυασμό και με άλλες αεροπορικές εταιρίες, οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την Τουρκία ξεπερνούν ακόμα και τις 30 ημερησίως.

Οι περισσότεροι από τους Ρώσους που καταφτάνουν στην Τουρκία κουβαλούν «πακέτα» μετρητών λόγω του μπλοκαρίσματος στις πιστωτικές κάρτες τους.

Τούρκοι μεσίτες αποκαλύπτουν ότι είναι πολλοί οι Ρώσοι που μετατρέπουν κρυπτό-νομίσματα σε μετρητά προκειμένου να αγοράσουν άμεσα πολυτελή ακίνητα στην Τουρκία ώστε να προστατευτούν από τις κυρώσεις της Δύσης.

«Πουλάμε πλέον 7-8 ακριβά ακίνητα σε Ρώσους κάθε μέρα. Αγοράζουν με μετρητά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τουρκία ή φέρνουν χρυσό»…λέει στο Reuters ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρίας Real Estate, της «Golden Sign», στην Κωνσταντινούπολη.

Κάποιοι είχαν προετοιμαστεί πριν από την εισβολή. Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, όταν ακόμα τα Ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν στα ουκρανικά σύνορα, Ρώσοι αγόρασαν 509 ακριβά ακίνητα στην Τουρκία, διπλάσιος αριθμός από τον περσινό, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Τώρα, με τις κυρώσεις της Δύσης εν ισχύει, το Ρωσικό χρήμα που ρέει στην Τουρκία πολλαπλασιάζεται. Χιλιάδες Ρώσοι βρίσκουν νέους τρόπους να κουβαλούν τα λεφτά τους έξω από τη χώρα τους. Πολλοί Ρώσοι μάλιστα, αγοράζουν από 3-5 διαμερίσματα ο καθένας.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ότι στην Τουρκία, όποιος αλλοδαπός πληρώσει 250.000 δολάρια για ένα ακίνητο και το κρατήσει για τρία χρόνια μπορεί να πάρει τουρκικό διαβατήριο.

«Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο με την Ουκρανία. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε πλευρά στον πόλεμο. Αντιθέτως, είμαστε μια χώρα που μπορεί να καθιερώσει ισότιμο διάλογο και με τις δύο πλευρές»…δήλωσε την 1η Μαρτίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία είναι οι πιο επιθετικές, ταχείες και εκτεταμένες στην Ιστορία. Μπάιντεν, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ διαφημίζουν με κάθε ευκαιρία την πρωτοφανή αποφασιστική συνοχή τους. Υποκρινόμενοι ότι δεν βλέπουν το προφανές…

Η Τουρκία, η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ευτελίζει την ενότητα της Δυτικής συμμαχίας και υπονομεύει το αποτέλεσμα των κυρώσεων κάνοντας μπίζνες με τους Ρώσους, αλλά πάνω απ’ όλα ευνοεί την παραπαίουσα οικονομία της.

Ταυτόχρονα «σκοράρει» πόντους ως στρατηγικός παίκτης και μεσολαβητής υπό την προκλητική ανοχή της Δύσης…Το προφανές δεν βλέπει ούτε ο Ζελένσκι, που έχει εκφράσει θερμές ευχαριστίες «στον φίλο μου Ταγίπ Ερντογάν και τον λαό της Τουρκίας για την ισχυρή υποστήριξή τους».

Βέβαια, είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες, κι όχι οι Τούρκοι, που σηκώνουν το βάρος των κυρώσεων για την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί ανενόχλητη ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους Ρώσους. Το περασμένο Σάββατο ο Τσαβούσογλου απηύθυνε κάλεσμα: «Οι Ρώσοι ολιγάρχες και πολίτες είναι φυσικά ευπρόσδεκτοι και μπορούν να κάνουν μπίζνες στην Τουρκία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Παρά το «πυρηνικό» εύρος των κυρώσεων, η Δύση δεν έχει ακόμα αναφερθεί σε ενδεχόμενο για επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων, δηλαδή στο να κλείσει τα παραθυράκια για το Ρωσικό χρήμα στην Τουρκία. Παριστάνοντας τον ειρηνοποιό μεταξύ Μόσχας-Κιέβου, ο Ερντογάν εκτιμά ότι μπορεί να τη γλιτώσει και σ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε υβριδικό και οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία, όμως η Άγκυρα όχι απλά δεν πιέζεται να σταματήσει να δρα ως πλυντήριο για το παρκάρισμα Ρωσικού χρήματος, αλλά δέχεται ακόμα και…συγχαρητήρια για τον περίεργο ρόλο της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here