Σφοδρές αντιδράσεις στο παρασκήνιο από τη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος, πιέσεις στη Φώφη για να μην προχωρήσει σε ότι είπε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το θέμα εμπλέκεται και στη διαμάχη για την ηγεσία.
«Αιτία πολέμου» αποτελεί για τη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του ΚΙΝΑΛ η θέση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που διατύπωσε, έστω και με σχετικά αόριστο χρόνο, η Φώφη Γεννηματά, με την ομιλία της στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Το γεγονός ότι την πρόταση επανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη μορφή είναι αλήθεια, θορύβησε ακόμα περισσότερο εκείνους-εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη-που θεωρούν το ΚΙΝΑΛ ως αναπόσπαστο κομμάτι του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», έστω και εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη ενάμισι χρόνο στην κυβερνητική εξουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», αμέσως μετά τις διακοπές των εορτών, στελέχη της «δεξιάς πτέρυγας» φέρονται αποφασισμένα να θέσουν στα όργανα ή και δημοσίως το θέμα και να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Φώφη Γεννηματά, επιδιώκοντας να φύγει από την ατζέντα η πρόταση της Προοδευτικής Διακυβέρνησης.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, που έχει σταδιακά και προσεκτικά χαράξει μετά το καλοκαίρι, όταν η πρωτοφανής επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς το στόχο να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην…αντιπολίτευση!
Η αντί-δεξιά ρότα που χάραξε η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη μετά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων, όπου πρωτοστάτησε ο Γιώργος Καμίνης, προκάλεσε εκνευρισμό και αντιδράσεις σε κυρίαρχα συστήματα, με αποτέλεσμα η Φώφη Γεννηματά (και σε συνδυασμό πάντα με την μη άνοδο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις) να θέσουν ουσιαστικά θέμα αντικατάστασης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ από την ηγεσία.
Υπό το βάρος της επίθεσης αυτής, η Φώφη Γεννηματά είτε θα συνεχίσει τη στρατηγική της επιλέγοντας-εάν χρειαστεί-τη σύγκρουση με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, είτε θα κάνει πίσω, έστω και αν γνωρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταστεί η ίδια όμηρος και πολύ ευκολότερη η επιχείρηση αποκαθήλωσής της.
Το θέμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης μπλέκει άλλωστε στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, μάχη που μαίνεται στο παρασκήνιο και που θα λάβει διαστάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, ιδίως εάν η ένταση της πανδημίας οπισθοχωρήσει.
Η ένταση δε που θα λάβει το θέμα από το Πάσχα και μετά, εκτιμάται ότι ενδέχεται να θέσει σε δοκιμασία και αυτή ακόμα την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής-γεγονός που θα πρέπει, κατά τη γνώμη της στήλης, να λάβουν υπόψη τους όλοι οι πρωταγωνιστές της Χαριλάου Τρικούπη.
Υ.Γ. Ξένος πλέον για το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Μεγάλη δυσφορία μεταξύ των «συντρόφων» του προκάλεσε η «Απόπειρα δολοφονίας», ενώ ολοένα πιο φανερό γίνεται το παιχνίδι (με Βενιζέλο, Σαμαρά και Σημίτη) για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή την προσχώρηση στη Ν.Δ.
Ένας κλοιός ηθικής απομόνωσης έχει στηθεί αυτήν την εποχή στο Κίνημα Αλλαγής γύρω από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το βιβλίο που εξέδωσε με τον ευφάνταστο τίτλο «Απόπειρα δολοφονίας» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, την ώρα που η εμπλοκή του στο καραμπινάτο σκάνδαλο της Novartis είναι ακόμα υπό διερεύνηση, προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις τάξεις των συντρόφων του.
Τον τόνο της έντονης αποδοκιμασίας, που φτάνει στα όρια της δημόσιας αποκήρυξης, έδωσε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά με συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση.
Η κυρία Γεννηματά επιφύλαξε ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα στον φιλόδοξο βουλευτή, λέγοντας απερίφραστα:
«Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Είναι όμως αυτονόητο ότι κάθε συγγραφέας -και ο συγκεκριμένος- αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά που γράφει. Η δική μου προτεραιότητα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτή την εποχή, όπως φαίνεται με τη δουλειά μας και με τις παρεμβάσεις μας καθημερινά».
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…….
Υ.Γ.1. Ανδρέας Λοβέρδος: Το κύκλωμα.
Κανονικά αυτή τη περίοδο ο Ανδρέας Λοβέρδος έπρεπε να κάθεται σε αναμένα κάρβουνα- και προφανώς αυτό του συμβαίνει.
Η ποινική δίωξη σε βάρος του για δωροδοκία βρίσκεται στην τακτική ανάκριση. Οσονούπω θα φτάσει στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπου θα αποφασιστεί γι’ αυτόν το κακό ή το χειρότερο.
Το κακό είναι να θεωρηθεί η πράξη για την οποία παραπέμφθηκε ως δωροδοκία κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων του. Έτσι θα θεωρηθεί ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί.
Εξευτελισμός για δημόσιο πρόσωπο-που βέβαια θα σπεύσει να κάνει φιγούρα ότι…ήθελε να δικαστεί για να λάμψει η αθωότητά του κλπ. Αλλά διασφαλίζεται ότι θα κυκλοφορεί ελεύθερος.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….