Άλκη Ζέη: «Έφυγε» η αγαπημένη δημιουργός των νεανικών βιβλίων.

0
546

Η απώλεια μίας από τις σημαντικότερες συγγραφείς κάνουν φτωχότερα τον κόσμο της Λογοτεχνίας και των Γραμμάτων.

Πλήρης ημερών έφυγε από το μάταιο τούτο κόσμο μια από τις κορυφαίες συγγραφείς μας. Η Άλκη Ζέη σε ηλικία 97 ετών, έκλεισε το κεφάλαιο της ζωής της αφήνοντάς μας παρακαταθήκη ένα πλούσιο έργο,  όχι μόνο για την συναρπαστική γραφή της, αλλά και για τα αυτοβιογραφικά στοιχεία της…γεμάτης και συχνά δύσκολης ζωής της.

Η κορυφαία  λογοτέχνης άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, με τα παιδιά της,  Ειρήνη και  Πέτρο, στο πλευρό της. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη από το Α’ Νεκροταφείο, όπου αναπαύεται και ο σύζυγος της Γιώργος Σεβαστίκογλου.

Νεανικά χρόνια

Η Ελληνίδα πεζογράφος και συγγραφέας γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1923 (ή του 1925)  στην Αθήνα . Ο πατέρας της Ζήνων Ζέης ήταν τραπεζικός υπάλληλος, με καταγωγή από την Άνδρο και μεγαλωμένος στην Κρήτη και η μητέρα της, Έλλη Σωτηρίου, ήταν από τη Σάμο και είχε περάσει τα παιδικά της χρόνια στη Σμύρνη.

Η Άλκη Ζέη έζησε ως παιδί στη Σάμο, μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή, όσο η μητέρα της ανάρρωνε από φυματίωση σε σανατόριο στην Πάρνηθα. Επιστρέφοντας το 1937 στην Αθήνα οικογενειακώς, φοιτά πρώτα στην Ιόνιο Σχολή , όπου γνώρισε και τη φίλη της  Ζωρζ Σαρρή  και μετέπειτα συγγραφέα.

Τα τρία τελευταία χρόνια του γυμνασίου τα έκανε στην Σχολή Αηδονοπούλου κι ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια συμμετείχε στον όμιλο κουκλοθεάτρου της σχολής  που διεύθυνε η καθηγήτρια τέχνης Ελένη Περράκη-Θεοχάρη.

Τότε άρχισε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε  από τους βασικούς ήρωες του « που ίδρυσε η Ελένη Περράκη-Θεοχάρη.

Την βοήθησε πολύ επίσης η γυναίκα του θείου της- αδελφού της μητέρας της Πλάτωνα Σωτηρίου-  η λογοτέχνης Διδώ Σωτηρίου. Η Διδώ την παρακίνησε και για την ένταξή της  στην ΕΠΟΝ, στην Κατοχή. Παράλληλα  σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου  Αθηνών και Υποκριτική στη Δραματική του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Γάμος κι εξορία

Το 1943 γνώρισε το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου (1913-1990),  και το 1945 παντρεύτηκαν.  Το 1948, ύστερα από την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο, ο (αριστερός) σύζυγός της διέφυγε στην Τασκένδη. Προσπάθησε να τον ακολουθήσει αλλά την συνέλαβαν και την εξόρισαν στη Χίο λόγω  πολιτικών της φρονιμάτων.

Ύστερα από προσπάθειες έξι ετών, και αφού έμεινε για καιρό στην Ιταλία, το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγο της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά.  Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε σεναριογραφία στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας.

Το 1964 επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά για το Παρίσι, απ’ όπου επέστρεψαν μετά τη δικτατορία. Φυσικά και τίποτα δεν την σταμάτησε να γράφει βιβλία στα χρόνια της εκτός Ελλάδας.

Μάλιστα καθιέρωσε ένα καινούργιο  στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.

Βραβεία και τιμές

Το  2010 η Άλκη Ζέη βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το 2012 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ της Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2014 αναγορεύτηκε  επίτιμη διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2015 της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών  Πανεπιστημίου Πατρών.

Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των Τεχνών, των Επιστημών και των Γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του «Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων» (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες , ενώ και η ίδια έχει μεταφράσει από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ρωσικά αρκετά βιβλία. «Το Καπλάνι της βιτρίνας», το πρώτο της μυθιστόρημα, υπήρξε έργο-σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 που πρώτο-κυκλοφόρησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here